Χρόνιος πυελικός πόνος

Χρόνιος πυελικός πόνος

Τι είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος;
Είναι πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνης) που διαρκεί για 6 ή και περισσότερους μήνες.

Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται. Σε μερικές περιπτώσεις ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να έχει κυκλική εμφάνιση. Για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται στη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Επίσης μπορεί να παρουσιάζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως κατά τη σεξουαλική επαφή, την ούρηση ή μετά το φαγητό.

Τι προκαλεί το χρόνιο πυελικό πόνο;
Μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες καταστάσεις. Μερικές από αυτές μπορεί να μη σχετίζονται με τα έσω γεννητικά όργανα, αλλά με το έντερο ή το ουροποιητικό σύστημα. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα προβλήματα που σχετίζονται με χρόνιο πυελικό πόνο. Τέλος σε μερικές γυναίκες, με χρόνιο πυελικό πόνο δε θα βρεθεί κανένα αίτιο.

Πως γίνεται η διάγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου;
Ο ιατρός θα αναζητήσει πληροφορίες για το ιστορικό της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά του πόνου. Θα γίνει κλινική και γυναικολογική εξέταση. Συχνά μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων. Επίσης μπορεί να είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτίμηση και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως ο γαστρεντερολόγος και ο ουρολόγος.

Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διάγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου;


Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του χρόνιου πυελικού πόνου;
Διάφορα μέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση του χρόνιου πυελικού πόνου. Μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία. διατροφικές αλλαγές ή και χειρουργική επέμβαση.

  • Αλλαγές του τρόπου ζωής: Καλή στάση του σώματος και άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνιου πυελικού πόνου.
  • Αναλγητικά (παυσίπονα). Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου και ιδιαίτερα της δυσμηνόρροιας.
  • Διατροφικές αλλαγές: Βιταμίνη Β1 και μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις: Ορισμένα αίτια χρόνιου πυελικού πόνου, όπως η ενδομητρίωση και οι συμφύσεις μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αντιμετώπιση.

 


Σχετικά άρθρα: