none 2310 707 957none info@obstetric.gr

 Εγκυμοσύνη και ηπατίτιδες Β και C

Τι είναι η ηπατίτιδες Β και C;

 Οι ηπατίτιδες Β και C αποτελούν σοβαρές λοιμώξεις που επηρεάζουν το ήπαρ. Και οι δυο προκαλούνται από ιούς, είναι μεταδοτικές και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την ηπατίτιδα Β και C στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 Υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης στο έμβρυο. Πολλές έγκυες μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα, γιατί συχνά η λοίμωξη δεν προκαλεί συμπτώματα.

 Επίσης η οξεία λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει αιτία αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

 

Πως μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β;

 Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με απευθείας επαφή με σωματικά υγρά, όπως αίμα, σπέρμα ή κολπικές εκκρίσεις, ενός μολυσμένου ατόμου. Αυτό μπορεί να συμβεί με σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή με την κοινή χρήση βελονών (π.χ. χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών). Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με κοινή χρήση αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με σωματικά υγρά, όπως π.χ. οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια κ.α.

 Ένα νεογνό μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν η μητέρα είναι φορέας ηπατίτιδας Β.

 Η ηπατίτιδα Β δε μεταδίδεται με τη συνήθη επαφή με πάσχοντες ή αντικείμενα που χρησιμοποιούν πάσχοντες.

Επίσης η ηπατίτιδα Β δε μεταδίδεται με το θηλασμό.

 

Πόσο συχνή είναι η ηπατίτιδα Β;

Παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπάρχουν 350-400 εκατομμύρια φορείς ηπατίτιδας Β και κάθε χρόνο εμφανίζονται 50 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις.

Στην Ελλάδα περίπου το 2%-3% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β, αλλά υπάρχουν και περιοχές όπου το ποσοστό φτάνει στο 25%.

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται μεταξύ μεταναστών από την Αλβανία και από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

Τι είναι η οξεία λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Η λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία λοίμωξη είναι μια βραχυχρόνια νόσηση που συμβαίνει κατά τους πρώτους 6 μήνες από την μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Β. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Κούραση

• Απώλεια όρεξης

• Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)

• Πόνος στο στομάχι

• Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις.

 

Η μόλυνση μπορεί να υποχωρήσει εντελώς μέσα σε μερικές εβδομάδες. Εκείνοι που θα απαλλαγούν από τον ιό της ηπατίτιδας Β αποκτούν ανοσία έναντι αυτού. Δε μπορούν να μολυνθούν ξανά με τον ιό.

 

Τι είναι η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Ένας μικρός αριθμός ενηλίκων και πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που θα μολυνθούν από τον ιό της ηπατίτιδας Β, δε θα απαλλαγούν ποτέ από τον ιό. Γίνονται χρόνιοι φορείς του ιού και εμφανίζονται στις εργαστηριακές εξετάσεις με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (HBsAg). Αυτοί πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β και θα φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι γνωστοί ως φορείς. Οι περισσότεροι φορείς δε θα έχουν συμπτώματα.

Η ενεργοποίηση του ιού και οι εξάρσεις της νόσου είναι σπάνιες στην κύηση.

Σε ένα μικρό αριθμό φορέων ή χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η κίρρωση του ήπατος, ο καρκίνος του ήπατος και ο πρώιμος θάνατος.

 

Μπορεί να θεραπευτεί η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική.

Υπάρχει ένα εμβόλιο που αποτρέπει τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοση γ-σφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β (HBIG), μαζί με το εμβόλιο. Αυτή περιέχει έτοιμα αντισώματα κατά του ιού και παρέχει ανοσία για 3 μήνες σε ποσοστό 70-75%.

 

Εάν είμαι έγκυος και μολυνθώ από τον ιό, πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί στο μωρό;

Σε εγκύους με οξεία λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, αν η νοσήσει συμβεί κατά το 1ο τρίμηνο περίπου 10% των νεογνών θα μολυνθεί από τον ιό, ενώ αν συμβεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο περίπου στο 90% η λοίμωξη θα περάσει και στο μωρό.

Σε εγκύους με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, τη πιθανότητα να μολυνθεί το μωρό κυμαίνεται μεταξύ 10-20%.

 

Πως επηρεάζει τα μωρά η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β είναι σοβαρή για τα μωρά και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τους. Η οξεία λοίμωξη στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη αποβολή. Η οξεία λοίμωξη στις αρχές του 3ου τριμήνου μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Επίσης μπορεί να εκδηλωθούν εμβρυική ή νεογνική ηπατίτιδα και νεογνική χολόσταση που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Τα μολυσμένα νεογνά έχουν υψηλό κίνδυνο (μέχρι 90%) να αναπτύξουν χρόνια λοίμωξη (να γίνουν φορείς). Μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Όταν είναι γίνουν ενήλικες έχουν κίνδυνο 25% να αναπτύξουν κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

 

Πως μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Σε όλες τις εγκύους γίνεται έλεγχος για ηπατίτιδα B στην αρχή της εγκυμοσύνης. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, ο έλεγχος επαναλαμβάνεται και κατά το τρίτο τρίμηνο.

 

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου είναι θετικά για λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος και της γενικότερης υγείας σας. Τα παιδιά, το οικογενειακό σας περιβάλλον και οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι, διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Θα πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να εξεταστούν για το ενδεχόμενο μόλυνσης και να εμβολιαστούν εφόσον απαιτείται.

 

Ποιος θα πρέπει να είναι ο τρόπος τοκετού σε περίπτωση λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας β;

Η μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β, δεν επηρεάζει τον τρόπο τοκετού. Η πάσχουσα μητέρα μπορεί να γεννήσει είτε φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή σύμφωνα με τις μαιευτικές ενδείξεις.

 

Αν έχω μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β, μπορώ να θηλάσω;

Ναι μπορείτε να θηλάσετε. ο θηλασμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας β, υπό την προϋπόθεση ότι το μωρό έχει λάβει άμεσα μετά τον τοκετό, ανοσοπροφύλαξη.

 

Αν έχω μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β, το μπορεί να γίνει για να προφυλαχθεί το μωρό μου;

Στις πρώτες ώρες από τη γέννηση, το μωρό θα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της ηπατίτιδας Β. Επίσης θα του χορηγηθεί υπεράνοση γ-σφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β. Θα γίνουν ακόμη δυο δόσεις του εμβολίου στους επόμενους 6 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, το μωρό θα ελεγχθεί για τυχόν λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

 

Τι θα γίνει αν το μωρό μου είναι θετικό για λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β;

Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν ότι το μωρό έχει μολυνθεί, θα χρειαστεί συνεχής ιατρική παρακολούθηση, για τον έλεγχο της ηπατικής του λειτουργίας και της γενικότερης υγείας του.

 

Αν δεν είμαι μολυσμένη με τον ιό της ηπατίτιδας Β, πότε θα εμβολιαστεί το μωρό μου;

Όλα τα μωρά εμβολιάζονται κατά του ιού της ηπατίτιδας Β. Αν δεν είστε μολυσμένη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, το μωρό σας θα λάβει την 1η δόση πριν φύγετε από το μαιευτήριο. Αν δε πραγματοποιηθεί τότε, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του. Οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου γίνονται στους επόμενους 6-18 μήνες.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ κατά της ηπατίτιδας Β, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δε συνίσταται εμβολιασμός ρουτίνας σε εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χορήγηση εμβολίου του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β μπορεί να χορηγηθεί σε έγκυο αν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο προσβολής, δεδομένης της σοβαρότητας της λοίμωξης και του κινδύνου να αναπτύξει το νεογνό χρόνια λοίμωξη.

Εντούτοις δεν αναμένεται κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, αφού τα προϊόντα που περιέχουν είναι αδρανοποημένα.

 

Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β

 

Πως μεταδίδεται η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας C;

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται με άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν μοιράζεστε αντικείμενα οικιακής χρήσης ή βελόνες που έρχονται σε επαφή με το αίμα. Ένα μωρό μπορεί να μολυνθεί κατά τη γέννηση αν η μητέρα έχει λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία, αλλά είναι δυσκολότερη η μετάδοση με τον τρόπο αυτό.

Δε μεταδίδεται με κοινωνική επαφή ή με το θηλασμό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας C;

Προκαλεί συμπτώματα και εκδηλώσεις αντίστοιχα με εκείνα της μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Επίσης η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Σε αντίθεση με τη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, οι περισσότεροι ενήλικες που θα μολυνθούν από τον ιό της ηπατίτιδας C, θα παραμείνουν φορείς (75%-85%).

Οι περισσότεροι φορείς θα αναπτύξουν ηπατική νόσο. Μικρότερος αριθμός θα αναπτύξει κίρρωση και άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από το ήπαρ.

 

Αν είμαι φορέας της ηπατίτιδας C, πόσο πιθανό είναι να μεταδώσω τη λοίμωξη στο μωρό μου;

Περίπου 4% των εγκύων που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, θα μεταφέρουν τη λοίμωξη στο μωρό τους. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλύτερο είναι το ιικό φορτίο, που φέρει ο φορέας, καθώς επίσης και αν υπάρχει παράλληλα λοίμωξη και με τον ιό HIV.

 

Αν είμαι φορέας της ηπατίτιδας C, πότε θα ελεγχθεί το μωρό μου;

Εάν είστε φορέας της ηπατίτιδας C, το μωρό συνήθως θα ελεγχθεί σε ηλικία 18 μηνών.

 

Αν είμαι φορέας της ηπατίτιδας C, μπορώ να θηλάσω;

Ναι μπορείτε να θηλάσετε. Ο ιός της ηπατίτιδας C δε μεταδίδεται μέσω του θηλασμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην αποφυγή επαφής με αίμα προερχόμενο από τραυματισμούς των θηλών.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ κατά της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C;

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C.

 

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU