Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης προεκλαμψίας
Η εφαρμογή μιας μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.
Η προεκλαμψία είναι μια κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας της μητέρας και του εμβρύου, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβες διαφόρων οργάνων που εμφανίζεται συνήθως προς στο τέλος της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τον τοκετό. Οι μαύρες γυναίκες και οι ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιομεταβολικές διαταραχές (χρόνια υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία.
Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά.
Λόγω των κοινών παραγόντων κινδύνου μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας, υπέθεσαν ότι η εφαρμογή μιας μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
Για να μελετήσουν την υπόθεσή αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Boston Birth Cohort, μια μελέτη που αρχικά σχεδιάστηκε για τη διερεύνηση των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό. Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, που εξυπηρετεί κυρίως μειονοτικούς πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα. Πρόκειται για πληθυσμιακή ομάδα που στατιστικά παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.
Διαιτητικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα για 8.507 εγκύους, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη. Οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο τους χορηγήθηκε 24 έως 72 ώρες μετά τον τοκετό. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων τροφών από τη μητέρα σε εβδομαδιαία συχνότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της βαθμολογίας μεσογειακής διατροφής που αξιολόγησε το επίπεδο τήρησης αυτής της δίαιτας.
Μια μεσογειακή διατροφή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και σημαντικά περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν λογιστική παλινδρόμηση για να υπολογίσουν τις αναλογίες πιθανοτήτων προεκλαμψίας με δημογραφικά, κλινικά και κοινωνικοοικονομικά μοντέλα. Γυναίκες με προϋπάρχουσα υπέρταση ή διαβήτη αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία ήταν μαύρης φυλής. Συνολικά 848 (10%) των γυναικών εμφάνισαν προεκλαμψία, το 47% ήταν μαύρες, το 28% ήταν ισπανόφωνες, το 12% ήταν λευκές και οι υπόλοιπες ήταν άλλης φυλής/εθνικότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες με προϋπάρχουσα υπέρταση είχαν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς υπέρταση. Οι γυναίκες με προϋπάρχον σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία είχαν 2,17 και 2,07 φορές περισσότερες πιθανότητες προεκλαμψίας σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς αυτές τις καταστάσεις, αντίστοιχα. Οι ασθενείς με αυτές τις προϋπάρχουσες καταστάσεις αποκλείστηκαν από την ανάλυση δίαιτας.
Οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν πάνω από 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία. Αυτή η τάση παρέμεινε και στην υποομάδα των μαύρων γυναικών, οι οποίες είχαν και το μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση προεκλαμψίας.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου προεκλαμψία, εύρημα που παραμένει σημαντικό μετά την προσαρμογή για διάφορους κοινωνικοδημογραφικούς και προϋπάρχοντες κλινικούς παράγοντες κινδύνου.
Σχετικά θέματα: