Καθυστέρηση περιόδου

Καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση

Η ύπαρξη καθυστέρησης στην έμμηνο ρύση (περίοδο), δημιουργεί άγχος στις γυναίκες για την πιθανότητα ύπαρξης μιας εγκυμοσύνης.
Βέβαια η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί το μοναδικό λόγο για τον οποίο μπορεί να καθυστερήσει η εμφάνιση της περιόδου σε μια γυναίκα.

Μερικοί συνήθεις λόγοι που επηρεάζουν τον κύκλο και μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση σε μια γυναίκα είναι:

Άγχος.
Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές τον κύκλο επιδρώντας στην παραγωγή ορμονών και μεταβάλλοντας το χρόνο που θα συμβεί η ωορρηξία, με συνέπεια την πρόκληση καθυστέρησης.

Παθήσεις.
Αν μια ασθένεια που εκδηλώσατε (π.χ. ουρολοίμωξη, φαρυγγίτιδα κ.α.) εντοπίζεται χρονικά στην περίοδο της ωορρηξίας, είναι πιθανό να την καθυστερήσει, μεταβάλλοντας και το χρόνο εμφάνισης της έμμηνου ρύσεως.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.
Τέτοιες αλλαγές, ιδιαίτερα αν είναι σημαντικές, μπορεί να αποσυντονίζουν το βιολογικό ρολόι και να απορυθμίσουν τον κύκλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση που βιώνει σημαντικός αριθμός γυναικών κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Έναρξη ή αλλαγές σε φαρμακευτική αγωγή.
Διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο. Αν εμφανίζεται καθυστέρηση μετά από την αλλαγή ή έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Φάρμακα και διαταραχές περιόδου

Παχυσαρκία ή μεγάλη πρόσληψη βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η επαναφορά του βάρους σε φυσιολογικά πλαίσια θα ρυθμίσει την έμμηνο ρύση και θα βελτιώσει τη γονιμότητα.

Ελλιποβαρή άτομα ή απότομη απώλεια βάρους.
Αν το βάρος του σώματος σας δεν είναι ικανοποιητικό, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον κύκλο. Η πρόσληψη βάρους θα λύσει αυτό το θέμα.

Βάρος και διαταραχές περιόδου

Κακός υπολογισμός του κύκλου.
Σε όλες τις γυναίκες ο κύκλος δεν είναι σταθερός. Στην περίπτωση που οι κύκλοι είναι άστατοι, ο λόγος μιας πιθανολογούμενης καθυστέρησης είναι συνήθως ο κακός υπολογισμός της ημερομηνίας της αναμενόμενης έμμηνου ρύσεως.

Κακός υπολογισμός κύκλου

Περιεμμηνόπαυση.
Αποτελεί τη μεταβατική περίοδο από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική ηλικία. Στη φάση αυτή η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από την συνηθισμένη σας (μικρότερη ποσότητα αίματος, ακανόνιστοι κύκλοι κ.α.).

Εμμηνόπαυση.
Στην περίπτωση αυτή η έμμηνος ρύση, δεν καθυστερεί, αλλά σταματάει τελείως. Τυπικά για να τεθεί η διάγνωση της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει σε μια γυναίκα να υπάρχει απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 12 μήνες.

Εμμηνόπαυση

Εγκυμοσύνη.
Αποτελεί το αίτιο καθυστέρησης που αγχώνει τις περισσότερες γυναίκες. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τεστ κύησης από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Εκτός από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις γυναικών με ύπαρξη παθήσεων για τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αγωγή με τη διάγνωση της κύησης, δεν αλλάζει τίποτα, αν περιμένετε να κάνετε το τεστ μετά από μερικές ημέρες καθυστέρησης. Αν το τεστ είναι θετικό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας. Αν το τεστ είναι αρνητικό, περιμένετε μερικές ημέρες και εφόσον η καθυστέρηση συνεχίζεται επαναλάβετε το τεστ ή κάντε μια αιματολογική εξέταση (β- χοριακή γοναδοτροπίνη). Αν και πάλι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, για να καθοριστεί το πλάνο διερεύνησης της παρατεταμένης καθυστέρησης.

τεστ εγκυμοσύνης

 


Σχετικά άρθρα: