Μυκητιασική κολπίτιδα προφυλακτικό

Μυκητιασική κολπίτιδα και προφυλακτικό

Μπορούν τα προφυλακτικά να προκαλέσουν μυκητιασική κολπίτιδα;
Υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους τα προφυλακτικά μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας:

  • Η χρήση του nonoxynol-9, ενός κοινού σπερματοκτόνου, έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μυκητιασικής κολπίτιδας. Το σπερματοκτόνο αυτό συχνά προστίθενται στα λιπαντικά που καλύπτουν τα προφυλακτικά.
    Η αποφυγή προφυλακτικών που περιέχουν σπερματοκτόνο είναι ένας εύκολος τρόπος αποφυγής επαναλαμβανόμενων μυκητιάσεων στις περιπτώσεις όπου το συστατικό αυτό οφείλεται για τις υποτροπές.
  • Σε γυναίκες με αλλεργία στο latex μπορεί η χρήση προφυλακτικό να προκαλέσει μυκητιασική κολπίτιδα. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα του pH στον κόλπο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την υπερανάπτυξη του Candida Albicans.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να γίνει χρήση προφυλακτικών από πολυουρεθάνη ή πολυϊσοπρένιο.
Επίσης, το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια άλλη εναλλακτική λύση καθώς είναι κατασκευασμένα από ένα μαλακό μη latex υλικό που ονομάζεται νιτρίλιο.

Γυναικείο προφυλακτικό

Για κάθε γυναίκα που δε βρίσκεται σε μονογαμική σχέση, η εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την αποφυγή της νόσησης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επομένως ακόμη και αν τα συνήθη προφυλακτικά αποτελούν τη βασική αιτία του προβλήματος της, θα πρέπει να δει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές, καθώς η χρήση προφυλακτικού αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Γυναίκες που βρίσκονται σε μονογαμική σχέση και χρησιμοποιούν το προφυλακτικό μόνο ως μέθοδο αντισύλληψης και όχι για προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης διαφορετικής μεθόδου αντισύλληψης.

Η χρήση προφυλακτικού προφυλάσσει από τη μετάδοση όταν υπάρχει μυκητιασική κολπίτιδα;
Παρότι οι λοιμώξεις από μύκητες στους άνδρες είναι σπάνιες, είναι δυνατό να υπάρξει μετάδοση από σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από μυκητιασική κολπίτιδα.
Οι άνδρες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και αυτοί που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυκητίασης.
Περίπου 15% των ανδρών που θα έρθουν σε επαφή με γυναίκα που έχει μυκητιασική κολπίτιδα θα εμφανίσουν εξάνθημα με κνησμό στο πέος.
Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης, αλλά δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική.

 


Σχετικά θέματα: