Μυκητιάση και σακχαρώδης διαβήτης
Επειδή οι μύκητες ευδοκιμούν με τη ζάχαρη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να κάνουν πιο πιθανές τις μολύνσεις από μύκητες.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και μυκητιάσεων;
Μια κολπική μυκητίαση προκαλείται από υπερανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο. Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπής σε αυτές τις λοιμώξεις επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι συχνά αυξημένα και οι μύκητες τρέφονται με ζάχαρη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη γλυκόζη (ζάχαρη), οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε κολπικές μολύνσεις απόμύκητες, μια λοίμωξη του κόλπου που προκαλείται από υπερανάπτυξη του μύκητα Candida.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό τριών παραγόντων:
Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, το σώμα αποβάλλει την περίσσεια ζάχαρης μέσω των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών εκκρίσεων. Οι μύκητες παίρνουν την ενέργειά τους από τη ζάχαρη, έτσι αυτό το κολπικό περιβάλλον διευκολύνει τον πολλαπλασιασμότους και μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μυκητίασης.
Έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού: Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρεμβαίνουν επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σύστημα, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αυτό μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για κάποιον με σακχαρώδη διαβήτη να αμυνθεί και να θεραπεύσει μια κολπική μυκητίαση.
Φάρμακα για τον διαβήτη: Μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς συν-μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT-2) που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα έμμεσα δημιουργούν ένα περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν ενθαρρύνοντας το σώμα να αποφορτίσει την περίσσεια γλυκόζης μέσω των ούρων. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη περνάει πιο συχνά από το ουροποιητικό σύστημα, τροφοδοτώντας πιθανώς την ανάπτυξη μιας κολπικής μόλυνσης από μύκητες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μόλυνσης από μύκητες;
Τα σημάδια μιας κολπικής μόλυνσης από μύκητες σε μια γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη είναι τα ίδια με εκείνα σε μια γυναίκα που δεν έχει την πάθηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κνησμός μέσα και γύρω από τον κόλπο
- Ερυθρότητα, κάψιμο και πρήξιμο του αιδοίου και του κόλπου
- Πόνος γύρω από τον κόλπο
- Παχύρευστη λευκή κολπική έκκριση
- Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Πόσο συχνές είναι οι κολπίτιδες από μύκητες;
Οι κολπικές μυκητιάσεις είναι συχνές: Έως και 72% των γυναικών θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία στη ζωή τους.
Σχετικό θέμα: Μυκητιασική κολπίτιδα
Υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης;
Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των βακτηρίων και των μυκήτων στον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει μυκητιασική κολπίτιδα.
Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτυξει κολπίτιδα από μύκητες περιλαμβάνουν:
- Εγκυμοσύνη
- Χρήση ορμονικής αντισύλληψης
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών ή στεροειδών φαρμάκων
- Κολπικές πλύσεις ή χρήση κολπικών σπρέι
Πως γίνετε η διάγνωση της κολπίτιδας από μύκητες;
Για τη διάγνωση μιας κολπικής μόλυνσης από μύκητες, ο γυναικολόγοςς θα πραγματοποιήσει μια κολπική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση της πάσχουσας περιοχής και τη λήψη ενός στυλεού κολπικού εκκρίματος για να ελεγχθεί η παρουσία μυκήτων.
Ποιες καταστάσεις μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με κολπίτιδα από μύκητες;
Οι μυκητιασικές κολπίτιδες μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα με ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) ή άλλες παθήσεις όπως το έκζεμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διαγνωστεί μια κολπική μυκητιάση.
Ποια είναι η θεραπεία της κολπίτιδας από μύκητες;
Υπάρχουν μερικές επιλογές για τη θεραπεία μιας λοίμωξης από μύκητες με βάση τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα έχουν ελαφρώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, αλλά τα περισσότερα φάρμακα χρησιμοποιούνται για μία έως επτά ημέρες.
Αυτά περιλαμβάνουν τη χορήγηση τοπικής θεραπείας (κολπικά υπόθετα και κρέμες) μόνη ή συνδυασμό με τη χορήγηση αντιμυκητιασικών από το στόμα.
Μπορεί η αυξημένη κατανάλωση υγρών να αντιμετωπίσει μια μυκητιασική κολπίτιδα;
Δεν μπορεί η αυξημένη κατανάλωση υγρών να αντιμετωπίσει μια μυκητίαση. Τα αντιμυκητιακά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Ωστόσο, η ενυδάτωση σχετίζεται με τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, επομένως η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο.
Πως μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη μιας κολίτιδας από μύκητες;
Για τα άτομα με διαβήτη, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μολύνσεων από μύκητες.
Άλλες συμβουλές για την πρόληψη μιας κολπικής μόλυνσης από μύκητες περιλαμβάνουν:
- Χρήση βαμβακερών εσωρούχων που δεν είναι πολύ στενά
- Καλή υγιεινή της αυαίσθητης περιοχής
- Συχνή αλλαγή σε σερβιέτες και ταμπόν
- Αποφυγή κολπικών πλύσεων και χρήση κολπικών προϊόντων με αρώματα
- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι
Σχετικά θέματα: