κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Κίνδυνοι από το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα και η εγκυμοσύνη δεν συνδυάζονται. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει σε κίνδυνο τόσο την έγκυο όσο και το αγέννητο μωρό.

Τα τσιγάρα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, μερικές από τις οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη μητέρα ή το μωρό. 

Προσπάθεια για σύλληψη
Εάν καπνίζετε και θέλετε να μείνετε έγκυος, η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα σας. Το κάπνισμα μπορεί να σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος. Ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του αγέννητου μωρού. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προβλήματα γονιμότητας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το έμβρυο. 

Αποβολή και ενδομήτριος θάνατος
Η απροσδόκητη απώλεια μιας εγκυμοσύνης είναι ένα τραγικό γεγονός σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Οι αποβολές συμβαίνουν συνήθως τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν μετά από 20 εβδομάδες κύησης. Αυτό ονομάζεται ενδομήτριος θάνατος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα αυτόματης αποβολής και ενδομήτριου θανάτου.

Άλλες επιπλοκές από το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον πλακούντα ή σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτά τα θέματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποβολές ή ενδομήτριους θανάτους.

Έκτοπη κύηση
Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στους σάλπιγγες. Αυτές οι συσπάσεις μπορούν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός εμβρύου. Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση. Αυτό συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, είτε στη σάλπιγγα, είτε στην κοιλιά. Σε αυτή την κατάσταση, το έμβρυο πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθούν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές για τη μητέρα.

Εξωμήτρια κύηση

Αποκόλληση του πλακούντα
Ο πλακούντας είναι η δομή που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να παρέχει στο έμβρυο θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες επιπλοκές που σχετίζονται με τον πλακούντα. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η αποκόλληση του πλακούντα. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας διαχωρίζεται από τη μήτρα πριν από τον τοκετό. Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία για την επανασύνδεσή του. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πιθανότητας ενός υγιούς τοκετού παρά την αποκόλληση του πλακούντα.

Αποκόλληση πλακούντα

Προδρομικός πλακούντας
Το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση προδρομικού πλακούντα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας αναπτύσσεται κανονικά στη μήτρα σε απόσταση από τον τράχηλο, αφήνοντας τον ανοιχτό για τον τοκετό. Προδρομικός πλακούντας είναι η κατάσταση όπου ο πλακούντας παραμένει στο κάτω μέρος της μήτρας, καλύπτοντας μερικώς ή πλήρως τον τράχηλο. Ο πλακούντας στις περιπτώσεις αυτές συχνά παρουσιάζει αποκολλήσεις, προκαλώντας υπερβολική αιμορραγία που μπορεί να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Προδρομικός πλακούντας

Πρόωρος τοκετός
Σύμφωνα με το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα όρασης και ακοής
  • Διανοητική αναπηρία
  • Προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς
  • Επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο

Χαμηλό βάρος γέννησης
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να έχει ως συνέπεια τη γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό δεν σημαίνει μόνο τοκετό ενός μικρού μωρού. Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί επίσης να συνδέεtαι με άλλα προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Η πρόοδος στην ιατρική περίθαλψη έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων ως αποτέλεσμα του χαμηλού βάρους γέννησης. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αναπτυξιακή καθυστέρηση
  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Ασθένειες ακοής ή όρασης
  • Σε ακραίες περιπτώσεις, το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του νεογέννητου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα πριν μείνουν έγκυες μειώνουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης. Ακόμα και οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης από τις γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Συγγενείς ανωμαλίες
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό σας με συγγενείς ανωμαλίες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς. Άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως το λαγόχειλος και το λυκόστομα.

Δωρεάν Συμβουλευτική Διακοπής Καπνίσματος


Σχετικά θέματα: