Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών; 
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογοναιμία, ωοθηκική δυσλειτουργία και από πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.

Ποια είναι τα κύρια σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;

  • Διαταραχές της έμμηνου ρύσεως: Οι διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν απουσία περιόδου (αμηνόρροια), περιόδους που εμφανίζονται σπάνια (αραιομηνόρροια - ανά μερικούς μήνες) ή πολύ συχνά (συχνομηνόρροια - συχνότερα από 21 ημέρες), βαριές περιόδους ή απρόβλεπτες περιόδους.
  • Υπογονιμότητα: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια γυναικείας υπογονιμότητας.
  • Παχυσαρκία: Περίπου το 80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι παχύσαρκες.
  • Υπερτρίχωση: Υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά ή την άνω επιφάνεια των μηρών. Η υπερτρίχωση παρατηρείται σε περισσότερο από το 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Σοβαρή ακμή ή ακμή που εμφανίζεται μετά την εφηβεία και δεν ανταποκρίνεται στις συνήθεις θεραπείες.
  • Λιπαρότητα του δέρματος.
  • Αλωπεκία.
  • Μελανίζουσα ακάνθωση: το χρώμα του δέρματος στην περιοχή του λαιμού, ανάμεσα στα πόδια και στην περιοχή της μασχάλης γίνεται πιο σκούρο.
  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.
  • Διαταραχές διάθεσης ή και κατάθλιψη.

Πως γίνετε η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;
Η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται από την παρουσία συνδυασμού ορισμένων διαγνωστικών κριτηρίων, αφού αποκλειστούν άλλα ενδοκρινικά νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν υπερανδρογοναιμία και διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας.

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Αν και η αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή, φαίνεται ότι σχετίζεται με πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν συνεργική δράση.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων και οι διαταραχές της περιόδου

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης. Περίπου το 80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος αυξάνονται. Αυτό προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης σχετίζεται με τη μελανίζουσα ακάνθωση.

Τι μπορεί να προκαλέσει την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων;
Όταν υπάρχει παραγωγή ανδρογόνων σε επίπεδα υψηλότερα των φυσιολογικών, μπορεί να προκληθεί καταστολή της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών της έμμηνου ρύσεως. Επίσης τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ευθύνονται για την υπερτρίχωση και την εμφάνιση της ακμής, που παρατηρούνται αρκετά συχνά στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι διαταραχές της έμμηνου ρύσεως;
Οι διαταραχές της έμμηνου ρύσεως μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση υπογονιμότητας. Επίσης σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση πολυκυστικής μορφολογίας στις ωοθήκες.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην υγεία;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό και όχι μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σοβαρών καταστάσεων.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια άλλη κατάσταση που σχετίζεται με την παρουσία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι το μεταβολικό σύνδρομο, η παρουσία του οποίου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν την τάση να έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται υπερπλασία του ενδομητρίου, κατά την οποία η εσωτερική επένδυση της μήτρας αυξάνει πολύ σε πάχος. Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;
Υπάρχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η θεραπευτική προσέγγιση εξατομικεύεται σύμφωνα με τα συμπτώματα, τη συνύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας, την επιθυμία για τεκνοποίηση κ.α.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αντισυλληπτικά χάπια για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;
Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροχρόνια σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που δεν επιθυμούν να συλλάβουν.
Τα αντισυλληπτικά χάπια προσφέρουν ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως και περιορίζουν την ακμή και την υπερτρίχωση, μειώνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Τα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία των ιστών του σώματος στην ινσουλίνη μπορούν αν βοηθήσουν στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;
Οι ινσουλινο-ευαισθητοποιητικοί παράγοντες αποτελούν πρώτης γραμμής φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ, ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ασθενείς. Σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων και στη βελτίωση της ωορρηξίας. Η αποκατάσταση της ωορρηξίας συμβάλει στην εμφάνιση τακτικής εμμηνορυσίας.

Η απώλεια βάρους βοηθάει τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Σε υπέρβαρες γυναίκες η απώλεια βάρους, ακόμη και μικρής, της τάξεως του 5%, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως.
Επίσης η απώλεια βάρους βοηθάει στη βελτίωση των επιπέδων της ινσουλίνης και της χοληστερόλης και μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση σε συμπτώματα όπως η υπερτρίχωση και η ακμή.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και απώλεια βάρους

Τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Η αποκατάσταση της ωορρηξίας είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Στις υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια βάρους από μόνη της συχνά είναι αρκετή, για να βελτιώσει τη γονιμότητα.
Επίσης μπορεί να γίνει πρόκληση ωορρηξίας με φάρμακα.
Χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες (λαπαροσκοπική διάτρηση των ωοθηκών - drilling) έχει εφαρμοστεί. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, σε περιπτώσεις που οι άλλες θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, καθώς πιθανώς το αποτέλεσμα της να είναι παροδικό, ενώ δεν έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα με την πρόκληση ωορρηξίας με γοναδοτροπίνες.

Διάτρηση ωοθηκών (drilling)

 


Σχετικά θέματα: