none 2310 707 957none info@obstetric.gr
εμβόλιο καρκίνου μαστού

Το πρώτο στο είδος του προληπτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Ένα πρώτο στο είδος του εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές φάσης Ι. Η δοκιμή θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει σε ανθρώπους ένα εμβόλιο κατά του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού.

Αυτή η δοκιμή φάσης Ι έχει σχεδιαστεί για τον προσδιορισμό της μέγιστης ανεκτής δόσης του εμβολίου σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου και για τον χαρακτηρισμό και τη βελτιστοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα μια ερευνητική νέα αίτηση φαρμάκου για το εμβόλιο, η οποία επιτρέπει στην Cleveland Clinic και στη συνεργαζόμενη εταιρεία Anixa Biosciences, Inc. να ξεκινήσουν τη μελέτη.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτιωμένες θεραπείες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος έχει βιολογικά χαρακτηριστικά που συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε ορμονικές ή στοχευμένες θεραπείες. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 12-15% περίπου όλων των καρκίνων του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού ευθύνεται για ένα δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο του μαστού και έχει υψηλότερο ποσοστό υποτροπής. Περίπου 1 στις 4 ασθενείς θα καταλήξει μέσα σε 5 χρόνια από την αρχική διάγνωση. Αυτή η μορφή καρκίνου του μαστού είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε Αφροαμερικανές γυναίκες και περίπου το 70% έως 80% των όγκων του μαστού που εμφανίζονται σε γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 είναι τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού.
Το ερευνητικό εμβόλιο στοχεύει μια ειδική για το στήθος πρωτεΐνη γαλουχίας, την α-λακταλβουμίνη, η οποία δεν βρίσκεται πλέον μετά τη γαλουχία σε φυσιολογικούς ιστούς, αλλά υπάρχει στην πλειονότητα (70%-80%) των τριπλά αρνητικών καρκίνων του μαστού. Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτής της πρωτεΐνης παρέχει προληπτική ανοσολογική προστασία έναντι των αναδυόμενων όγκων του μαστού που εκφράζουν την α-λακταλβουμίνη. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό που ενεργοποιεί μια έμφυτη ανοσολογική απόκριση που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει μια ανταπόκριση έναντι των αναδυόμενων όγκων για να αποτρέψει την ανάπτυξή τους.

Η μελέτη βασίζεται σε προκλινική έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Vincent Tuohy που έδειξε ότι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της πρωτεΐνης α-λακταλβουμίνης ήταν ασφαλής και αποτελεσματική στην πρόληψη όγκων του μαστού σε ποντίκια. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένας μόνο εμβολιασμός θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση όγκων του μαστού σε μοντέλα ποντικιών, ενώ επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη ήδη υπαρχόντων όγκων του μαστού. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αρχικά στο Nature Medicine, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από εράνους με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ανθρώπους τα τελευταία 12 χρόνια.

Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η νέα μελέτη στην κλινική του Κλίβελαντ θα περιλαμβάνει 18 έως 24 ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία για πρώιμου σταδίου τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού τα τελευταία τρία χρόνια και είναι επί του παρόντος χωρίς όγκους, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν τρεις εμβολιασμούς, το καθένα με διαφορά δύο εβδομάδων και θα παρακολουθούνται στενά για παρενέργειες και ανοσοαπόκριση. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Εμβόλιο καρκίνου μαστού

Οι ερευνητές αναμένουν ότι μια επόμενη δοκιμή θα περιλαμβάνει υγιείς, απαλλαγμένες από καρκίνο γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που έχουν αποφασίσει να υποβληθούν σε εθελοντική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο. Συνήθως, αυτές οι γυναίκες φέρουν μεταλλάξεις είτε στο γονίδιο BRCA1 είτε στο γονίδιο BRCA2 και επομένως διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού ή έχουν υψηλό οικογενειακό κίνδυνο για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου του μαστού.

«Αυτή η στρατηγική ανάπτυξης εμβολίων έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε άλλους τύπους όγκων», αναφέρει ο Δρ. Vincent Tuohy. «Το ερευνητικό μας πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων που προλαμβάνουν ασθένειες που αντιμετωπίζουμε με την ηλικία, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Εάν είναι επιτυχή, αυτά τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε τους καρκίνους που εμφανίζονται στους ενήλικες και να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής με τρόπο παρόμοιο με τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας».

Πηγή: Cleveland Clinic


Σχετικά θέματα:

 


 

logo

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Μένουμε ασφαλείς

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU