Σεξ και εγκυμοσύνη

Σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλείς οι σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλείς τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αν ο γυναικολόγος κρίνει διαφορετικά θα ενημερώσει το ζευγάρι.

Το έμβρυο είναι προστατευμένο από τους ισχυρούς μύες της μήτρας και το αμνιακό υγρό και δεν υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αν παρουσιάζει μεγαλύτερη κινητικότητα (κλωτσάει περισσότερο) μετά από τη σεξουαλική επαφή, αυτό οφείλεται στην αύξηση της καρδιακής συχνότητας της μητέρας και όχι στο ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει ή αισθάνεται άβολα.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπονται οι σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, μπορεί ο μαιευτήρας να συστήσει αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως π.χ. όταν υπάρχει κολπική αιμόρροια, ιστορικό πρόωρου τοκετού, μικρό μήκος τραχήλου, χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, ρήξη των εμβρυικών υμένων κ.α.

Είναι φυσιολογικό να έχω αυξημένη ερωτική διάθεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Λόγω των αυξημένων επιπέδων ορμονών και της αυξημένης ροής αίματος στην περιοχή της λεκάνης, τα γεννητικά όργανα γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε ερεθίσματα με συνέπεια την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Είναι φυσιολογικό να μειωθεί η ερωτική διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αρκετές γυναίκες, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως ναυτία, ευαισθησία στους μαστούς, έντονη συναισθηματική φόρτιση, κ.α. με συνέπεια να χάνουν την ερωτική τους επιθυμία. Ανάλογα προβλήματα μπορεί να προκύψουν και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη καθώς η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται άβολα με την σώμα της ή να αισθάνεται έντονους πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά τον οργασμό.

Μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός;

Το σπέρμα περιέχει ορισμένες ουσίες (προσταγλανδίνες) που ωριμάζουν τον τράχηλο και βοηθάνε στην εξέλιξη της διαστολής του. Στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα οι ουσίες αυτές να δώσουν το έναυσμα για την έναρξη του τοκετού.

Σε μια εγκυμοσύνη, όμως που εξελίσσεται φυσιολογικά, αυτό είναι απίθανο, καθώς ο τράχηλος θα αρχίσει να ωριμάζει μόνο όταν είναι έτοιμος. Προς το τέλος της κύησης, ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει τις μικροσυσπάσεις Braxton-Hicks, οι οποίες διαρκούν περίπου μισή ώρα. Πρόκειται για προπαρασκευαστικές συσπάσεις, οι οποίες συμβαίνουν και ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές επαφές και έχουν σαν στόχο να ωριμάσουν τον τράχηλο. Δεν πρόκειται όμως για τις συσπάσεις που παρατηρούνται στον τοκετό.

 


Σχετικά θέματα: