ενδομητρίωση και εγκυμοσύνη

Συμπτώματα ενδομητρίωσης και εγκυμοσύνη

Ποια είναι η επίδραση της εγκυμοσύνης στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης σε ορισμένες γυναίκες.


Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
Πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταστέλλουν την αύξηση και την ανάπτυξη ενδομητριωσικών βλαβών, θέτοντας την νόσο σε πιο αδρανή κατάσταση, ενώ η αμηνόρροια εξαλείφει τους πόνους κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια).

Σε ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι ενδομητριωσικές βλάβες και οι τυχόν συμφύσεις που έχουν αναπτυχθεί που συμπιέζονται ή τεντώνονται καθώς η μήτρα αυξάνει σε μέγεθος. Μπορεί επίσης η επιδείνωση να είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των επιπέδων οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί προσωρινά να διεγείρει την ανάπτυξη των ενδομητριωσικών βλαβών.

Η εμπειρία κάθε γυναίκας θα είναι διαφορετική και οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται σχετικά ώστε να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
Δε θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί θεραπεία για την ενδομητρίωση ή ότι μετά από μια εγκυμοσύνη θα υπάρξει απαραίτητα εξάλειψη ή η μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της συσχέτισης μεταξύ εγκυμοσύνης και βελτίωσης των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης είναι αμφιλεγόμενα και έντονα προκατειλημμένα. Η ανασκόπηση επίσης δεν βρήκε στοιχεία υψηλής ποιότητας ότι η εγκυμοσύνη έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους ή του αριθμού των ενδομητριωσικών βλαβών.

Ποια είναι η επίδραση του θηλασμού στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση που εμφανίζουν ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σε θέση να παρατείνουν την ύφεση των συμπτωμάτων τους με το θηλασμό. Ο τακτικός θηλασμός περιορίζει την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες, καταστέλοντας έτσι την ανάπτυξη και την αύξηση των εστιών της ενδομητρίωσης.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 70.000 γυναίκες που είχαν περισσότερες από 1 κυήσεις εγκυμοσύνη διάρκειας ≥ 6 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν για ≥ 36 μήνες σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους εμφάνιζαν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει.

Κάθε επιπλέον 3 μήνες συνολικής διάρκειας θηλασμού ανά εγκυμοσύνη είχαν ως αποτέλεσμα 8% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης και κάθε επιπλέον 3 μήνες αποκλειστικού θηλασμού ανά εγκυμοσύνη είχαν ως αποτέλεσμα 14% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης.

Θηλασμός

Το προστατευτικό αποτέλεσμα του θηλασμού ήταν ισχυρότερο στις γυναίκες που γέννησαν τα τελευταία 5 χρόνια. Ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης ενδομητρίωσης με αποκλειστικό θηλασμό επηρεάστηκε εν μέρει από την αμηνόρροια μετά τον τοκετό, οδηγώντας τους ερευνητές της μελέτης στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης προκαλώντας αμηνόρροια αλλά και μέσω άλλων άγνωστων ακόμη μηχανισμών.

 


Σχετικά θέματα: