Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

Για πιο λόγο γίνεται η εξέταση;

Ο κύριος σκοπός του υπερηχογραφήματος β' επιπέδου είναι ο λεπτομερής έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας.


Επιπλέον, με το υπερηχογράφημα β' επιπέδου, ελέγχονται:

  • Η ύπαρξη ανατομικών δεικτών που αυξάνουν τον κίνδυνο για ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.
  • Η ομαλή ενδομήτρια ανάπτυξη.
  • Προσδιορίζεται η θέση του πλακούντα.
  • Εκτιμάται ο όγκος του αμνιακού υγρού.
  • Γίνεται πρώιμη ανίχνευση του συνδρόμου υποκλοπής σε δίδυμες μονοχοριακές κυήσεις.
  • Ελέγχεται λεπτομερώς η καρδιά του εμβρύου.
  • Εκτιμάται η ροή αίματος στα μητριαία αγγεία και αν τα ευρήματα είναι παθολογικά κατατάσσεται η κύηση ως υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης ή προεκλαμψίας, οπότε απαιτείται εντατικότερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.
  • Εκτιμάται το μήκος του τραχήλου και αν είναι μειωμένο, η κύηση αντιμετωπίζεται ως υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

Πότε γίνετε η εξέταση;

Η εξέταση έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται σε ηλικία κυήσεως μεταξύ 20 και 24 εβδομάδων, ώστε το έμβρυο να είναι αρκετά ανεπτυγμένο και να μπορεί να εκτιμηθεί ικανοποιητικά η ανατομία του. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, όταν υπάρχουν ενδείξεις από το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου ή από το μαιευτικό ιστορικό.

Τρισδιάστατη απεικόνιση εμβρύου

Αν έχω υποβληθεί σε αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) είναι απαραίτητο να κάνω και υπερηχογράφημα Β' επιπέδου;

Ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης) δεν υποκαθιστά το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου.

Με την αμνιοπαρακέντηση και τη βιοψία τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) εξετάζεται η παρουσία στο έμβρυο χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή άλλων γενετικά κληρονομούμενων παθήσεων, ενώ με το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου. Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα μετά από αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) δεν αποκλείει την παρουσία ανατομικών ανωμαλιών στο έμβρυο, επομένως ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου είναι απαραίτητο να γίνετε και στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο.

Αμνιοπαρακέντηση

Από ποιους γίνετε η εξέταση;

Το υπερηχοχογράφημα β' επιπέδου (όπως και η αυχενική διαφάνεια) πρέπει να πραγματοποιείται από εξιδικευμένους υπρτηχογραφιστές, που ασχολούνται αποκλειστικά με τον προγεννητικό έλεγχο, είναι πιστοποιημένοι από το Fetal Medicine Foundation (FMF) και οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεχή ετήσιο έλεγχο των αποτελεσμάτων τους για ανανέωση της αδειοδότησης τους.

Μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις πιθανές ανωμαλίες του εμβρύου;

Με το υπερηχογράφημα β' επιπέδου ανιχνεύονται πολλές από τις συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες, αλλά όχι όλες. Αυτό σημαίνει ότι με ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα β' επιπέδου μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να έχει το έμβρυο κάποια ανατομική ανωμαλία, χωρίς όμως να τον εξαλείφει.

Ακόμη και από τους πιο έμπειρους εξεταστές μπορεί να διαφύγουν ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες, είτε γιατί δεν ήταν ορατές κατά το χρόνο της εξέτασης (αρκετές βλάβες αναπτύσσονται αργότερα στη διάρκεια της κύησης), είτε γιατί η φύση τους είναι τέτοια ώστε να είναι εξαιρετικά δυσδιάγνωστες, είτε για τεχνικούς λόγους (π.χ. κακή εμβρυική θέση, παχύσαρκη έγκυος κ.α.).

 


Σχετικά άρθρα: