Λιστέρια
Τι είναι η Λιστέρια;
Η Λιστέρια (Listeria monocytogenes,Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος) είναι ένα είδος βακτηρίων που αποικίζει το έδαφος, τα φυτά και ορισμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών και των πουλερικών. Όταν καταναλωθούν μολυσμένα τρόφιμα, η Λιστέρια προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση.
Η λιστερίωση αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τύπους τροφικής δηλητηρίασης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Λιστερίωσης;
Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους και συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως διάρροια ή ναυτία και εμετούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής σήψης, μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας, που μερικές φορές προκαλούν μόνιμη βλάβη, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και 2 μήνες μετά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από λιστέρια. Οι έγκυες εμφανίζουν συνήθως ήπια συμπτώματα γρίπης με κυρίαρχο τον πυρετό, ενώ μπορεί να μην παρουσιάζουν και καθόλου συμπτώματα. Ακόμη και σε ασυμπτωματικές εγκύους μπορεί να προκληθεί μόλυνση του εμβρύου.
Πως μπορεί η λιστερίωση να επηρεάσει την έγκυο;
Οι έγκυες έχουν 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από Λιστέρια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Συνήθως τα συμπτώματα της λοίμωξης στις εγκύους είναι ήπια. Οι εμετοί και οι διάρροιες μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
Πως μπορεί η λιστερίωση να επηρεάσει το έμβρυο;
Ανάλογα με την ηλικία κύησης που συμβαίνει η λοίμωξη, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, πρόωρο τοκετό ή σοβαρή λοίμωξη του νεογνού.
Τα μωρά που γεννιούνται με λιστερίωση μπορεί να έχουν σοβαρές λοιμώξεις του αίματος ή του εγκεφάλου.
Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο νεογνό, συμπεριλαμβανόμενης της διανοητικής αναπηρίας, παράλυσης, επιληπτικών κρίσεων, τύφλωσης ή προβλημάτων από τον εγκέφαλο την καρδιά και τα νεφρά.
Επίσης μπορεί να προκαλέσει θάνατο του νεογνού.
Τι θα πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω λιστερίωση;
Αν νομίζετε ότι έχετε καταναλώσει τροφή μολυσμένη από Λιστέρια ή έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της λιστερίωσης επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει έως και 2 μήνες από τη μόλυνση.
Πως θεραπεύεται η λιστερίωση;
Θα γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πάσχετε από λιστερίωση. Μπορεί να απαιτηθεί να πάρετε αντιβιοτικά για να αντιμετωπισθεί η λιστερίωση και να εμποδιστεί η λοίμωξη του εμβρύου σας.
Πως μπορώ να προφυλαχτώ από τη λιστερίωση;
Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να νοσήσετε από λιστερίωση, θα πρέπει να αποφεύγεται να καταναλώνεται τις παρακάτω τροφές, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια:
- Μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (χοιρινό, βοδινό, πουλερικά, αυγά)
- Μη παστεριωμένο γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα, συμπεριλαμβανόμενων και των μαλακών τυριών, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα.
- Ωμά θαλασσινά όπως καπνιστά ψάρια, ωμό σούσι κ.α. (το μαγειρεμένο σούσι είναι ασφαλές).
- Προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα (αλλαντικά, λουκάνικα, πατέ).
- Προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
- Έτοιμες ανάμικτες σαλάτες με ωμά λαχανικά.
Μετρά που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή ανάπτυξης και μετάδοσης της Λιστέρια περιλαμβάνουν:
- Επιμελές μαγείρεμα όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης
- Επιμελές πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση
- Καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων (Διαβάστε περισσότερα για το σωστό πλύσιμο των χεριών).
- Πλύσιμο με νερό και σαπούνι του πάγκου και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία και κοπή ωμών τροφίμων.
- Διατήρηση των ωμών φαγητών και των λαχανικών σε διαφορετικό μέρος από τα μαγειρεμένα και τα έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά.
- Διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60C και τον κρύων φαγητών σε θερμοκρασία μικρότερη των 5C.
- Κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Έλεγχο της ημερομηνίας λήξης όλων των τροφίμων.
- Κατανάλωση μόνο φρεσκομαγειρεμένων φαγητών ή προσεχτικό ξαναζέσταμα των τροφών μέχρι να βράσουν.
- Αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων φαγητών που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερες από 1 ημέρες.
Σχετικά θέματα: