Έσπασαν τα νερά

Έσπασαν τα νερά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες έχουν απορίες σχετικά με το σπάσιμο των νερών (ρήξη των εμβρυικών υμένων).

Τι σημαίνει ότι έσπασαν τα νερά;
Ο όρος "έσπασαν τα νερά" αναφέρεται στη ρήξη του αμνιακού σάκου (εμβρυικών υμένων), που περιβάλλει το έμβρυο και περιέχει το αμνιακό υγρό. Όταν σπάσει αυτός ο σάκος, απελευθερώνεται το αμνιακό υγρό.
Αν και πολλοί συνδέουν το σπάσιμο των νερών με μια ξαφνική και αναμφίβολη ροή υγρών, αυτό συχνά δεν συμβαίνει και μπορεί να περιορίζεται σε μερικές σταγόνες.

Έσπασαν τα νερά

 

Πότε σπάνε τα νερά;
Τα νερά συνήθως σπάνε κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Μπορεί να σπάσουν πριν την έναρξη των συσπάσεων, μετά την έναρξη των συσπάσεων ή να σπάσουν τα νερά και να ξεκινήσουν αμέσως οι συσπάσεις.
Αν σπάσουν τα νερά και δεν ξεκινήσει σύντομα ο τοκετός, συνήθως χορηγούνται φάρμακα για την πρόκληση του.
Αυτό γίνεται λόγω του κινδύνου μόλυνσης για το μωρό και την επίτοκο, αν ο τοκετός δεν ξεκινήσει σύντομα από μόνος του μετά το σπάσιμο των νερών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νερά θα σπάσουν σε τελειόμηνες κυήσεις. Μερικές φορές όμως μπορεί να συμβεί νωρίτερα. Αυτό ονομάζεται πρόωρη ρήξη των εμβρυικών υμένων.

Η πρόωρη ρήξη των εμβρυικών υμένων αφορά περίπου το 3%-10% του συνόλου των κυήσεων. Μπορεί να σχετίζεται με επιπλοκές όπως λοίμωξη της μητέρας ή του νεογνού, αποκόλληση πλακούντα, και επιπλοκές από τον ομφάλιο λώρο (πρόπτωση). Aν το μωρό γεννηθεί πρόωρα, μπορεί να εμφανίσει και επιπλοκές λόγω της προωρότητας.
Όταν η πρόωρη ρήξη των εμβρυικών υμένων συμβαίνει πριν τις 34 εβδομάδες θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησης του τοκετού για να επιτραπεί στο έμβρυο να αναπτυχθεί περαιτέρω. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγηθούν τοκολυτικά για να αναστείλουν τον πρόωρο τοκετό, αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων και κορτικοστεροειδή την επιτάχυνση της ωρίμανσης των πνευμόνων του μωρού.

 • Τι θα πρέπει να κάνω αν σπάσουν τα νερά;
  Να σημειώσετε την ακριβή ώρα που έγινε.
 • Να παρατηρήσετε το χρώμα των υγρών. Φυσιολογικά είναι διαφανή και λεπτόρρευστα ή μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα αίματος. Αν διαπιστώσετε ότι είναι παχύρρευστα ή έχουν χρώμα σκούρο (συνήθως πράσινο) τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περιέχουν μηκώνιο. Το μηκώνιο αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό μπορεί να ζορίζετε.
 • Να παρατηρήσετε την οσμή. Φυσιολογικά είναι άοσμα. Αν υπάρχει άσχημη μυρωδιά μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης.
 • Να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο ή το μαιευτήριο για να σας καθοδηγήσουν.

Τοκετός

Πότε θα πρέπει να πάω άμεσα στο μαιευτήριο;

 • Αν το σπάσιμο των νερών συνοδεύεται από μεγάλη αιμορραγία ή και έντονο πόνο που δεν υποχωρεί.
 • Αν δεν είστε στο τέλος της εγκυμοσύνης (πριν τις 37 εβδομάδες), καθώς υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
 • Αν στην καλλιέργεια του κολπικού υγρού που έχει προηγηθεί έχει απομονωθεί στρεπτόκοκκος ομάδας Β. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεταβείτε νωρίτερα στο μαιευτήριο για να σας χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβίωση.
 • Αν διαπιστώσετε ότι να νερά είναι παχύρευστα και χρωματισμένα σκούρα (συνήθως πράσινα). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό βρίσκεται σε stress.
 • Αν παρατηρήσετε έντονη δυσοσμία μαζί με τα υγρά.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι έσπασαν τα νερά;
Το σπάσιμο των νερών είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε γυναίκα.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να ότι κάτι ζεστό ρέει από τον κόλπο. Αυτό γίνεται χωρίς τη δική τους θέληση ή τη δυνατότητα να ελέγξουν τη ροή. Άλλες μπορεί να παρατηρήσουν υπερβολική υγρασία στο εσώρουχο τους, αφήνοντάς τες να αναρωτιούνται εάν το υγρό είναι κολπικό έκκριμα ή ούρα. Η ποσότητα εξαρτάται από το ύψος που βρίσκεται το μωρό μέσα στη λεκάνη και από το πόσο καλά εφάπτεται με τον τράχηλο.

Για να διακριθούν αυτά τα υγρά από το αμνιακό υγρό, μπορεί να βοηθήσει το χρώμα και η οσμή.

Το αμνιακό υγρό δε μυρίζει σαν ούρα. Τείνει να είναι άοσμο ή ελαφρώς γλυκιά οσμή. Το αμνιακό υγρό είναι επίσης ανοιχτόχρωμο και αχυρόχρωο, ενώ οι κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως λεπτόρευστες και λευκές.

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσει στη διάκριση είναι να σηκωθεί όρθια η έγκυος. Εάν το υγρό φαίνεται να ρέει περισσότερο ενώ βρίσκεται σε όρθια θέση, αυτό συνηγορεί ότι τα νερά έχουν σπάσει. Επίσης, εάν τα υγρά συνεχίζουν να ρέουν αργά με την πάροδο του χρόνου αντί να είναι μια στιγμιαία απώλεια, είναι πιο πιθανό να είναι αμνιακό υγρό.

Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας ή πηγαίνετε στο μαιευτήριο.

Όταν σπάσουν τα νερά δεν θα υπάρξει πόνος επειδή ο αμνιακός σάκος δεν έχει υποδοχείς πόνου.

 


  Σχετικά θέματα: