Αντισυλληπτικά χάπια Covid-19

Αντισυλληπτικά χάπια και λοίμωξη από Covid-19

Η λοίμωξη από τον COVID-19 είναι πλέον γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων (θρόμβοι αίματος). Αυτό επηρεάζει τη χρήση αντισύλληψης από τις γυναίκες, επειδή οι μέθοδοι αντισύλληψης που περιέχουν οιστρογόνα αυξάνουν επίσης ελαφρώς τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια ορμονική αντισύλληψη με τη μορφή αντισυλληπτικού χαπιού, διαδερμικού επιθέματος ή κολπικού δακτυλίου. Η Σχολή Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια του Covid-19.

Ποιος είναι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής που σχετίζεται με τη λοίμωξη από τον Covid-19;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι εξαιρετικά υψηλός μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται με σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Ο θρομβοεμβολικός κίνδυνος για άτομα με λιγότερο σοβαρή ή ασυμπτωματική μόλυνση από τον Covid-19 δεν έχει τεκμηριωθεί.

Ποιος είναι ο κίνδυνος θρομβώσεων από τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης;
Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα θρόμβωση όταν χρησιμοποιεί συνδυασμένη ορμονική αντισύλληψη είναι πολύ μικρός, κατά πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να εμφανίσει θρόμβο αίματος εάν ήταν έγκυος. Ωστόσο, οι γυναίκες κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από θρομβώσεις όταν χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη από ό,τι όταν δεν το χρησιμοποιούν, ακόμα κι αν είναι σε φόρμα και υγιείς. Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα άλλα αποτελεσματικά είδη αντισύλληψης. Το χάπι μόνο με προγεσταγόνο, το εμφύτευμα, η ένεση και τα ενδομήτρια αντισυλληπτικά σπειράματα (σπιράλ) δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Γιατί θα σκεφτόμασταν να αποφύγουμε τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19;
Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν άμεσα ότι αυξάνει ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων που σχετίζεται με τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από τον Covid-19. Ωστόσο, γενικά, η χρήση ορμονικής αντισύλληψης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής και συνήθως η χορήγηση της αποφεύγεται σε γυναίκες που έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου.

Ποιες ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τη διακοπή της λήψης ορμονικής αντισύλληψης λόγω μόλυνσης από Covid-19 ή κινδύνου για Covid-19 μόλυνση;
Είναι σημαντικό οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμμονική αντισύλληψη να μη σταματούν άσκοπα τη λήψη της, καθώς αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης.
Σημειώνεται ότι η εγκυμοσύνη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων από τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης.
Έχει προταθεί (με βάση τις διαφορές στις επιπτώσεις του Covid-19 μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και μεταξύ γυναικών πριν και μετά από την εμμηνόπαυση) ότι τα οιστρογόνα - τόσο ενδογενή όσο και εξωγενή - θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι προστατευτικά έναντι της ανοσοφλεγμονώδους απόκρισης που σχετίζεται με τις πιο σοβαρές επιπλοκές του Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε προστατευτική δράση των αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα.

Ποια είναι τα στοιχεία για τα αποτελέσματα με τη χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από Covid-19;
Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία που να ενημερώνουν τα αποτελέσματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση άλλων αποτελεσματικών αντισυλληπτικών μεθόδων πριν και κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19.

Εάν έχω θετικό τεστ COVID-19, πρέπει να σταματήσω να χρησιμοποιώ ορμονική αντισύλληψη;
Οι συμβουλές όσον αφορά τη συνέχιση ή τη διακοπή της λήψης ορμονικής αντισύλληψης συνδέονται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από Covid-19.

Ασυμπτωματικές. Εάν έχετε θετικό τεστ για Covid-19, αλλά δεν έχετε συμπτώματα και συνεχίζετε να είστε σωματικά δραστήριες, μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνεται ορμονική αντισύλληψη.

Μπορείτε να επιλέξετε να αντικαταστήσετε την ορμονική αντισύλληψη με μια μέθοδο αντισύλληψης που δεν περιέχει οιστρογόνα, αν προτιμάτε, αλλά χρειάζονται 4-6 εβδομάδες από τη διακοπή ώστε η μκρή αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης θρόμβωσης που σχετίζεται με τη λήψη του χαπιού να επανέλθει στα επίπεδα πριν από την έναρξη της λήψης ορμονικής αντισύλληψης. Μέχρι να σταματήσετε το χάπι σας, είναι πιθανό να έχετε ήδη αναρρώσει από τη μόλυνση από τον Covid-19.

Συμπτώματα Covid-19 αλλά παραμένετε στο σπίτι. Εάν έχετε θετικό τεστ Covid-19 και εμφανίζεται συμπτώματα, αλλά παραμένετε στο σπίτι, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τη μορφή αντισύλληψης. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πάντα μια μικρή αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης (θρόμβος αίματος) όταν λαμβάνεται μια μέθοδος που περιέχει οιστρογόνα, όπως το συνδυασμένο, χάπι, έμπλαστρο ή δακτύλιο. Ο Covid-19 είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ερευνητικές μελέτες στις οποίες να αναφερθούμε, σχετικά με το πώς η χρήση αντισύλληψης οιστρογόνων και η ταυτόχρονη μόλυνση από Covid-19 επηρεάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι αν σταματήσετε ξαφνικά να χρησιμοποιείτε την ορμονική αντισύλληψη, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Ο αυξημένος κίνδυνος να μείνετε έγκυος υπάρχει εάν είχανε προηγηθεί σεξουαλικές επαφές χωρίς την παράλληλή χρήση μιας συμπληρωματικής μεθόδου προφύλαξης.

Ο κίνδυνος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από τη διακοπή της αντισύλληψης αφορά τις πρώτες 7 ημέρες μιας νέας συσκευασίας χαπιών μετά από ένα διάστημα 7 ημερών, χωρίς χάπι, ή όταν χρησιμοποιείτε το πρώτο νέο διαδερμικό επίθεμα, μετά από ένα διάστημα 7 ημερών, χωρίς διαδερμικό επίθεμα ή τις πρώτες 7 ημέρες μετά την εισαγωγή ενός νέου κολπικού δακτυλίου, μετά από ένα διάστημα 7 ημερών, χωρίς δακτύλιο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν θέλετε να αλλάξετε την αντισύλληψη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης επείγουσας αντισύλληψης πριν ξεκινήσετε τη νέα σας αντισυλληπτική μέθοδο.

Το χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη είναι μια κατάλληλη εναλλακτική μέθοδος αντισύλληψης. Αυτό δεν περιέχει οιστρογόνα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Νοσηλεία με Covid-19. Εάν δεν είστε αρκετά καλά με το Covid-19 ώστε να χρειαστείτε εισαγωγή στο νοσοκομείο, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη λήψη ορμονικής αντισύλληψης, αλλά θα πρέπει να πάλι να ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο ανάγκης χορήγησης επείγουσας αντισύλληψης.

Δεν έχω νοσήσει από  COVID-19, αλλά ανησυχώ για τον κίνδυνο θρομβώσεων στην περίπτωση που νοσήσω;
Τα άτομα που δεν έχουν COVID-19, αλλά χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη και ανησυχούν για τον κίνδυνο θρόμβων εάν νοσήσουν από COVID-19, μπορούν να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τη μετάβαση σε άλλο είδος αντισύλληψης. Θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ορμονική αντισύλληψη τους μέχρι να ξεκινήσει η νέα αντισύλληψη.

Πόσο σύντομα μπορώ να ξεκινήσω πάλι ορμονική αντισύλληψη μετά από λοίμωξη από Covid-19;
Μόλις αναρρώσετε πλήρως και επιστρέψετε σε ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας, το χάπι, το έμπλαστρο ή ο δακτύλιος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
Ωστόσο, εάν είχατε μια σοβαρή λοίμωξη, δεν είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει το long COVID-19 τις μεταβολικές και φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος.
Εάν συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, είναι πιθανώς συνετό να επιλέξετε μια μορφή αντισύλληψης χωρίς οιστρογόνα μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα.


Σχετικά θέματα: