διαταραχές περιόδου

Μείωση της διάρκειας του κύκλου

Μερικές φορές οι γυναίκες παρατηρούν ότι έχουν περίοδο πιο συχνά ή ότι η διάρκεια της αιμορραγίας τους στην περίοδο είναι μικρότερη.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως εγκυμοσύνη, αντισύλληψη, προβλήματα υγείας, φάρμακα, στρες και πολλά άλλα.

Ποια είναι η κανονική διάρκεια της περιόδου;
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας είναι ο χρόνος μεταξύ κάθε περιόδου. Οι ημέρες μετρούνται από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας από κάθε περίοδο στην επόμενη. Ανάλογα με το πότε μια γυναίκα έχει ωορρηξία, οι περισσότεροι κύκλοι διαρκούν 21 έως 35 ημέρες. Η αιμορραγίας διαρκεί κατά μέσο όρο από τρεις έως επτά ημέρες και συχνά μειώνονται όσο αυξάνει η ηλικία. Ένας σύντομος κύκλος περιόδου είναι μικρότερος από 21 ημέρες.

Ποιες είναι οι αιτίες που έρχεται πολύ σύντομα η περίοδος;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων ή μικρότερη διάρκεια αιμορραγίας στην περίοδο, όπως η χρήση ορμονικής αντισύλληψης, η εγκυμοσύνη, τα φάρμακα, οι παράγοντες του τρόπου ζωής και πολλά άλλα.
Αν και πολλοί λόγοι δεν προκαλούν ανησυχία, υπάρχει πιθανότητα μια τέτοια μεταβολή να συνδέεται με σοβαρές καταστάσεις όπως η εξωμήτρια (έκτοπη) κύηση.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να καταγράφετε τον κύκλο σας για να επικοινωνείτε με το γυναικολόγο σας όταν είναι απαραίτητο. Αυτό βοηθά στο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Παράγοντες τρόπου ζωής
Οι ακόλουθοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές σε έναν κατά τα άλλα καθιερωμένο, προβλέψιμο εμμηνορροϊκό κύκλο:

 • Κάπνισμα
 • Στρες
 • Ανθυγιεινή διατροφή
 • Ακραία άσκηση
 • Μεγάλη απώλεια ή πρόσληψη βάρους

Αντισύλληψη
Κάποιες μορφές αντισύλληψης μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια της περιόδου σας ή να προκαλέσουν αμηνόρροια (απουσία περιόδου). Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά χάπια, ο κολπικός αντισυλληπτικός δακτύλιος, τα ορμονικά σπιράλ και τα ενέσιμα αντισυλληπτικά.
Όταν συμβαίνουν αλλαγές, επέρχονται συνήθως μέσα σε λίγους μήνες μετά την έναρξη της νέας αντισυλληπτικής μεθόδου. Η αλλαγή της επωνυμίας ή του τύπου αντισυλληπτικού μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Εγκυμοσύνη
Εάν μια γυναίκα δεν γνωρίζει την εγκυμοσύνη της, μπορεί να μπερδευτεί και να θεωρήσει την αιμορραγία εμφύτευσης ως την περίοδό της. Η αιμορραγία εμφύτευσης συμβαίνει όταν το έμβρυο εισχωρεί για πρώτη φορά στη μήτρα, συνήθως περίπου 10-14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Συνήθως η χρονική στιγμή της εμφάνισης της συμπίπτει με αυτή της αναμενόμενης περιόδου, αλλά είναι πιο ελαφριά και μικρότερης διάρκειας από την περίοδο.

Αυτόματη αποβολή
Η αποβολή είναι μια αυθόρμητη απώλεια εγκυμοσύνης που συμβαίνει πριν από τις 20 εβδομάδες. Οι περισσότερες θα συμβούν μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μερικές φορές πριν η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Οι ορμόνες διαταράσσονται λόγω της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις περιόδους που θα ακολουθήσουν την αυτόματη αποβολή.

Θηλασμός
Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια ή μικρότερους κύκλους. Ο θηλασμός ενός μωρού καταστέλλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες που συνήθως διεγείρουν την ωορρηξία. Η έλλειψη ωορρηξίας προκαλεί αμηνόρροια (δεν υπάρχει περίοδος). Καθώς ο χρόνος και η ποσότητα θηλασμού μειώνονται, οι γυναίκες συνήθως αρχίζουν να έχουν ξανά κύκλους. Ωστόσο, οι κύκλοι μπορεί να παραμείνουν μικρότεροι μέχρι να απογαλακτιστεί πλήρως το μωρό.

Θηλασμός

Περιεμμηνόπαυση
Για τις γυναίκες στα τελευταία 30 ή 40 τους, μια μικρότερη περίοδος μπορεί να υποδηλώνει την περιεμμηνόπαυση ή το χρόνο πριν από την εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες κυμαίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οδηγώντας σε απώλειες περιόδων ή στην εμφάνιση ακανόνιστων, βαρύτερων ή ελαφρύτερων κύκλων. Η μετάβαση από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως έξι χρόνια.

Στρες
Το στρες αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επικοινωνεί με τις αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, και μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο μιας γυναίκας.

Φάρμακα
Φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα αντικαταθλιπτικά, οι θυρεοειδικές ορμόνες και τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν τον χρόνο αιμορραγίας της περιόδου. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που έχουν σταματήσει να παίρνουν κάποια φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά. Αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος, άλλα περιλαμβάνει παραδείγματα φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές περιόδου:

 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντισπασμωδικά φάρμακα (αντισπασμωδικά)
 • Χημειοθεραπευτικά
 • Αντιινωδολυτικά (προλαμβάνουν την αιμορραγία)

Παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση
Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη περιόδους, μικρότερους κύκλους ή αιμορραγία. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Πως γίνετε η διάγνωση;
Ο γυναικολόγος θα ξεκινήσει λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό σας και ρωτώντας για τον κύκλο σας και τυχόν συμπτώματα που συνοδεύουν τις αλλαγές τις περιόδου σας. Θα γίνει κολπικό υπερηχογράφημα και εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί πυελική εξέταση και ενδεχομένως να χρειαστεί να ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις.

Πότε  α πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα:

 • Ακανόνιστες περίοδοι σε γυναίκες που είχαν σταθερούς κύκλους
 • Περίοδοι που εμφανίζονται κάθε 21-23 ημέρες ή λιγότερο
 • Κύκλος μεγαλύτερος από 35-38 ημέρες
 • Κηλίδες ή αιμορραγία εκτός της περιόδου
 • Απουσία περιόδου για τρεις συνεχόμενους μήνες εφόσον δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε
 • Δεν έχει ξεκινήσει την περίοδό σας στην ηλικία των 15 ετών ή εντός τριών ετών από την έναρξη της ανάπτυξης του μαστού

Άλλες αλλαγές σε περιόδους που υποδεικνύουν ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας περιλαμβάνουν:

 • Πιο βαριές ή μεγαλύτερης διάρκειας περίοδοι
 • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • Αιμορραγία περιόδου που διαρκεί περισσότερο από οκτώ ημέρες
 • Αιμορραγία που απαιτεί ένα ή περισσότερα ταμπόν ή σερβιέτες κάθε μία έως δύο ώρες
 • Ζάλη
 • λιποθυμία
 • Αδυναμία
 • Περίοδος με μεγάλα πήγματα αίματος

Σχετικά θέματα: