φύλου εμβρύου

Προσδιορισμός φύλου του εμβρύου

Οι περισσότεροι γονείς σήμερα θα θέλουν να μάθουν το φύλο του μωρού τους πριν τη γέννηση. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να γίνει αυτό είναι με υπερηχογράφημα, που γίνεται πιο συχνά μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων κύησης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology, τουλάχιστον το 69% των γονέων ήθελε να μάθει το φύλο του μωρού. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν, το 77,8% ήθελε να μάθει «από περιέργεια», το 68% «ήθελε απλώς να μάθει» και το 66,8% το έκανε «επειδή ήταν δυνατό».

Υπερηχογράφημα κύησης
Το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη είναι μια μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων του σχήματος και της θέσης του εμβρύου στη μήτρα. Είναι μια προτιμώμενη μέθοδος απεικόνισης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν έχει ακτινοβολία ούτε βλάπτει ούτε το έμβρυο ούτε τη μητέρα.

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται συνήθως σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης. Ενώ οι περισσότεροι γυναικολόγοι θα περιμένουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να πραγματοποιήσουν τον πρώτο υπέρηχο, ο σάκος κύησης μπορεί να φανεί ήδη από τεσσεράμισι εβδομάδες, ενώ ο καρδιακός παλμός μπορεί να ανιχνευθεί ήδη από τις πέντε.

Μεταξύ 18 και 24 εβδομάδων, ένας εξιδικευμένος υπερηχογραφιστής θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση ανατομίας του εμβρύου που ονομάζεται υπερηχογράφημα β' επιπέδου ή ανατομίας εμβρύου. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται το μέγεθος του μωρού σας, τα κύρια όργανα του, γίνεται εκτίμηση του όγκου του αμνιακού υγρού και της θέσης του πλακούντα.

Σε αυτό το στάδιο της εμβρυϊκής ανάπτυξης, μπορείτε επίσης να μάθετε το φύλο του μωρού σας, με μεγάλη ακρίβεια. Το φύλο του εμβρύου μπορεί να απεικονιστεί και νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, αλλά όσο νωρίτερα γίνετε αυτό τόσο αυξάνει η πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης.

Πόσο ακριβής είναι η υπερηχογραφική πρόβλεψη του φύλου του εμβρύου;
Περίπου το 99% των υπερηχογραφημάτων που πραγματοποιούνται μεταξύ 18 και 24 εβδομάδων θα κάνουν σωστό προσδιορισμό του φύλου του εμβρύου. Όσο νωρίτερα γίνεται η εξέταση, τόσο η διαγνωστική ικανότητα μειώνεται. Ενώ όταν επιχειρείται ο προσδιορισμός του φύλου πριν από την εβδομάδα 14, το ποσοστό ακρίβειας μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 από την Αυστραλία, η οποία εξέτασε 642 αποτελέσματα υπερήχων εμβρύου που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων, το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στον προσδιορισμό του εμβρυϊκού φύλου ήταν 75%. Το πιο συνηθισμένο λάθος ήταν η αγόρια να αναγνωριστούν ως κορίτσια.

Ποια είναι τα υπερηχογραφικά ευρήματα στα κορίτσια;

Κατά τον προσδιορισμό του φύλου του εμβρύου στο υπερηχογράφημα, θα αναζητηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είναι γνωστά ως σημεία. Για τα κορίτσια, υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να αναζητηθούν:

Σημάδι χάμπουργκερ (burger sign): Αυτό είναι το ονοματεπώνυμο που δίνεται στην εμφάνιση των χειλέων και της κλειτορίδας στο υπερηχογράφημα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την εικόνα, θα δείτε ότι τα χείλη των χειλιών θα έμοιαζαν με ένα ψωμάκι χάμπουργκερ, ενώ η κλειτορίδα θα έμοιαζε με το μπιφτέκι του χάμπουργκερ.

Γωνία μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της κατεύθυνση του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης (Sagittal sign). Περιλαμβάνει μια λήψη προφίλ του εμβρύου (γνωστή ως οβελιαίο επίπεδο). Αν δείχνει προς τα κάτω σε γωνία 10 μοιρών, τότε το έμβρυο είναι κορίτσι.

Ποια είναι τα υπερηχογραφικά ευρήματα στα αγόρια;
Θα νόμιζε κανείς ότι τα αγόρια θα ήταν πιο εύκολο να αναγνωριστούν από τα κορίτσια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα πριν από την εβδομάδα 14. Από τις εβδομάδες 18 έως 20, ο προσδιορισμός για αγοράκι θα βασίζεται στα ακόλουθα σημάδια:

Ο προσδιορισμός γίνεται με τη μελέτη της γωνίας μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της κατεύθυνση του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης (Sagittal sign). Στο αγόρι, τα γεννητικά όργανα δημιουργούν συνήθως μια γωνία μεγαλύτερη από 30° με το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αν είναι κάπου στο ενδιάμεσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνει ένας οριστικός προσδιορισμός.

Ροή ούρων: Η ροή των ούρων μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε ένα έμβρυο. Αν κινείται προς τα πάνω, τότε είναι πιο πιθανό να είναι αγόρι.

Ανδρικά γεννητικά όργανα (turtle sign): Συχνά παρατηρείται από τις εβδομάδες 18 έως 20, η παρουσία ανδρικών γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων, του οσχέου και του πέους, είναι σαφές σημάδι του ανδρικού φύλου.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι προσδιορισμού του φύλου;
Εκτός από το υπερηχογράφημα, το φύλο του μωρού σας μπορεί να επιβεβαιωθεί με αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία χοριακής λάχνης (CVS), αλλά και με τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο (NIPTT).


Σχετικά θέματα: