εγκυμοσύνη μετά από αποβολή

Πόσο σύντομα μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά από μια αποβολή;

Εάν έχετε βιώσει μια αποβολή, μπορεί να αναρωτιέστε πότε μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά για μια νέα εγκυμοσύνη.

Η επιλογή του πότε θα προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος ξανά μετά από μια αποβολή είναι προσωπική. Συχνά δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να περιμένετε εάν δεν το θέλετε. Ανάλογα με την κατάστασή σας, το πότε θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος ξανά μπορεί να διαφέρει. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την προσπάθεια από την άποψη της σωματικής υγείας, αλλά υπάρχουν συναισθηματικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πότε μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά για μια νέα εγκυμοσύνη;
Σε μια γυναίκα που είχε τακτικό κύκλο πριν την αποβολή, η περίοδός σας θα πρέπει να έρθει εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων μετά την αποβολή. Εάν υπάρξουν ελεύθερες επαφές μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη ακόμη και μέσα στον πρώτο κύκλο μετά την αποβολή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι για να επιτευχθεί μια νέα εγκυμοσύνη ακόμα κι αν αρχίσουν αμέσως οι προσπάθειες.

Ενδεχομένως να προκαλεί σύγχυση είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη συναίνεση από την ιατρική κοινότητα σχετικά με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι νέες προσπάθειες για εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Ωστόσο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να περιμένουν περίπου τρεις μήνες πριν προσπαθήσουν ξανά για ορισμένους λόγους, όπως:

Μερικοί αναφέρονται σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής εάν τα ζευγάρια συλλάβουν πολύ νωρίς, αν και τα στοιχεία γύρω από αυτόν τον ισχυρισμό δεν είναι σαφή.

Άλλοι πιστεύουν ότι τα ζευγάρια χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν την προηγούμενη απώλεια.

Μερικοί συνιστούν να υπάρξει αναμονή για τουλάχιστον μια περίοδο πριν την προσπάθεια για νέα σύλληψη, για να είναι πιο εύκολο να καθοριστεί η ηλικία της επόμενης εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μερικές φορές τα επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) δεν πέφτουν αμέσως στο μηδέν ή σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο μετά την αποβολή, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα «ψευδώς θετικό» τεστ εγκυμοσύνης εάν αυτό γίνει πολύ νωρίς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει να περιμένουμε ακόμη περισσότερο —έξι μήνες— μεταξύ της αποβολής ή της προκαλούμενης άμβλωσης και της προσπάθειας να συλλάβουμε ξανά. Ο λόγος για τη σύστασή για την τόσο μεγάλη αναμονή είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι δυσμενών εκβάσεων.

Για να αξιολογηθεί η εγκυρότητα της σύστασης του ΠΟΥ, μια μετα-ανάλυση 16 μελετών διερεύνησε την επιτυχία επακόλουθων κυήσεων μετά από μια αποβολή. Τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να υπάρξει μια νέα εγκυμοσύνη σε διάστημα λιγότερο από έξι μήνες μετά από μια αποβολή δεν σχετίζεται με κακή έκβαση εγκυμοσύνης και η αναμονή μπορεί να μην είναι απαραίτητη ή ωφέλιμη για ορισμένα ζευγάρια.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να καθυστερήσει η εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Ωστόσο, προτείνει ότι εφόσον επιθυμεί το ζευγάρι να περιμένει την πρώτη περίοδο, ώστε να μπορεί να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ηλικία της επόμενη εγκυμοσύνης. Επίσης και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG) δε συστήνει κάποια αναμονή πριν υπάρξει νέα προσπάθεια για σύλληψη.

Επειδή όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας αυξάνει ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών, η ηλικία είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας όταν λαμβάνετε η απόφαση για το πόσο καιρό θα περιμένει ένα ζευγάρι μετά από μια αποβολή. Επιπλέον, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης

Πότε υπάρχουν λόγοι να καθυστερήσει μια νέα προσπάθεια για σύλληψη;
Εκτός από το συναισθηματικό κόστος μιας αποβολής, μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να επιβάλλουν την καθυστέρηση της προσπάθειας για μια νέα εγκυμοσύνη.

Ιατρικοί λόγοι:
Εάν η αποβολή ήταν αποτέλεσμα ενός υποκείμενου νοσήματος, ενδείκνυται να αντιμετωπισθεί πρώτα αυτό πριν υπάρξει προσπάθεια για μια νέα εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι απαραίτητο να περιμένετε πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε ξανά εάν αποβάλατε λόγω μιας κατάστασης όπως:

  • Ανοσολογικές διαταραχές
  • Ανεπάρκεια τραχήλου
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
  • Παθήσεις του θυρεοειδή
  • Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης
  • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

Άλλα ιατρικά αίτια που συνδέονται με την προηγούμενη αποβολή:

Μύλη κύηση
Μια μύλη κύηση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, όταν ένα πρόβλημα με το έμβρυο προκαλεί την ανάπτυξη ενός μη καρκινικού όγκου γύρω του αντί για πλακούντα. Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές έμβρυο, η εγκυμοσύνη καταλήγει σε αποβολή. Η μύλη κύηση είναι σπάνια και συμβαίνει σε λιγότερο από το 1% των κυήσεων.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπιάζουσας μύλης κύησης, θα πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο πριν μείνετε ξανά έγκυος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα παρακολουθούνται τα επίπεδα της hCG σας για να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει υποχωρήσει πλήρως πριν προσπαθήσετε για άλλη εγκυμοσύνη.

Αποβολές δευτέρου τριμήνου ή πρόωρος τοκετός
Η απώλεια της εγκυμοσύνης στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο είναι σημαντικά λιγότερο συχνή από ότι στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν σε λιγότερο από έξι μήνες μετά αποβολή δευτέρου τριμήνου ή πρόωρο τοκετό αντιμετώπισαν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Επιπλοκές θεραπευτικής απόξεσης
Μερικές γυναίκες θα υποβληθούν στη διαδικασία μιας θεραπευτικής απόξεσης μετά από μια αποβολή.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη διαδικασία, υπάρχουν σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική γονιμότητα περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση
  • Διάτρηση της μήτρας
  • Συμφύσεις στην ενδομητρική κοιλότητα (σύνδρομο Asherman)

Οι συνθήκες της αποβολής
Ανάλογα με τις συνθήκες της αποβολής, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει να δοθεί λίγος χρόνος πριν υπάρξει προσπάθεια για νέα σύλληψη. Για παράδειγμα, εάν υπήρξε σημαντική απώλεια αίματος, μπορεί να απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να αναρρώσει ο οργανισμός και να δημιουργήσει ξανά αποθέματά σιδήρου.

Ύπαρξη τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής:

Επιπλέον, εάν έχετε έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου (κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, αλλά μπορείτε να το αλλάξετε), τότε το να μείνετε έγκυος αμέσως χωρίς να αντιμετωπίσετε αυτόν τον υποκείμενο παράγοντα κινδύνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε μια νέα αποβολή. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης (που ορίζεται ως περισσότερο από 200 mg καφεΐνης ή περίπου δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα)
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Χρήση ναρκωτικών
  • Παχυσαρκία

Σχετικά θέματα: