Κληρονομικότητα και αποβολές

Κληρονομικότητα και αποβολές

Είναι κληρονομικός ο κίνδυνος αποβολής, ιδιαίτερα σε ζευγάρια που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές;

Αποβολή (αυτόματη) ονομάζεται η απώλεια ενός εμβρύου, η οποία γίνεται από μόνη της, πριν από τις 22 εβδομάδες της κύησης, δηλαδή πριν από το στάδιο κατά το οποίο το κύημα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο (τις πρώτες 13 εβδομάδες). Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, το 11% έως το 22% των κυήσεων μπορεί να καταλήξουν σε αποβολή.

Είναι θεωρητικά πιθανό η προδιάθεση για αποβολές να είναι κληρονομική, και μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι οι ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορεί μερικές φορές συνδέονται με κληρονομικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι απαραιτήτως μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.

Αιτίες επαναλαμβανόμενων αποβολών
Ο ενδελεχής έλεγχος θα διαπιστώσει πιθανή αιτία μόνο στις μισές περίπου γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Από τις γνωστές αιτίες αποβολών, οι περισσότερες συνήθως δεν συνδέονται με κληρονομικότητα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλειονότητα των αποβολών είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών προβλημάτων που υπάρχουν στο σπέρμα ή το ωάριο κατά τη στιγμή της σύλληψης, και αυτές συνήθως προκύπτει από τυχαία σφάλματα στην κυτταρική διαίρεση κατά τον σχηματισμό του σπέρματος ή του ωαρίου, παρά από οποιαδήποτε κατάσταση που κληρονομείται μέσω του γενετικού υλικού των γονέων.

Μερικές φορές σε περιπτώσεις με επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορεί να υπάρχει μια ασυμπτωματική χρωμοσωμική διαταραχή στο γενετικό υλικό ενός από τους γονείς, όπως η ισορροπημένη μετατόπιση που προκαλεί αυξημένη τάση για αποβολή. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν σε οικογένειες και να μεταβιβαστούν από τους γονείς σε ένα παιδί. Διαταραχές αυτής της μορφής είναι παρούσες μόνο στο 5% περίπου όλων των ζευγαριών με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Αν δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι η μητέρα σας έχει μετατόπιση ή άλλη χρωμοσωμική πάθηση, οι πιθανότητες είναι μικρές να ανησυχείτε για μια γενετική προδιάθεση για αποβολή.

Με άλλες γνωστές αιτίες επαναλαμβανόμενων αποβολών, όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, είναι πιθανό να έχετε μια γενετική προδιάθεση να αναπτύξετε αυτές τις παθήσεις εάν τις έχει η μητέρα σας, αλλά αυτά τα προβλήματα συνήθως δεν είναι αυστηρά γενετικά - με άλλα λόγια, δεν τείνουν να περάσει απευθείας από γονέα σε παιδί. Επίσης, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο έλεγχος για αυτές τις καταστάσεις πριν από την πρώτη εγκυμοσύνη είναι ωφέλιμος.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής και δεν είναι κληρονομικοί περιλαμβάνουν επιλογές τρόπου ζωής (όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, η χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα, η μη κατανάλωση επαρκών θρεπτικών τροφών και η έκθεση σε ακτινοβολία) και η ηλικία της μητέρας.

Αναφέρετε το οικογενειακό σας ιστορικό αποβολών στον γιατρό σας πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος, αλλά αν δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι έχει διαγνωστεί μια χρωμοσωμική διαταραχή, πιθανότατα δεν χρειάζεστε να υποβληθείτε σε εξειδικευμένες εξετάσεις , όπως ο έλεγχος του καρυοτύπου. Πιθανότατα, ο κίνδυνος αποβολής σας δεν είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο.

Εάν μείνετε έγκυος, προσέξτε για κοινά συμπτώματα αποβολής. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία με έντονο κόκκινο ή καφέ, κράμπες ή πόνο στην πλάτη, αποβολή πηγμάτων από τον κόλπο, απώλεια βάρους ή μείωση των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης (όπως ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, ναυτία, συχνουρία).


Σχετικά θέματα: