Εξάψεις

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Περισσότερο από το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν εξάψεις κάποια στιγμή πριν ή μετά την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές στις ορμόνες πιστεύεται ότι είναι η αιτία των εξάψεων αλλά και των άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως άγχος, αϋπνία, πόνος στις αρθρώσεις και προβλήματα με τη μνήμη.

Σε μερικές γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, μπορεί να παραμείνουν μετά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι οι εξάψεις;
Οι εξάψεις είναι μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο πάνω μέρος του σώματος. Συνήθως γίνεται αισθητή στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Το πρόσωπο της γυναίκας μπορεί να φαίνεται κόκκινο κατά τη διάρκεια των εξάψεων, ενώ μπορεί να ιδρώσει και να αισθάνεται άγχος.

Οι εξάψεις είναι προσωρινές και γενικά διαρκούν από ένα έως πέντε λεπτά.

Οι εξάψεις μπορεί να εμφανιστούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις νυχτερινές εξάψεις, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο.

Μερικές γυναίκες βιώνουν μόνο περιστασιακά εξάψεις, ενώ άλλες τις έχουν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλο που οι εξάψεις είναι μια φυσιολογική απόκριση στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, μπορεί να είναι άβολες και να δημιουργούν προβλήματα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με τις εξάψεις περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρή εμφάνιση (κόκκινο, κηλιδωμένο δέρμα)
 • Το αίσθημα θερμότητας απλώνεται στο πάνω μέρος του σώματος
 • Εφίδρωση
 • Μια αίσθηση ψύχους όταν σταματούν οι εξάψεις
 • Ταχυκαρδία
 • Ανησυχία

Τι προκαλεί τις εξάψεις;
Οι εξάψεις εμφανίζονται όταν πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες.

Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων επηρεάζει τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τη ρύθμιση της παραγωγής διαφόρων ορμονών και τον ύπνο. Ο υποθάλαμος ονομάζεται μερικές φορές θερμοστάτης του σώματος λόγω του ρόλου που παίζει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει την έκλυση μικτών σημάτων προς τον υποθάλαμο. Εάν αισθανθεί ότι το σώμα είναι «πολύ ζεστό», προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων για να κρυώσει το σώμα: Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, η ροή του αίματος αυξάνεται στην επιφάνεια του δέρματος και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς το σώμα προσπαθεί να δροσιστεί. Μερικές γυναίκες αισθάνονται ένα αίσθημα ψύχους μετά από μια έξαψη.

Οι περισσότερες εξάψεις προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με άλλα θέματα υγείας, τη λήψη ουσιών, ακόμη και ορισμένες θεραπείες ή φάρμακα.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις περιλαμβάνουν:

 • Αλκοόλ
 • Καφεΐνη
 • Καρκίνος ή θεραπεία καρκίνου
 • Φαρμακευτικές παρενέργειες
 • Εγκυμοσύνη
 • Παθήσεις του θυρεοειδούς

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις;
Η ένταση και η συχνότητα των εξάψεων ποικίλλει. Μερικοί γυναίκες τα βιώνουν πολλές φορές την ημέρα, και άλλες θα έχουν μόνο περιστασιακές εξάψεις. Τα επεισόδια των εξάψεων διαρκούν συνήθως από ένα έως πέντε λεπτά τη φορά.

Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα των εξάψεων διαρκούν επτά ή περισσότερα χρόνια πριν και μετά την εμμηνόπαυση, αν και μερικές γυναίκες μπορεί να τα βιώνουν για 10 χρόνια ή περισσότερο.

Η χρονική περίοδος της έναρξης των εξάψεων μπορεί να υποδεικνύει πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Για παράδειγμα, έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που είχαν εξάψεις πριν από την εμμηνόπαυση τις βίωσαν για σχεδόν 12 χρόνια, ενώ γυναίκες που είχαν την πρώτη εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση, που τις βίωσαν κατά μέσο όρο για τρία χρόνια.

Μπορούν οι εξάψεις να συνεχιστούν μετά την εμμηνόπαυση;
Ναί. Οι εξάψεις τείνουν να μειώνονται αργά μετά την εμμηνόπαυση, αν και μερικές γυναίκες συνεχίζουν να τις εμφανίζουν έως και 10 ή και περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των εξάψεων;
Μερικές γυναίκες δεν παρουσιάζουν εξάψεις ως μέρος της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές να τις εμφανίσει.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές να έχει μια γυναίκα εξάψεις περιλαμβάνουν:

• Η παρουσία προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κατά την έμμηνο ρύση.
• Η φυλή: Οι μαύρες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν εξάψεις με υψηλότερη συχνότητα από άλλες φυλές, ενώ οι Ασιάτισσες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αναφέρουν τη χαμηλότερη συχνότητα εξάψεων.
• Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), σχετίζεται με πιο συχνές και έντονες εξάψεις.
• Οι καπνίστριες ή οι γυναίκες που κάπνιζαν στο παρελθόν.

Πως αντιμετωπίζονται οι εξάψεις;
Ίσως μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εξάψεως με μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

• Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά. Όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας ανεβαίνει και μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να ιδρώνετε. Μπορεί να σας βοηθήσει αν προσέχετε τι τρώτε και πίνετε και σημειώνετε εάν ορισμένα τρόφιμα ή ποτά σαν προκαλούν εξάψεις.
• Φορέστε βαμβακερές πιτζάμες και σεντόνια. Οι εξάψεις μπορούν να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε καλά. Το να φοράτε βαμβακερές πιτζάμες και να χρησιμοποιείτε βαμβακεράσεντόνια μπορεί να ανακουφίσει από τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
• Προσαρμόστε το ντύσιμο σας. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις. Ντυθείτε κατά τέτοιοι τρόπο που να σας επιτρέπει να αφαιρείτε γρήγορα τα ρούχα όταν ζεσταίνετε και αισθάνεστε εξάψεις.
• Διατηρήστε το χώρο σας δροσερό. Ανοίξτε τα παράθυρά σας ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό για να μειώσετε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας.
• Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Και οι δύο αυτές ουσίες μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης εξάψεων.
• Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με την εμφάνιση εξάψεων. Μια υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας.
• Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εξάψεων.
• Πιείτε κρύο νερό. Το να πίνετε παγωμένο νερό, ιδιαίτερα στην αρχή μιας έξαψης, μπορεί να σας βοηθήσει να δροσιστείτε.
• Χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα. Στην αρχή μιας εξάψεως, δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα κρύο επίθεμα στο πρόσωπο ή στο στήθος σας.

Εξάψεις

Πότε να δείτε τον γιατρό σας;
Ενώ οι εξάψεις είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες τις εμφανίζουν έντονα και συχνά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξάψεις προκαλούν αναστάτωση στη ζωή ενός ατόμου και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία του.

Εάν οι εξάψεις σας παρεμποδίζουν την καθημερινότητά σας ή σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε και που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των εξάψεων.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι θεραπείες στο σπίτι δεν σας ανακουφίζουν από τις εξάψεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για να σας βοηθήσει.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιεί φάρμακα που περιέχουν συνθετικές ορμόνες για να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των ορμονών του φύλου που το σώμα σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση.

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε να χρησιμοποιήσετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματά σας και πόσο διαρκούν.

θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Αντικαταθλιπτικά
Χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων και των εξάψεων. Αν και αυτές γενικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, είναι μια επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να λάβουν ορμόνες.

Από του στόματος αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά δισκία συχνά συνταγογραφούνται πριν από την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) όταν οι περίοδοι είναι ακανόνιστες και μπορεί να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βελτιώσουν την έμμηνο ρύση και τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (στα οποία περιλαμβάνονται και οι εξάψεις) της εμμηνόπαυσης

Άλλα φάρμακα
Υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσουν με τις εξάψεις:

Πρεγκαμπαλίνη: Είναι ένα φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων που μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις εξάψεις.
Οξυβουτινίνη: Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων.
Κλονιδίνη: Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει τις εξάψεις.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις εξάψεις σας, πάρτε τα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πότε σταματούν οι εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση;
Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εξάψεις για χρόνια μετά τον τελευταίο εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Οι εξάψεις διαρκούν για επτά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο, αν και μερικές γυναίκες μπορεί να τις έχουν για 10 ή και περισσότερα χρόνια.

Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις χρόνια μετά την εμμηνόπαυση;
Οι γυναίκες μερικές φορές συνεχίζουν να έχουν νυχτερινές εξάψεις, γνωστές ως «νυχτερινές εφιδρώσεις», πολύ μετά την εμμηνόπαυση. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι η κύρια αιτία των νυχτερινών εφιδρώσεων μετά την εμμηνόπαυση.

Πόσο σύντομα ξεκινούν οι εξάψεις μετά από χειρουργική εμμηνόπαυση;
Η χειρουργική εμμηνόπαυση (ωοθηκεκτομή) ξεκινά ουσιαστικά από την ημέρα του χειρουργείου. Η απότομη απώλεια ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσει έντονες εξάψεις αμέσως μετά την επέμβαση.


Σχετικά θέματα: