Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και εγκυμοσύνη

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και εγκυμοσύνη

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει το γονιμότητα;
Περίπου 70-80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται περίπου στο 6-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλούν διαταραχές της ωορρηξίας και αυτό συχνά δυσχεραίνει την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Σε πολλές γυναίκες μπορεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να έχει μείνει αδιάγνωστο, μέχρι τη στιγμή που θα προσπαθήσουν να συλλάβουν.

Πως θα μείνω έγκυος αν έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Αν προσπαθείτε να συλλάβετε για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς επιτυχία, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και να καθοριστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Στις υπέρβαρες γυναίκες η  απώλεια βάρους και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να βοηθήσουν στο να συλλάβουν, χωρίς άλλη παρέμβαση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την επίτευξη σύλληψης.
Περίπου 14% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα χρειαστούν περαιτέρω αντιμετώπιση, με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να μείνουν έγκυες.

Μπορεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να δημιουργήσει προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 

Διαβήτης κύησης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μωρό;
Η ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει ορισμένους κινδύνους για το μωρό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Αποβολές
  • Πρόωρος τοκετός
  • Μακροσωμία
  • Χαμηλό Apgar score 

Αν το μωρό είναι κορίτσι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, που φτάνει στο 50%.
Επίσης τα μωρά από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν με καισαρική τομή, λόγω μακροσωμίας ή εμφάνισης άλλων επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Πρόωρος τοκετός

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει επίδραση στο θηλασμό;
Ο θηλασμός σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ασφαλής, ακόμη και στην περίπτωση που απαιτείται να πάρετε ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας.
Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ αργότερα στη ζωή τους. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

 


Σχετικά θέματα: