Μυκητιασική κολπίτιδα και σεξουαλικές επαφές

Μυκητιασική κολπίτιδα και σεξουαλικές επαφές

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές ενώ έχω μυκητιασική κολπίτιδα;
Παρότι δεν αποτελεί αντένδειξη για σεξουαλική επαφή η παρουσία μυκητιασικής κολπίτιδας, οι περισσότεροι συστήνουν αποχή μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Επίσης, επειδή τα συμπτώματα μιας μυκητιασικής κολπίτιδας είναι μερικές φορές δυσάρεστα, οι γυναίκες συχνά επιλέγουν να απέχουν από σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ έχουν μυκητιασική κολπίτιδα, για να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και τον κνησμό.

Η σεξουαλική επαφή πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια της λοίμωξης, επανεμφάνιση των συμπτωμάτων αν αυτά έχουν υποχωρήσει μετά από θεραπεία και αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης λοίμωξης από την πλευρά του συντρόφου.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να προκαλέσει μυκητιασική κολπίτιδα;
Η σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί μυκητιασική κολπίτιδα, αλλά μπορεί να ευνοήσει έμμεσα την ανάπτυξη της, μέσω της εισαγωγής νέων βακτηρίων στον κόλπο και διαταράσσοντας την κολπική χλωρίδα.

Ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως η χρήση βοηθημάτων, η διείσδυση του πέους ή δακτύλων, μπορούν να εισάγουν στον κόλπο βακτήρια ξένα προς τη φυσιολογική του χλωρίδα. Τα νέα βακτήρια μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και να οδηγήσουν στην υπερανάπτυξη του μύκητα Candida, οδηγώντας στην εμφάνιση μυκητιασικής κολπίτιδας.
Επίσης είναι δυνατή η ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας έπειτα από στοματικό sex, λόγω της διαταραχής της κολπικής χλωρίδας από την είσοδο μικροβίων από τη στοματική κοιλότητα.

Μπορεί να μεταδοθεί η λοίμωξη με τη σεξουαλική επαφή;
Η λοίμωξη από μύκητες μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή.

Παρότι οι λοιμώξεις από μύκητες στους άνδρες είναι σπάνιες, είναι δυνατό να υπάρξει μετάδοση από σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από μυκητιασική κολπίτιδα. Οι άνδρες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και αυτοί που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυκητίασης. Περίπου 15% των ανδρών που θα έρθουν σε επαφή με γυναίκα που έχει μυκητιασική κολπίτιδα θα εμφανίσουν εξάνθημα με κνησμό στο πέος.

Η μετάδοση από γυναίκα σε γυναίκα δε μπορεί να αποκλεισθεί αν και υπάρχει μια μελέτη που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση λοίμωξης από μύκητες από γυναίκα σε γυναίκα.

Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο η χρήση προφυλακτικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της λοίμωξης στο σύντροφο.

Είναι ασφαλής η επαφή όταν υπάρχει μυκητιασική κολπίτιδα;

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας μιας μυκητιασικής κολπίτιδας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης.
Επίσης η σεξουαλική επαφή πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να έχει ως συνέπεια την αναμετάδοση της λοίμωξης μεταξύ των συντρόφων.

Γενικά, θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα.
Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης, αλλά δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική.

 


Σχετικά θέματα: