Κράμπες αρχόμενη κύηση

Κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης

Κάθε έγκυος, είναι φυσικό να παρατηρεί και να αγχώνετε κάθε φορά που νιώθει κάποιο τσίμπημα ή πόνο. Το άγχος αυξάνει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για πόνους που μοιάζουν με κράμπες χαμηλά στην κοιλιά και που μπορεί να την κάνουν να ανησυχεί ότι έχει μια αποβολή.

Αλλά οι κράμπες κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζονται με μια αποβολή. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction διαπίστωσε ότι αν και το 85% των γυναικών εμφάνισαν κοιλιακές κράμπες κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνης τους, μόνο το 28% είχε αποβάλλει.

Τι προκαλεί κράμπες στην αρχόμενη εγκυμοσύνη;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μια γυναίκα να νιώσει κράμπες κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο μιας υγιούς εγκυμοσύνης.
Οι περισσότεροι είναι απολύτως φυσιολογικοί και εντελώς καλοήθη:

Εμφύτευση: Οι κράμπες μπορεί να αποτελούν πραγματικά ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Καθώς ένα γονιμοποιημένο ωάριο τρυπώνει στα τοιχώματα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση γνωστή ως κράμπες εμφύτευσης. Αυτή η εμφύτευση μερικές φορές συνοδεύεται από κηλίδες αίματος. Καθώς η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται, τόσο οι κηλίδες όσο και οι κράμπες θα μειωθούν.

Αλλαγές μήτρας: Καθώς αυτό το ισχυρό, μυϊκό όργανο αρχίζει να μεγαλώνει, μπορεί η έγκυος να νιώσει συμπτώματα που μοιάζουν με κράμπες. Πιθανότατα να είναι περισσότερο αισθητό κατά το βήχα, το φτάρνισμα ή την αλλαγή θέσης.

Πόνος από τους στρογγύλους συνδέσμους: Περίπου την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακό άλγος που προκαλείται από την ταχεία διάταση των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα και που ονομάζονται στρογγύλοι σύνδεσμοι. Όταν οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι τεντώνονται μπορεί να αισθανθείτε έναν απότομο, οξύ πόνο ή έναν αμβλύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Ενοχλήματα από το γαστρεντερικό: Η αλλαγή των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η κινητικότητα του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία και κράμπες.

Σεξουαλική επαφή: Το σπέρμα περιέχει πολλές προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες και φυσιολογικά απελευθερώνονται κατά τον τοκετό για να βοηθήσουν τον τράχηλο να ωριμάσει και να διασταλεί. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία σχετίζεται με συσπάσεις, είναι λογικό ότι η προσταγλανδίνες μπορούν να οδηγήσουν σε κράμπες μετά από σεξουαλική επαφή κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, χωρίς όμως οι κράμπες αυτές να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα σε μια ομαλά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη.

κράμπες εγκυμοσύνης


Πώς να ανακουφίσετε τις κράμπες στην πρώιμη εγκυμοσύνη;
Αν νιώθετε κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένα πρακτικές που σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης (American Pregnancy Association) μπορεί να βελτιώσουν το αίσθημα δυσφορίας που νιώθετε:

  • Αλλαγή τη θέση σας. Αν κάθεστε, ξαπλώστε ή κάντε μια ήπια βόλτα, για παράδειγμα. Εάν είστε ξαπλωμένοι, καθίστε ή βγείτε μια βόλτα.
  • Κάντε ένα μπάνιο. Η χαλάρωση σε ζεστό (όχι καυτό) νερό μπορεί να χαλαρώσει όλους τους μυς και τις αρθρώσεις σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τη μήτρα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η αιτία των ενοχλήσεων σας είναι αέρια ή δυσκοιλιότητα. Τα υγρά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες ασφαλείς λύσεις για τη δυσκοιλιότητα, όπως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών ή η λήψη μαλακτικών κοπράνων ή ήπιου καθαρτικού.
  • Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Μην πάρετε ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο American Journal of Obstetrics & Gynecology, διαπίστωσε ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.


Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;
Τις περισσότερες φορές, οι κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης προκαλούνται από οποιεσδήποτε από τις πολλές αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά καθώς το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει και προσαρμόζεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αλλά πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον ιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κράμπες που σας ενοχλούν πραγματικά ή που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Κράμπες που μοιάζουν με συσπάσεις και εμφανίζονται τακτικά: Εάν εμφανίσετε έξι ή περισσότερες σε μία ώρα, θα μπορούσε να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού. καλέστε το γιατρό σας ή μεταβείτε αμέσως στο μαιευτήριο.
  • Ζάλη, τάση λιποθυμίας ή αιμορραγία: Κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να είναι σημάδι επικείμενης αποβολής. Επίσης να υποδηλώνει μια εξωμήτρια κύηση (μια κατάσταση μερικές φορές απειλητική για τη ζωή στην οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα), ιδιαίτερα εάν ο πόνος εντοπίζεται στη μία μόνο πλευρά ή αντανακλά και στον ώμο.
  • Έντονος πόνος που δεν υποχωρεί μπορεί να σχετίζεται με αποκόλληση του πλακούντα, μια διαταραχή που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρας αλλά και του εμβρύου.
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά που συνοδεύεται από πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση μπορεί να αποτελεί συμπτώματα ουρολοίμωξης.
  • Πόνος στην πλάτη: Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε πόνο στην πλάτη κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, αλλά ο έντονος πόνος στην πλάτη μαζί με ναυτία, έμετο ή και πυρετό ή οδυνηρή ούρηση, μπορεί να είναι σημάδια σοβαρής κατάστασης όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα, οι πέτρες στα νεφρά ή παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

Σχετικά θέματα: