Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής

Μια διατροφή πριν από τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Οι αποβολές είναι συχνές, και εκτιμάται ότι 1 στις 6 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή και υπάρχουν πολλές γνωστές αιτίες, όπως προβλήματα με τα χρωμοσώματα του μωρού έως λοιμώξεις στη μήτρα.

Ωστόσο, σχεδόν το 50% των απωλειών αποβολών παραμένουν ανεξήγητες και ελλείψει αιτίας, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καθημερινές συνήθειες τόσο πριν από τη σύλληψη όσο και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής - συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της μη κατανάλωσης αλκοόλ - πριν από τη σύλληψη και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης σας - μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου αποβολής.

Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε σθεναρά τα ζευγάρια να λάβουν υπόψη τη σημασία του να κάνουν θετικές επιλογές τρόπου ζωής όταν σχεδιάζουν μια οικογένεια και να συνεχίσουν με αυτές τις υγιεινές επιλογές καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά. Γνωρίζοντας ότι οι θετικές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου αποβολής, τα ζευγάρια μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να αναλάβουν την υγεία τους και την υγεία του μωρού τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών μήνες πριν και λίγο μετά τη σύλληψη ενός μωρού για να δουν εάν αυτές οι μελέτες έδειξαν στοιχεία συσχέτισης με χαμηλότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Αυτές είναι τροφές που συνήθως συνθέτουν «υγιεινές» καλά ισορροπημένες δίαιτες, με προηγούμενα στοιχεία να δείχνουν ότι η σωστή διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική.

Η ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων μπορεί να σχετίζεται με 61% μείωση του κινδύνου αποβολής. Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με 41% μείωση του κινδύνου αποβολής. Για τα γαλακτοκομικά είναι η μείωση ανέρχεται σε 37%, σε 33% για τα δημητριακά, σε 19% για τα θαλασσινά και τα αυγά.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν προκαθορισμένοι τύποι διατροφής, όπως η Μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα γονιμότητας, θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με τον κίνδυνο αποβολής. Δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε από αυτές τις δίαιτες μείωσε ή αύξησε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, μια πλήρης δίαιτα που περιέχει συνολικά υγιεινές τροφές ή τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές πηγές και χαμηλή σε προφλεγμονώδεις τροφές ή ανθυγιεινές ομάδες τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής για τις γυναίκες.

Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής.

Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση επικεντρώθηκαν στην περίοδο πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών της εγκυμοσύνης. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από συνολικά 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με πληροφορίες για τη διατροφή τους να προέρχονται συνήθως μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής για κάθε μελέτη.

Οι συμβουλές για τη διατροφή είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα για εμάς όταν μιλάμε με έγκυες γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι η απώλεια μωρού είναι πολύ σπάνια το αποτέλεσμα των επιλογών του τρόπου ζωής κάποιου, αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν πώς να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς στην εγκυμοσύνη. Η υγιεινή διατροφή, η λήψη συμπληρωμάτων όπως η βιταμίνη D και το φυλικό οξύ, η άσκηση και η προσπάθεια μείωσης του στρες είναι όλα όσα μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν οι μέλλουσες μητέρες, αλλά υπάρχει έλλειψη σαφών αποδείξεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφικών επιλογών και αποβολής.

Δεδομένης αυτής της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές που να περιγράφουν διατροφικές συμβουλές για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, τις εγκύους ή τους συντρόφους τους – κάτι που τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο να τους βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ιδίως έρευνα που εξετάζει εάν μια ομάδα τροφίμων ή δίαιτα και η σύνδεσή της με τον κίνδυνο αποβολής είναι αιτιολογική, και έρευνα που θα μπορούσε να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στη διατροφή στα κρίσιμα στάδια της σύλληψης και στην εγκυμοσύνη.


Σχετικά θέματα: