έσπασε το προφυλακτικό

Τι κάνετε αν σπάσει το προφυλακτικό

Εάν ένα προφυλακτικό (ανδρικό ή γυναικείο) σπάει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να προστατευθείτε από τον ιό HIV και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όσο τρομακτικό κι αν φαντάζει, η έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Άμεσα Βήματα
Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, σταματήστε αμέσως μόλις γίνει αντιληπτό.
Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να εξετάσετε τα ακόλουθα:

  • Ελέγξτε αν πράγματι έχει σπάσει το προφυλακτικό. Αρκετές φορές μπορεί να είναι εμφανές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να το γεμίσετε με νερό για να διαπιστώσετε αν υπάρχει διαρροή.
  • Το εξωτερικό προφυλακτικό είναι ακόμα στο πέος ή είναι μέσα στον κόλπο;
  • Έσπασε κατά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής ή όταν βρισκόσασταν κοντά στην εκσπερμάτιση;
  • Έσπασε μετά την εκσπερμάτιση;
  • Το προφυλακτικό έχει απλά τρυπήσει ή λείπει κάποιο κομμάτι;
  • Εάν το προφυλακτικό έσπασε μετά την εκσπερμάτιση, είναι πιθανό να υπήρξε ανταλλαγή σπέρματος ή άλλων σωματικών υγρών. Στην περίπτωση αυτή προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο σπέρμα από τον κόλπο. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καθίσετε οκλαδόν και να σπρώχνετε σαν να προσπαθείτε να κάνετε κενώσεις. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καθίσετε στην τουαλέτα και να σπρώχνετε προς τα κάτω.

έσπασε το προφυλακτικό

Στη συνέχεια, μπορείτε να πλύνετε απαλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων με σαπούνι και και άφθονο νερό. Η ροή του νερού μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα σπέρματος και σωματικών εκκρίσεων, χωρίς βέβαια να είναι πάντα εφικτή ή πλήρης απομάκρυνση τους. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις, μην τρίβετε την περιοχή και μη χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά ή απολυμαντικά.

Οι κολπικές πλύσεις δεν προστατεύουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να απομακρύνουν τα προστατευτικά βακτήρια από τον κόλπο. Επίσης μπορεί να δράσουν ερεθιστικά στο κολπικό τοίχωμα και όπως και η χρήση απολυμαντικού ή τα σκληρά καθαριστικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην περιοχή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV ή από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αν λείπει κάποιο κομμάτι από το προφυλακτικό, προσπαθήστε να το απομακρύνεται από τον κόλπο. Η παραμονή του εκεί μπορεί να ερεθίσει την περιοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης  από τον ιό HIV ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν δεν καταφέρετε να απομακρύνεται κάποιο τμήμα του προφυλακτικού, θα πρέπει επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας εντός των επόμενων 24 ωρών.

Πρόληψη μόλυνσης από τον HIV
Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχει γίνει ανταλλαγή σωματικών υγρών και δεν είστε σίγουροι για την κατάστασή σας ή του συντρόφου σας, όσον αφορά τον ιό HIV , το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο πλησιέστερο διαγνωστικό κέντρο με τον σύντροφό σας και να υποβληθείτε σε εξετάσεις για HIV.
Στη περίπτωση που γνωρίζεται ότι ο σύντροφός σας έχει HIV, είχε πρόσφατες επαφές υψηλού κινδύνου ή βγει θετικός στην εξέταση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο νοσοκομείο με τμήμα ειδικών λοιμώξεων για να ξεκινήσετε προληπτική αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή. Το φάρμακο χορηγείτε για να επιβραδύνει την πιθανή εξάπλωση του ιού στον οργανισμό σας. Όταν το παίρνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση από τον ιό HIV, ονομάζεται θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση στον HIV. Στην ιδανική περίπτωση, η θεραπεία προφύλαξης θα πρέπει να ξεκινά εντός 24 ωρών από πιθανή έκθεση στον HIV. Συχνά εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό εάν χορηγηθεί εντός 48 (και ίσως 72) ώρες από την έκθεση.

Πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει και δεν χρησιμοποιείτε παράλληλα άλλη αντισυλληπτική μέθοδο (σπιράλ, αντισυλληπτικά χάπια κ.α.), μια εγκυμοσύνη αποτελεί μια πιθανή συνέπεια. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές, που περιλαμβάνουν το χάπι της επόμενής ημέρας ή την τοποθέτηση ενδομήτριου αντισυλληπτικού σπειράματος (σπιράλ)

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Ανάλογα με τον τύπο του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος στο οποίο μπορεί να εκτεθείτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, μερικά μπορεί να μην δίνουν συμπτώματα για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, και ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Εάν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα όπως εκκρίσεις από τον κόλπο και το πέος, επώδυνη ούρηση, πληγές ή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.
Εάν ο σύντροφος σας πάσχει από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας για να λάβετε προληπτική αγωγή.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο να σπάσει το προφυλακτικό:

  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε προφυλακτικό που έχει λήξει ή έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες (όπως σε πορτοφόλι ή στο ντουλάπι αυτοκινήτου). Η έκθεση σε έντονη ζέστη ή κρύο μειώνει την ανθεκτικότητα τους.
  • Εφαρμόστε σωστά το προφυλακτικό.
  • Μη χρησιμοποιείται ταυτόχρονα 2 προφυλακτικά. Αυτό προκαλεί μεταξύ τους τριβή που μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο τους.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λιπαντικά με βάση το λάδι, όπως η βαζελίνη, και αποφύγετε τα σπερματοκτόνα που περιέχουν νονοξυνόλη-9. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς του κόλπου και του ορθού και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επίσης μειώνουν την ανθεκτικότητα των προφυλακτικών. Εφόσον χρειάζεστε λιπαντικό αναζητήστε ένα εγκεκριμένο λιπαντικό με βάση το νερό ή τη σιλικόνη.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά κατάλληλου μεγέθους. Ένα προφυλακτικό που είναι πολύ μεγάλο μπορεί να γλιστρήσει, ενώ ένα πολύ μικρό είναι πιο πιθανό να σπάσει.
  • Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

Σχετικά θέματα: