Πρόληψη καρκίνου μαστού

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Παρόλο που υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δε μπορούν να τροποποιηθούν, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τακτικές εξετάσεις και λαμβάνοντας τυχόν προληπτικά μέτρα που συνιστά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Παράγοντες του τρόπου ζωής
Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Για παράδειγμα, οι παχύσαρκές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η διατήρηση υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση όσο πιο συχνά γίνεται θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκτήσετε ένα φυσιολογικό βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου μαστού

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
Η τακτική μαστογραφία μπορεί να μην αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του.

Μαστογραφία

Προληπτική θεραπεία
Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω κληρονομικών παραγόντων.

Για παράδειγμα, εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας έχουν γονιδιακή μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2, κινδυνεύετε επίσης να έχετε την ίδια μετάλλαξη. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Εάν έχετε κάποια από αυτές τις μετάλλαξη, μιλήστε με το γιατρό σας για τις διαγνωστικές και προφυλακτικές επιλογές θεραπείας σας. 

Και αν μάθετε ότι το έχετε, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν προληπτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προφυλακτική μαστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση μαστού).

Αυτοεξέταση μαστών
Πολλές γυναίκες κάνουν αυτοεξέταση στήθους. Είναι καλύτερο να κάνετε αυτήν την εξέταση μία φορά το μήνα, την ίδια μέρα του κύκλου. Η εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με το πώς είναι η μορφολογία και η υφή του στήθους σας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου (American Cancer Society) θεωρεί ότι αυτές οι εξετάσεις είναι προαιρετικές, επειδή η τρέχουσα έρευνα δεν έχει αποδείξει σαφές όφελος από την εξέταση του μαστού, είτε πραγματοποιείται στο σπίτι από την ίδια τη γυναίκα, είτε από γιατρό.

Αυτοεξέταση μαστών

Εξέταση μαστών από το γιατρό σας
Οι ίδιες οδηγίες για αυτοεξέταση που παρέχονται παραπάνω ισχύουν για τις εξετάσεις στήθους που γίνονται από το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας. Δεν θα σας βλάψουν και ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το στήθος κατά την ετήσια επίσκεψή σας.

Εάν έχετε συμπτώματα που σας προβληματίζουν, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε εξέταση των μαστών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει και τους δύο μαστούς για μη φυσιολογικά σημεία ή σημεία καρκίνου του μαστού.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει άλλα μέρη του σώματός σας για να διαπιστώσει εάν τα συμπτώματα που έχετε μπορεί να σχετίζονται με άλλη πάθηση.

Ευαισθητοποίηση για τον καρκίνου του μαστού
Ευτυχώς για γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι γνωρίζουν όλο και περισσότερο τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Οι προσπάθειες για ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού βοηθούν ώστε να γνωρίσετε:

• Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
• Πώς μπορούν να μειώσουν το ατομικό τους επίπεδο κινδύνου
• Ποια συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν
• Τι είδους έλεγχο θα πρέπει να κάνουν


Σχετικά θέματα:.