Ινομυώματα και εγκυμοσύνη

Ινομυώματα και εγκυμοσύνη

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις γυναικολογικοί όγκοι και απαντώνται σε ποσοστό 1%-10% σε γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορούν τα ινομυώματα να δημιουργήσουν προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ναι, τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιαυτό απαιτείται στενή παρακολούθηση.
Υπολογίζεται ότι 10% έως 30% των γυναικών με ινομυώματα θα παρουσιάσουν επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γυναίκες με ινομυώματα, παρατηρούνται ορισμένες επιπλοκές πιο συχνά στη διάρκεια της κύησης:

  • Ανώμαλη προβολή του εμβρύου
  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολών
  • Πρόωρος τοκετός
  • Πρώιμη ρήξη των εμβρυικών υμένων
  • Διαταραχές από τον πλακούντα (προδρομικός πλακούντας, αποκόλληση πλακούντα)
  • Αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών
  • Δυστοκία
  • Σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • Χαμηλό βάρος γέννησης εμβρύου

Τα ινομυώματα μεταβάλλονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Περίπου 60% των ινομυωμάτων θα μεγαλώσουν ή θα συρρικνωθούν κατά περισσότερο από 10% του αρχικού τους μεγέθους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ινομυώματα μεγαλύτερα των 5 εκατοστών είναι πιο πιθανό να αυξηθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Η μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Ένας σημαντικός αριθμός ινομυωμάτων που θα διαγνωσθούν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, θα εξαφανιστούν ή θα είναι μικρότερα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Γίνετε θεραπεία των ινομυωμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Καμιά θεραπεία δεν συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις οξείας νέκρωσης του ινομυώματος, γιατί μπορεί να προκληθεί αποβολή του εμβρύου, αλλά και σημαντική αιμορραγία κατά την επέμβαση, λόγω της αυξημένης αγγείωσης της μήτρας κατά την κύηση.
Σε περίπτωση πόνου που σχετίζεται με τα ινομυώματα, ο οποίος μπορεί να παρατηρηθεί στο 10%-15% των γυναικών με ινομυώματα, μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά.

Πως θα γίνει ο τοκετός σε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε ινομυοματεκτομή;
Ο κύριος κίνδυνος στις εγκυμοσύνες μετά επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος (ινομυοματεκτομή) είναι ρήξη της μήτρας, η οποία μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από το μέγεθος της τομής της μήτρας και το μέγεθος, αλλά και τον αριθμό των ινομυωμάτων που αφαιρέθηκαν.
Επειδή τα δεδομένα είναι περιορισμένα, είναι δύσκολο να γίνουν σαφή συστάσεις σχετικά με την κατάλληλο χρόνο και τον κατάλληλο τρόπο περαίωσης του τοκετού. Τα πλάνα θα πρέπει να εξατομικεύονται σε κάθε εγκυμονούσα με βάση τον τύπο και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που είχε προηγηθεί.

 


Σχετικά θέματα: