πρωινή ναυτία

 Η απουσία πρωινής ναυτίας αποτελεί σημάδι αποβολής;

Η πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνή, αλλά δεν αφορά όλες τις εγκύους.

Ενώ οι περισσότερες έγκυες έχουν ναυτία ή και ακόμη και εμετούς σε κάποιο σημείο της εγκυμοσύνης τους (που δεν περιορίζεται απαραίτητα στις πρωινές ώρες), υπάρχουν επίσης έγκυες που δεν εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα και που έχουν υγιείς, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνες.

Κάποιες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι οι έγκυες που εμφανίζουν πρωινή ναυτία έχουν στατιστικά χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής. Μια άλλη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι σε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενης αποβολής, η παρουσία της πρωινής ναυτίας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο απώλειας της εγκυμοσύνης σε μια επόμενη κύηση.

Ωστόσο, η πρωινή ναυτία δεν αποτελεί ένα είδος προστασίας της εγκύου από αποβολή, και αν δεν υπάρχει σε μια εγκυμοσύνη αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Όπως η έρευνα δεν έχει διαπιστώσει ότι η πρωινή ναυτία αποτελεί ένα σημάδι μιας υγιούς εγκυμοσύνης, η απουσία της πρωινής ναυτίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγκυμοσύνη.

Τι σημαίνει το σταμάτημα της πρωινής ναυτίας;

Μερικές γυναίκες φοβούνται ότι αφού σταμάτησε η πρωινή ναυτία, μπορεί να συμβαίνει κάτι με την εγκυμοσύνη τους. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πρωινή ναυτία συνήθως υποχωρεί στα μέσα της εγκυμοσύνης. Η διακοπή της είναι φυσιολογική και συνήθως δεν αποτελεί σημάδι αποβολής από μόνη της, ειδικά αν τελειώσει σταδιακά μετά από μερικούς μήνες.

Τι είναι η πρωινή ναυτία;
Η ναυτία και ο έμετος τους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης αναφέρεται συχνά ως "πρωινή ναυτία" - παρά το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο το πρωί.

Η πρωινή ναυτία συνήθως υποχωρεί από μόνη της σε λίγους μήνες. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι φυσιολογικό η πρωινή ναυτία να εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι άβολα και ενοχλητικά, γενικά δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για ένα έγκυο άτομο ή το έμβρυο.

Περίπου το ένα πέμπτο των εγκύων στις δυτικές κοινωνίες δεν αναφέρουν συμπτώματα που να σχετίζονται με την πρωινή ναυτία. Σε αρκετές μη δυτικές κοινωνίες, η πρωινή ναυτία είναι λιγότερο συχνή και  σε ορισμένες περιοχές, η πρωινή ναυτία αναφέρετε σπάνια. Χωρίς να είναι τεκμηριωμένο, φαίνεται ότι η διαφορετική διατροφή, που στηρίζεται κύρια σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, παίζει ρόλο στη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης της πρωινής ναυτίας.

Πόσο συχνή είναι η πρωινή ναυτία;
Το 80% των γυναικών βιώνουν ναυτία (με ή χωρίς εμετό) σε κάποιο σημείο της εγκυμοσύνης τους. Αυτό σημαίνει ότι το 20% δεν θα έχει πρωινή ναυτία και πολλές από αυτές τις γυναίκες συνεχίζουν να έχουν μια υγιή, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη.

Από τις εγκύους που εμφανίζουν το σύμπτωμα της πρωινής ναυτίας, οι περισσότερες αναφέρουν ότι υποχωρεί την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, περίπου το 10% των εγκύων έχουν πρωινή ναυτία που διαρκεί μέχρι να γεννήσουν.

Τι είναι η υπερέμεση;
Η σοβαρή πρωινή ναυτία είναι γνωστή ως υπερέμεση της κύησης. Εμφανίζεται μόνο στο 3% περίπου των κυήσεων, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μερικές γυναίκες παρουσιάζουν την υπερέμεση της κύησης και άλλες όχι, αλλά η γενετική θεωρείται ότι παίζει ρόλο στον κίνδυνο ενός ατόμου.

Ένα άτομο με υπερέμεση της βαρύτητας θα έχει σημαντικό αριθμό εμετών σε καθημερινή βάση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους.

Ενώ μια μικρή απώλεια βάρους κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι φυσιολογική, η απώλεια 5% του σωματικού σας βάρους ή περισσότερο αποτελεί ένδειξη ανησυχίας.


Σχετικά θέματα: