Ναυτία, εμετοί και υπερέμεση στην εγκυμοσύνη
Ποσό συχνά είναι η ναυτία και οι εμετοί στην εγκυμοσύνη;
Η ναυτία και οι εμετοί είναι πολύ συχνές καταστάσεις στην εγκυμοσύνη. Οι ναυτία και οι εμετοί εμφανίζονται συχνότερα το πρωί, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Δεν είναι επικίνδυνοι για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της μητέρας, μειώνοντας την ικανότητα της να εργαστεί ή να ανταποκριθεί στις καθημερινές της δραστηριότητες.
Πότε ξεκινούν η ναυτία και οι εμετοί;
Συνήθως ξεκινούν πριν από την 9η εβδομάδα της κύησης. Στις περισσότερες γυναίκες θα σταματήσουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης (μετά τις 14 εβδομάδες.
Σε ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο, ακόμη και ως το τέλος της εγκυμοσύνης.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ήπιας και σοβαρής ναυτίας και εμετών στην εγκυμοσύνη;
Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ναυτία για μερικές ώρες την ημέρα και να κάνουν 1-2 εμετούς. Αυτό συνήθως χαρακτηρίζεται ως ήπια διαταραχή. Σε ποιο σοβαρές περιπτώσεις η ναυτία διαρκεί αρκετές ώρες και οι εμετοί είναι περισσότερο συχνοί. Η διάκριση αυτή δεν έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία. Η απόφαση για θεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το κατά πόσο η ναυτία και οι εμετοί επηρεάζουν τη ζωή της εγκύου και της δημιουργούν προβλήματα.
Τι είναι η υπερέμεση της εγκυμοσύνης;
Είναι η πιο σοβαρή μορφή ναυτίας και εμετών στην κύηση. Εμφανίζεται στο 3% των κυήσεων. Η διάγνωση τίθεται όταν η γυναίκα έχει χάσει το 5% του βάρους που είχε πριν την εγκυμοσύνη ή εμφανίζει προβλήματα σχετιζόμενα με αφυδάτωση. Οι γυναίκες με υπερέμεση της εγκυμοσύνης χρειάζονται θεραπεία για να σταματήσουν οι εμετοί και να αναπληρωθούν οι απώλειες υγρών. Συχνά θα χρειαστούν νοσηλεία για το σκοπό αυτό.
Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή ναυτία και εμετούς στην κύηση;
Αν υπάρχει κάποιος από τους ακόλουθους παράγοντες:
- Πολύδυμη κύηση.
- Προηγούμενη κύηση με ναυτία και εμετούς (είτε ήπια είτε σοβαρή).
- Αδερφή ή μητέρα με σοβαρή ναυτία και εμετούς στην κύηση.
- Ιστορικό ημικρανιών.
- Κύηση θήλεως εμβρύου.
Μπορεί η ναυτία και οι εμετοί στην κύηση να προκαλούνται από άλλες παθήσεις;
Ορισμένες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετούς στη διάρκεια της κύησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται το έλκος, ορισμένες θυρεοειδοπάθειες, παθήσεις της χοληδόχου κύστεως κ.α. Διερεύνηση της παρουσίας τέτοιων καταστάσεων ενδείκνυται σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν σημεία και συμπτώματα, που συνήθως δε συνυπάρχουν με τη ναυτία και τους εμετούς της κύησης:
- Έναρξη ναυτίας και εμετών μετά από τις 9 εβδομάδες της κύησης.
- Κοιλιακό πόνο ή ευαισθησία
- Πυρετός.
- Πονοκέφαλοι.
- Διόγκωση του θυρεοειδή αδένα.
Μπορούν η ναυτία και οι εμετοί να επηρεάσουν το έμβρυο;
Η ναυτία και οι εμετοί στην κύηση, κατά κανόνα δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εμβρύου, αλλά και της μητέρας. Σοβαρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν η μητέρα δεν μπορεί να προσλάβει υγρά και τροφές και αρχίζει να χάνει βάρος. Στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατό να επηρεασθεί το τελικό βάρος του εμβρύου, ενώ η μητέρα μπορεί να αναπτύξει προβλήματα από το θυρεοειδή, το ήπαρ και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος να δοθεί θεραπεία για τη ναυτία και τους εμετούς;
Επειδή οι σοβαρές διαταραχές είναι συχνά δύσκολες στην αντιμετώπιση, συνιστάται η έναρξη της θεραπείας να γίνετε νωρίς.
Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθώ καλύτερα, εάν έχω ναυτία και εμετούς στην εγκυμοσύνη;
Αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα:
- Ξεκινήστε τη λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος
- Καταναλώστε για πρωινό τροφές όπως φρυγανιές ή κράκερ και αποφύγετε να μείνετε νηστικές.
- Πίνετε συχνά υγρά. Συνίσταται η λήψη 2-4 λίτρων την ημέρα.
- Αποφύγετε οσμές που σας ενοχλούν.
- Φάτε μικρά, συχνά γεύματα, αντί για τρία μεγάλα γεύματα.
- Η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει (σε τσάι, καραμέλες, κάψουλες).
- Καταναλώστε τροφές χωρίς έντονες γεύσεις και οσμές. Τροφές όπως μπανάνες, ρύζι, φρυγανιές, τσάι, περιέχουν χαμηλά λιπαρά και έχουν εύκολη πέψη.
Αν κάνετε πολλούς εμετούς, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο σμάλτο των δοντιών, λόγω των όξινων υγρών του στομάχου. Το ξέπλυμα του στόματος με μια κουταλιά μαγειρικής σόδας διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, μπορεί να προστατέψει τα δόντια σας.
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των εμετών στην εγκυμοσύνη;
Αν οι αλλαγές στη διατροφή, δε βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή υπάρχει βαριά συμπτωματολογία, μπορεί να απαιτηθεί φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Η χορήγηση βιταμίνης Β6 μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Η λήψη της είναι ασφαλής στη διάρκεια της κύησης και δεν έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο.
Αντιεμετικά μπορούν να δοκιμασθούν αν η χορήγηση της βιταμίνης Β6 δεν έχει αποτελέσματα.
Ορισμένα από τα αντιεμετικά είναι ασφαλή για χορήγηση στη διάρκεια της κύησης, ενώ για άλλα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.
Τι μπορεί να συμβεί αν εμφανίζω σοβαρή μορφή ναυτίας και εμετών ή υπερέμεση στην εγκυμοσύνη;
Μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία μέχρι να ελεγχθούν τα συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας. Αν υπάρχει αφυδάτωση λόγω της απώλειας υγρών μπορεί να απαιτηθεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και βιταμινών. Αν συνεχιστεί η απώλεια βάρους μπορεί να απαιτηθεί παρεντερική διατροφή, για να εξασφαλιστεί ότι η μητέρα και το έμβρυο λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά.
Σχετικά άρθρα: