Πολύποδες ενδομητρίου

Πολύποδες του ενδομητρίου

Τι είναι οι πολύποδες του ενδομητρίου;

Οι πολύποδες του ενδομητρίου αποτελούν τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της μήτρας.

Ποικίλουν σε σχήμα και μέγεθος και αριθμό.

Ποια είναι η αιτιολογία των πολυπόδων του ενδομητρίου;

Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη.

Πόσο συχνοί είναι οι ενδομητρικοί πολύποδες;

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες 30-60 ετών θα εμφανίσει ενδομητρικό πολύποδα.

Ποια είναι η σχέση των πολυπόδων με τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Το δυναμικό κακοήθειας των ενδομητρικών πολυπόδων θεωρείται γενικά χαμηλό. Εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι 10-34% των περιπτώσεων καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση σχετίζονται με την παρουσία πολυπόδων. Ο σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες με πολύποδες του ενδομητρίου είναι περίπου διπλάσιος από ότι στο γενικό πληθυσμό.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι πολύποδες του ενδομητρίου;

Οι ενδομητρικοί πολύποδες αρκετά συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

• Ανώμαλη κολπική αιμόρροια, που μπορεί να έχει τη μορφή αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων (διάμεσης) σταγονοειδούς αιμόρροιας, μηνορραγίας (αύξηση της διάρκειας ή της ποσότητας του αίματος κατά την έμμηνο ρύση).
Αιμορραγίας στην εμμηνόπαυση.
ΥπογονιμότηταΑποβολές.
• Πόνος (σε μεγάλους πολύποδες που προβάλλουν από το στόμιο του τραχήλου).

Πώς γίνετε η διάγνωση των πολυπόδων του ενδομητρίου;

Η διάγνωση των ενδομητρικών πολυπόδων μπορεί να γίνει με:

• Το κολπικό υπερηχογράφημα, όπου οι πολύποδες εμφανίζονται σαν μικρές εστίες ανομοιογένειας του ενδομητρίου. Η εξέταση θα πρέπει να γίνετε ιδανικά μετά το τέλος της έμμηνου ρύσεως οπότε το πάχος του ενδομητρίου είναι λεπτό και επιτρέπει την καλύτερη ανάδειξη των ενδομητρικών πολυπόδων.
• Την υστεροσαλπιγγογραφία.
• Τη σονοϋστερογραφία και την τρισδιάστατη υπερηχογραφία, που εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη διάγνωση των ενδομητρικών πολυπόδων.
• Την υστεροσκόπηση, η οποία αποτελεί την εξέταση αναφοράς για τη διάγνωση των ενδομητρικών πολυπόδων. Επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση της ενδομητρικής κοιλότητας, την ανίχνευση τυχόν συνυπάρχουσων αλλοιώσεων (όπως η υπερπλασία του ενδομητρίου, που συχνά συνυπάρχει), τη λήψη βιοψιών, αλλά και την αφαίρεση των ενδομητρικών πολυπόδων.

 Ποια είναι η θεραπεία των ενδομητρικών πολυπόδων;

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων του ενδομητρίου είναι χειρουργική.

Η υστεροσκόπηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των πολυπόδων του ενδομητρίου. Χρησιμοποιούνται διάφορες υστεροσκοπικές τεχνικές, με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Η διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου θα αποτύχει στην πλήρη εξαίρεση των πολυπόδων του ενδομητρίου στο 1/3 των περιπτώσεων.

 


Σχετικά θέματα: