none 2310 707 957none info@obstetric.gr
COVID-19 και προεκλαμψία

Η λοίμωξη από COVID-19 στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης της κύησης και προεκλαμψίας

Η λοίμωξη από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης της κύησης και προεκλαμψίας, σε σύγκριση με εγκύους που δε μολύνθηκαν από COVID-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα ευρήματα από μια αναδρομική μελέτη που παρουσιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021 στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής [Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM)].

Αυτό δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο εύρημα, δεδομένου ότι η φλεγμονή έχει εμπλακεί στην παθογένεση τόσο των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης όσο και της μόλυνσης με COVID-19 και έτσι μπορεί ο ένας παράγοντας να επιδρά για να επιδεινώσει ο ένας τον άλλον.

Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης εμφανίζονται στο 10% έως 15% όλων των κυήσεων και αποτελούν την κύρια αιτία της μητρικής και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Αν και δεν είναι σαφές τι προκαλεί υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη γενικά, είναι πιθανό ότι η οξεία φλεγμονώδης κατάσταση της λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπέρταση της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές πραγματοποιήσαν μια αναδρομική ανασκόπηση των δεδομένων 1.715 γυναικών με μονήρη και που υποβλήθηκαν ως ρουτίνα σε δοκιμασία μοριακού ελέγχου για COVID-19 κατά την είσοδο στο μαιευτήριο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020. Οι ερευνητές απέκλεισαν ασθενείς που είχαν ιστορικό χρόνιας υπέρτασης .

Συνολικά, το 10% των ασθενών διαπιστώθηκε θετικό για COVID-19 (n = 167) και το 90% που εξετάστηκε αρνητικό (n = 1548). Υπήρχαν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων. Οι έγκυες με θετικό τεστ για COVID-19 έτειναν να είναι νεότερες, με μέσο όρο ηλικίας 28 ετών, σε σύγκριση με μέσο όρο ηλικίας 31 ετών στην ομάδα που βρέθηκε αρνητική. Η μεγαλύτερη βασική ανισότητα μεταξύ των ομάδων ήταν όσον αφορά τον τύπο ασφάλισης: το 73% εκείνων που είχαν θετικά αποτελέσματα για το COVID-19 χρησιμοποίησαν το Medicaid. Μόνο το 36% των ασθενών στην ομάδα αρνητικών για το COVID χρησιμοποίησαν το Medicaid.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν την υπέρταση της κύησης ως συστολική αρτηριακή πίεση ≥140 mmHg ή διαστολική αρτηριακή πίεση ≥90 mmHg σε δύο μετρήσεις, σε απόσταση τουλάχιστον 4 ωρών. Μια διάγνωση προεκλαμψίας απαιτούσε αυξημένη αρτηριακή πίεση (χρησιμοποιώντας τον ίδιο ορισμό με την υπέρταση) καθώς και πρωτεϊνουρία, που χαρακτηρίζεται από αναλογία πρωτεΐνης / κρεατίνης ≥0,3 mg / dL ή ≥300 mg πρωτεΐνης σε μια συλλογή ούρων 24 ωρών. Η προεκλαμψία με σοβαρά χαρακτηριστικά απαιτούσε προκαθορισμένες εργαστηριακές ανωμαλίες, πνευμονικό οίδημα ή συμπτώματα πονοκεφάλου, αλλαγές στην όραση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή πόνο στο δεξί τεταρτημόριο.

COVID-19 Προεκλαμψία

Περισσότερες από διπλάσιες περισσότεροι έγκυες με COVID-19 είχαν υπερτασική διαταραχή της εγκυμοσύνης (17,9%) από εκείνες που ήταν αρνητικές (8,4%). Οι έγκυες που ήταν θετικές στο COVID-19 είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από εκείνες που ήταν αρνητικές, να έχουν υπέρταση κύησης και προεκλαμψία χωρίς σοβαρά χαρακτηριστικά. Στα ποσοστά προεκλαμψίας με σοβαρά χαρακτηριστικά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων.

Η σοβαρότητα της υπερτασικής νόσου δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων. Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν τον αναδρομικό σχεδιασμό της, τον μικρό αριθμό των εγκύων που ήταν θετικές για COVID-19 και το γεγονός ότι διεξήχθη σε ένα μόνο ίδρυμα στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο πληθυσμός της μελέτης ήταν διαφορετικός και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19.

Μόνο 10 από τις COVID-19 θετικές εγκύους ήταν συμπτωματικές και μόνο μια από αυτές εμφάνισε προεκλαμψία με σοβαρά χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα απαιτούν από τους γιατρούς να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με την αξιολόγηση των θετικών για COVID-19 εγκύων σχετικά με τις υπερτασικές ασθένειες και διαταραχές. Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα  τα κοινά συμπτώματα των υπερτασικών διαταραχών και της προεκλαμψίας και να εκπαιδεύονται για την έγκαιρη αναγνώριση τους, ώστε να διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία όταν ενδείκνυται. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γυναίκες που δεν επηρεάζονται σοβαρά από το COVID, καθώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν ενώ βρίσκονται σε καραντίνα ή παρακολουθούνται εξ αποστάσεως. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για απομακρυσμένη αξιολόγηση, αλλά και παρακολούθηση στο σπίτι της αρτηριακής πίεσης των εγκύων που είναι θετικές για COVID-19.

Σημεία και συμπτώματα προεκλαμψίας

Πηγή: Medscape


Σχετικά θέματα:


 

logo

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Μένουμε ασφαλείς

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU