AIDS και εγκυμοσύνη
Τι είναι ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV);
Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV) είναι ο ιός που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (AIDS).
Πως μεταδίδεται ο HIV;
Μεταδίδεται μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), τσιμπημάτων κουνουπιών ή άλλων εντόμων, από κοινής χρήσης οικοιακά σκεύη, από το σάλιο, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το νερό.
Πως αναπτύσσεται το AIDS;
Ο ιός όταν περάσει στην κυκλοφορία πολλαπλασιάζεται και καταστρέφεται ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (CD4 λεμφοκύτταρα), τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Όταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο, το άτομο γίνετε ευπαθές σε παθήσεις που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό θα είχε εξουδετερώσει. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πνευμονία, ορισμένοι τύποι καρκίνου και επικίνδυνες για τη ζωή λοιμώξεις.
Πόσο καιρό χρειάζεται από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί από τον HIV, μέχρι να εκδηλώσει AIDS;
Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια, από τη στιγμή που κάποιος θα κολλήσει HIV, μέχρι να νοσήσει από AIDS. Έτσι αν κάποιος δεν εξεταστεί μπορεί να μη γνωρίζει ότι είναι φορέας του HIV, μέχρι να εκδηλώσει AIDS
Μπορεί να θεραπευτεί η λοίμωξη από HIV;
Μπορεί να αντιμετωπισθεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από HIV, υγιείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλους.
Δεν υπάρχει εμβόλιο, που να προλαμβάνει τη λοίμωξη από HIV.
Αν μια γυναίκα είναι φορέας HIV, μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στο μωρό;
Μπορούν να ληφθούν μέτρα που να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης στο μωρό. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης.
- Τοκετός με καισαρική τομή, αν τα επίπεδα του ιού είναι υψηλά.
- Λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων στο μωρό μετά τη γέννηση.
- Όχι θηλασμός.
Γιατί συνίσταται η αντιρετροϊκή θεραπεία στη διάρκεια της κύησης;
Η θεραπεία έχει δυο στόχους: 1) Την προστασία της μητέρας 2) τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV, στο μωρό.
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μειώνουν το ιικό φορτίο στον οργανισμό.
Υπάρχουν παρενέργειες από τα αντιρετροϊκά φάρμακα;
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Στις συχνές παρενέργειες περιλαμβάνονται ναυτία, διάρροιες, πονοκέφαλοι και μυικοί πόνοι. Λιγότερο συχνές παρενέργειες είναι η αναιμία, ηπατική βλάβη, διαταραχές από τα οστά, όπως οστεοπόρωση.
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι ασυνήθιστο να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ η μη λήψη τους αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV, στο έμβρυο.
Τι είναι το ιικό φορτίο;
Είναι η ποσότητα του ιού που υπάρχει στον οργανισμό.
Γιατί είναι σημαντικό το ιικό φορτίο και τα CD4 λεμφοκύτταρα να παρακολουθούνται;
Η παρουσία υψηλού ιικού φορτίου και χαμηλού αριθμού CD4 λεμφοκυττάρων, δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης HIV στο μωρό, αλλά και μεγάλος κίνδυνος να νοσήσει η γυναίκα από AIDS. Ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό, δεν αποκλείεται η μετάδοση του HIV στο μωρό, αλλά ο κίνδυνος είναι σημαντικά μικρότερος.
Υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι για μια γυναίκα φορέα που θα υποβληθεί σε καισαρική τομή;
Αν τα επίπεδα των CD4 λεμφοκυττάρων είναι χαμηλά, το ανοσοποιητικό δεν είναι τόσο ισχυρό και αυξάνει ο κίνδυνος λοίμωξης μετά από καισαρική τομή.
Μετά τον τοκετό πως θα γνωρίζω αν το μωρό έχει μολυνθεί;
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες φορείς HIV, ελέγχονται αρκετές φορές στους πρώτους μήνες της ζωής τους για την παρουσία HIV.
Σχετικά θέματα: