Εμβόλια στην εγκυμοσύνη

Εμβόλια στην εγκυμοσύνη

Ο εμβολιασμός προστατεύει τόσο τις γυναίκες όσο και τα έμβρυα τους από τις διάφορες λοιμώξεις.

Μπορεί να γίνει εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμπεριέχει θεωρητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο, εντούτοις συστήνεται οι εμβολιασμοί στις εγκύους να περιορίζονται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  1. Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης μιας νόσου στη μητέρα.
  2. Όταν η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη μητέρα ή και στο έμβρυο.
  3. Όταν το εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

Ποια εμβόλια συνίσταται να γίνονται σε όλες τις έγκυες;

Τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται ως ρουτίνα στην εγκυμοσύνη είναι:

  1. Το αδρανοποιημένο (αποτελείται από νεκρό ιό) εμβόλιο της γρίπης
  2. Το εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκκύτη (Tdap)
  3. Το εμβόλιο έναντι του COVID-19

Εμβόλιο του Κοκκύτη-Διφθερίτιδος-Τετάνου
Ο εμβολιασμός της εγκύου κατά του τετάνου προστατεύει από την εμφάνιση του νεογνικού τετάνου που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου.
Ο κοκκύτης είναι μια σοβαρή ασθένεια για όλους, κυρίως όμως για τα μικρά βρέφη, στα οποία μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο νόσο.
Τα βρέφη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα μικρότερα των 3 μηνών, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ενεργητική ανοσοποίηση.
Για να καλυφθεί το χρονικό αυτό κενό στην προστασία των βρεφών, προτείνετε ο εμβολιασμός των εγκύων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδανικά μεταξύ 27-36 εβδομάδων, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο, διαμέσου του πλακούντα.
Η σύσταση για εμβολιασμό της εγκύου αφορά κάθε εγκυμοσύνη και γίνεται ανεξάρτητα από το ιστορικό προηγούμενου εμβολιασμού ή νόσησης της μητέρας από κοκκύτη πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς ούτε το εμβόλιο αλλά ούτε και η φυσική νόσηση καταλείπουν μόνιμη ανοσία.

Εμβόλιο γρίπης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι εγκυμονούσες με γρίπη εχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και 6,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τις μη εγκυμονούσες. Η νόσηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνει ταυτόχρονα αυξημένο κίνδυνο για το έμβρυο, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται προωρότητα, ενδομήτριο θάνατο, χαμηλό βάρος γέννησης, ακόμα και συγγενείς ανωμαλίες του κυήματος, σε περίπτωση έκθεσης της μητέρας στη γρίπη στο 1ο τρίμηνο της κύησης. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Μπορούν αν γίνουν και άλλα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Άλλοι εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις και περιλαμβάνουν εμβόλια όπως αυτά του πνευμονιόκοκκου, της ηπατίτιδας α & β, του μηνιγγιτιδόκοκκου, του αιμόφιλου της ινφλουένζας, της πολιομυελίτιδας κ.α.

Πότε γίνονται οι εμβολιασμοί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι εμβολιασμοί στις έγκυες προτιμάται να καθυστερούν μέχρι το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο λόγω του θεωρητικού κινδύνου τερατογένεσης και αποβολής του εμβρύου. Βέβαια εάν η έγκυος γυναίκα διανύει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε περίοδο που υπάρχει έξαρση της γρίπης καλύτερα το εμβόλιο να γίνεται και στο πρώτο τρίμηνο διότι τα οφέλη ξεπερνούν τους θεωρητικούς κινδύνους για το έμβρυο.

Ποια εμβόλια θα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη;

Τα εμβόλια που παρασκευάζονται από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς όπως το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς (MMR) και του έρπητα ζωστήρα συστήνεται να αποφεύγονται να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης αντενδείκνυται το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), λόγω των περιορισμένων δεδομένων για την ασφάλεια του στη διάρκεια της κύησης και το εμβόλιο για τη φυματίωση.
Για αυτό πρέπει να γίνονται προσπάθειες εμβολιασμού των γυναικών πριν ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη για αυτά τα νοσήματα.
Τα εμβόλια αυτά μπορούν να χορηγηθούν κατά το θηλασμό.
Αν τα εμβόλια αυτά χορηγηθούν σε γυναίκα που δεν ήταν γνωστό ότι ήταν έγκυος, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για τη διακοπή της εγκυμοσύνης.


Σχετικά θέματα: