Υστεροσαλπιγγογραφία

Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία;

Η υστεροσαλπιγγογραφία (σαλπιγγογραφία) αποτελεί μια ακτινολογική εξέταση, κατά την οποία μετά από την ενδοτραχηλική χορήγηση ειδικής ακτινοσκιερής ουσίας (σκιαστικού) παρακολουθείτε η πορεία της και λαμβάνεται μια σειρά ακτινογραφιών, οι οποίες αποτυπώνουν τη μορφολογία των κοιλοτήτων των γεννητικών οργάνων (μήτρα, σάλπιγγες).

Πότε γίνετε η υστεροσαλπιγγογραφία;

Η εξέταση γίνετε συνήθως από την 7η έως την 11η ημέρα του κύκλου, αφού έχει σταματήσει η έμμηνος ρύση, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η γυναίκα να είναι έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.


Σε τι χρησιμεύει η υστεροσαλπιγγογραφία;

Η υστεροσαλπιγγογραφία χρησιμεύει για την εκτίμηση της μορφολογίας του αυλού του τραχήλου, της κοιλότητας της μήτρας και του αυλού των σαλπίγγων.

Με την υστεροσαλπιγγογραφία μπορούν να αναγνωριστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις:

1) Από τον τράχηλο της μήτρας: η παρουσία συμφύσεων και η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου.

2) Από την ενδομητρική κοιλότητα: η παρουσία ενδομητρικών συμφύσεων, πολυπόδων ή βλεννογόνους ινομυωμάτων.

3) Από τις σάλπιγγες: Η απόφραξη, η φίμωση, η κομβολογιοειδής μορφολογία κ.α.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η υστεροσαλπιγγογραφία δρα θεραπευτικά μετακινώντας ή διαλύοντας το αίτιο της απόφραξης της σάλπιγγας.

Υστεροσαλπιγγογραφία

Πως γίνετε η εξέταση;

Εισάγεται ένας κολποδιαστολέας στον κόλπο και αφού καθαριστεί ο τράχηλος με αντισηπτικό, τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας (διαμέσου του τραχήλου) ένας λεπτός καθετήρας. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό η γυναίκα να αισθανθεί κάποια ενόχληση (κράμπα).

Στη συνέχεια αφαιρείται ο κολποδιαστολέας και εισάγεται το σκιαστικό μέσω του καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας. Η εισαγωγή του σκιαστικού, συχνά συνοδεύεται από κράμπες, ιδιαίτερα αν η διέλευση του από τις σάλπιγγες δεν είναι καλή, οπότε απαιτείται να ασκηθεί περισσότερη πίεση. Στη συνέχεια λαμβάνονται ακτινογραφίες και αφαιρείται ο καθετήρας. Μετά την εξέταση θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένη για 5-10 λεπτά, για να υποχωρήσουν οι κράμπες.

 

Υστεροσαλπιγγογραφία


Σε ποιες περιπτώσεις δε μπορεί να γίνει υστεροσαλπιγγογραφία;

• Αν η γυναίκα έχει κάποια φλεγμονή στα γεννητικά όργανα (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα, ενεργή πυελική λοίμωξη). Στην περίπτωση αυτή η εξέταση αναβάλλεται για μετά το τέλος της θεραπείας.
• Σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει υπόνοια κύησης ή η ροή της τελευταίας περιόδου ήταν μικρή θα πρέπει να προηγηθεί ένα τεστ εγκυμοσύνης πριν από τη διενέργεια της εξέτασης.
• Όταν η γυναίκα έχει υπερευαισθησία (αλλεργία) στο ιώδιο.

Είναι επώδυνη η εξέταση;

Η γυναίκα ενδέχεται να νιώσει κράμπες κατά την εισαγωγή του καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας και κατά την έγχυση του σκιαστικού. Τα ενοχλήματα είναι πιο έντονα όταν υπάρχει κάποια απόφραξη στις σάλπιγγες, επειδή ασκείται μεγαλύτερη πίεση κατά την έγχυση του σκιαστικού. Όταν η γυναίκα είναι χαλαρή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι κράμπες είναι συνήθως πιο ήπιες.

Η λήψη κάποιου αναλγητικού (μόνο ή σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικό), περίπου 2 ώρες πριν από την εξέταση, μπορεί να βοηθήσει.

Πόνοι περιόδου μπορεί να υπάρχουν και για τις επόμενες ώρες μετά την εξέταση. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα μπορεί να λάβει απλά αναλγητικά.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από την εξέταση;

Συνίσταται ελαφρύ γεύμα το προηγούμενο βράδυ και ιδιαίτερα ελαφρύ πρωινό.

Περίπου 2 ώρες πριν από την επέμβαση μπορεί να χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό (μόνο ή σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικό) και αντιβίωση για την πρόληψη της ανάπτυξης πυελικής φλεγμονής.


Πόσο διάστημα μετά την εξέταση μπορώ να ξεκινήσω προσπάθειες για σύλληψη;

Δεν υπάρχει περιορισμός. Η ακτινοβολία την οποία δέχεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας είναι ελάχιστη και έχει αποδειχθεί πως δεν προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, ακόμα και αν η γυναίκα μείνει έγκυος στον ίδιο κύκλο που έγινε η εξέταση.


Ποιες επιπλοκές μπορεί να έχει μια σαλπιγγογραφία;

• Πυελική φλεγμονή, η οποία είναι σπάνια (<1%). Η συχνότητα ανάπτυξης πυελικής φλεγμονής αυξάνει σε γυναίκες με ιστορικό πυελικής φλεγμονής, επεμβάσεων στις σάλπιγγες και εξωμήτριων κυήσεων. Για την πρόληψη της εμφάνισης πυελικής φλεγμονής χορηγείται προληπτικά αντιβίωση. Αν εμφανιστούν συμπτώματα, όπως πυρετός ή αυξανόμενος σε ένταση πόνος στην περιοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
• Έντονη αιμορραγία. Μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να υπάρχει για 1-2 ημέρες μετά την εξέταση. Αν παρουσιαστεί μεγάλη αιμορραγία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
• Αλλεργική αντίδραση στο σκιαστικό. Αν μετά την εξέταση παρουσιαστούν κνησμός (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) ή εξάνθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 


Σχετικά Θέματα: