Σονοϋστερογραφία

Τι είναι η σονοϋστερογραφία;
Είναι μια ειδική μορφή διακολπικού υπερηχογραφήματος.

Με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα, διάμεσο του κόλπου και του τραχήλου, τοποθετείται υγρό στην κοιλότητα της μήτρας. Η παρουσία του υγρού βοηθάει στην αναγνώριση περισσότερων λεπτομερειών, από την ενδομητρική κοιλότητα, από όταν η εξέταση γίνεται χωρίς υγρό. Η εξέταση δεν απαιτεί οποιαδήποτε ειδική προετοιμασία ή νάρκωση και διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά.

Για ποιους λόγους γίνετε η σονοϋστερογραφία;
Με τη σονοϋστερογραφία μπορούν να αναζητηθούν τα αίτια πολλών προβλημάτων, όπως της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας, της υπογονιμότητας και των επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Με τη σονοϋστερογραφία μπορούν να διαπιστωθούν τα εξής:
• Παρουσία πολυπόδων ή ινομυωμάτων εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, καθώς και πληροφορίες για το μέγεθος και τη θέση τους.
• Παρουσία συμφύσεων στο εσωτερικό της μήτρας.
• Προβλήματα του ενδομητρίου.
• Η βατότητα των σαλπίγγων.

Για πιο λόγο έχει καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα από το διακολπικό υπερηχογράφημα;
Η έγχυση του υγρού διαχωρίζει τα τοιχώματα της ενδομητρικής κοιλότητας και καθιστά δυνατή την απεικόνιση αλλοιώσεων που επικαλύπτονται όταν τα τοιχώματα της μήτρας βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους.

Είναι αξιόπιστη μέθοδος;
Εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση των παθήσεων του ενδομητρίου είναι η υστεροσκόπηση. Η σονοϋστερογραφία αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδο με μικρότερο κόστος, λιγότερο επώδυνη και με εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές. Μελέτες δείχνουν ότι έχει ανάλογη διαγνωστική αξία με την υστεροσκόπηση, ενώ υπερτερεί σε συγκριτικά με το διακολπικό υπερηχογράφημα.

Ποια προετοιμασία χρειάζεται για την σονοϋστερογραφία;
Η εξέταση αντενδείκνυται αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή πυελική φλεγμονή. Μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια τεστ κύησης, για τον αποκλεισμό εγκυμοσύνης πριν από την εκτέλεση της εξέτασης.
Δε θα πρέπει να υπάρχει αλλεργία στο latex.

Η εξέταση γίνεται συνήθως στο διάστημα μετά το τέλος της έμμηνου ρύσεως και πριν από την ωορρηξία. Αν υπάρχει αίμα στη φάση της εξέτασης, μπορεί να μην υπάρχει ικανοποιητική απεικόνιση. Αν η εξέταση πρόκειται να γίνει στα πλαίσια της διερεύνησης ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας που δε σταματά, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει η αιμορραγία πριν από την εξέταση.

Η σονοϋστερογραφία γίνεται με την ουροδόχο κύστη άδεια και επομένως θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν από την εξέταση. Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει σε μια γυναικολογική καρέκλα. Θα πραγματοποιηθεί γυναικολογική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευαισθησία ή πόνος. Αν θεωρηθεί ότι υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της, πριν από τη διενέργεια της εξέτασης.

Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Μπορεί να γίνει η λήψη κάποιου αναλγητικού πριν από την εξέταση.

Πως γίνετε η εξέταση;
Η εξέταση γίνετε σε 3 στάδια:
1) γίνεται μια αρχική τυπική υπερηχογραφική εξέταση,
2) τοποθετείται με τη βοήθεια καθετήρα υγρό στην κοιλότητας της μήτρας, και
3) επαναλαμβάνεται η υπερηχογραφική εξέταση.

ΣονοϋστερογραφίαΣονοϋστερογραφία

Πως τοποθετείται το υγρό μέσα στη μήτρα, για την εξέταση;
Μετά την αρχική υπερηχογραφική εξέταση, η κεφαλή των υπερήχων απομακρύνεται. Τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας στον κόλπο, για να τον κρατάει ανοιχτό. Μια γάζα εισέρχεται μέσω του διαστολέα για να καθαρίσει τον τράχηλο.
Έπειτα ένας λεπτός καθετήρας τοποθετείται μέσω του κόλπου και εισέρχεται στο άνοιγμα του τραχήλου. Κατόπιν ο κολποδιαστολέας αφαιρείται.
Η κεφαλή των υπερήχων επανατοποθετείται στον κόλπο. Ένα άσηπτο υγρό εισάγεται στη μήτρα μέσω του καθετήρα. Κράμπες μπορεί να προκληθούν καθώς το υγρό εισέρχεται στη μήτρα και προκαλεί διάταση της κοιλότητας της.

Καθετήρας σονοϋστερογραφίας

Τι συμβαίνει αφότου τοποθετηθεί το υγρό στην κοιλότητα της μήτρας;
Όταν η κοιλότητα της μήτρας γεμίζει με υγρό, λαμβάνονται εικόνες από το εσωτερικό και τα τοιχώματα της ενδομητρικής κοιλότητας.
Μπορεί επίσης να ελέγχει η ροή του υγρού μέσω των σαλπίγγων, για να διαπιστωθεί η βατότητα τους.

Τι θα περιμένω μετά την εξέταση;
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Μετά την εξέταση μπορεί να παρατηρηθούν τα εξής συμπτώματα:
• Κράμπες
• Σταγονοειδής ή ήπια αιμόρροια
• Υδαρής έκκριση

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκληθούν από τη σονοϋστερογραφία;
Η εξέταση είναι πολύ ασφαλής, αλλά υπάρχει ένας εξαιρετικά μικρός κίνδυνος ανάπτυξης πυελικής φλεγμονής.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, αν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Πόνο ή πυρετό την ημέρα της εξέτασης ή την επόμενη.
• Αλλαγή στη σύνθεση και στην ποσότητα των εκκρίσεων (εκτός της παρουσίας υδαρών εκκρίσεων)


Σχετικά άρθρα: