εμβολιασμός COVID εγκυμοσύνη

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 σχετίζεται με μείωση κατά 15% των θνησιγενών γεννήσεων σε έγκυες γυναίκες

Μια νέα ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη χρήση εμβολίων mRNA σχετίζεται με μείωση κατά 15% στις θνησιγένειες (γέννησης νεκρού εμβρύου μετά την 20ή εβδομάδα κύησης).

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη είναι 90% αποτελεσματικός κατά της λοίμωξης COVID-19 και είναι ασφαλής, χωρίς αυξημένο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων για τις γυναίκες ή τα μωρά τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το St George's, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, εξέτασε 23 μελέτες συμπεριλαμβανομένων 117.552 εμβολιασμένων έγκυων γυναικών κατά του COVID-19, σχεδόν αποκλειστικά με εμβόλια mRNA, όπως αυτά που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna.

Η έρευνα παρέχει την τόσο αναγκαία διαβεβαίωση στις γυναίκες για την ασφάλεια και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 στην εγκυμοσύνη. Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη στην Αγγλία αυξήθηκε από 23% τον Αύγουστο του 2021 σε 53% τον Δεκέμβριο του 2021, σχεδόν οι μισές έγκυες γυναίκες στα τελευταία δεδομένα δεν έχουν λάβει ακόμη αυτό το εμβόλιο. Ένας από τους λόγους που συχνά δίνουν οι γυναίκες για αυτόν τον δισταγμό είναι η ανησυχία για την επίδραση του εμβολίου στο μωρό τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού mRNA έναντι της επιβεβαιωμένης μόλυνσης με RT-PCR SARS-CoV-2 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν 89,5%.
Ο κίνδυνος θνησιγένειας ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα των εμβολιασμένων εγκύων κατά 15%.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις υψηλότερου κινδύνου ανεπιθύμητων εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής, του πρόωρου τοκετού, της αποκόλλησης πλακούντα, της πνευμονικής εμβολής, της επιλόχειας αιμορραγίας, του μητρικού θανάτου, της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, του χαμηλού βάρους γέννησης ή της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.
Ο εμβολιασμός με mRNA του COVID-19 στην εγκυμοσύνη φαίνεται να είναι ασφαλής και σχετίζεται με μείωση της θνησιγένειας.

Η καθηγήτρια Μαιευτικής και Μητρικής Ιατρικής στο St George's, University of London και St George's Hospital, Asma Khalil, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης:

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δισταγμού που δείχνουν έγκυες γυναίκες έναντι του εμβολιασμού.
«Αν και πολλά πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό, εξακολουθεί να υπάρχει ένας πολύ σαφής και ουσιαστικός κίνδυνος μόλυνσης από τον COVID-19 για τις μητέρες και τα μωρά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου κινδύνου πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. Είναι σημαντικό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να λαμβάνουν τα εμβόλιά τους για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να καθησυχαστούν οι έγκυες γυναίκες να δεχτούν την προσφορά τους για ένα εμβόλιο στο μέλλον».

Ο Edward Morris, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG), δήλωσε: «Αυτή η μελέτη λειτουργεί ως περαιτέρω διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο COVID-19 είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο λόγω ανησυχιών για την επίδραση στο μωρό τους. Τώρα έχουμε ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων εκβάσεων και είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας τόσο των γυναικών όσο και των μωρών τους.
«Θα συνιστούσαμε σε όλες τις έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 και την αναμνηστική δόση. Ο COVID-19 εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος και εάν κολλήσετε τον ιό όταν είστε έγκυος, τότε διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας».


Σχετικά θέματα: