none 2310 707 957none info@obstetric.gr

Η κατανάλωση θαλασσινών μειώνει το χρόνο επίτευξης εγκυμοσύνης

Η πλούσια σε θαλασσινά διατροφή, μπορεί να οδηγήσει γρηγορότερα στην επίτευξη εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2018 στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Η μελέτη LIFE (Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment) που πραγματοποιήθηκε σε 501 ζευγάρια που σχεδίαζαν εγκυμοσύνη έδειξε ότι τα ζευγάρια που κατανάλωναν 2 ή περισσότερες μερίδων θαλασσινών την εβδομάδα είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές και επιτύγχαναν γρηγορότερα εγκυμοσύνη, συγκριτικά με τα ζευγάρια που κατανάλωναν λιγότερο συχνά θαλασσινά.

Τα ζευγάρια που έλαβαν μέρος στη μελέτη, παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες ή μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ημερήσια κατανάλωση θαλασσινών και τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι δυο σύντροφοι έχουν καταναλώσει θαλασσινά, έχουν 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από διάστημα ενός χρόνου, το 92% των ζευγαριών με πλούσια σε θαλασσινά διατροφή , είχαν επιτύχει σύλληψη, σε σύγκριση με το 79% των ζευγαριών με διατροφή που περιείχε λιγότερα ψάρια και οστρακοειδή.

Επιπλέον ο σημαντικά μικρότερος χρόνος επίτευξης κύησης μεταξύ των ζευγαριών που κατανάλωναν περισσότερα θαλασσινά, δε φαίνεται να εξηγείται πλήρως από την αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και συνεπώς η κατανάλωση θαλασσινών ενδέχεται να επιδρά και με άλλους μηχανισμούς στην αύξηση της γονιμότητας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης θαλασσινών μπορεί να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος,  να μειώσει τους ανοωρρηκτικούς κύκλους, να ωφελήσει την ωορρηξία και τη λειτουργία του έμμηνου κύκλου και να βελτιώσει την ποιότητα  των εμβρύων και την πρώιμη ανάπτυξη τους.

Επιπρόσθετα τα ζευγάρια που κατανάλωναν 8 ή περισσότερες μερίδες θαλασσινών μέσα στο μήνα είχαν 61% υψηλότερο δείκτη γονιμότητας συγκρινόμενα με ζευγάρια που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες θαλασσινών το μήνα.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμίζουν την ανάγκη για καθοδήγηση των ζευγαριών σχετικά με τη σημασία της διατροφής στη γονιμότητα.

Τα θαλασσινά είναι η κύρια πηγή τροφής των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, τα οποία σχετίζονται με δείκτες γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. 

Βέβαια απαιτείται προσοχή στην υπερκατανάλωση θαλασσινών, καθώς τα ψάρια, ιδιαίτερα τα μεγάλα  (π.χ. σολομός, ξιφίας, τόνος), αλλά και τα όστρακα μπορούν επίσης να περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως ο μεθυλο-υδράργυρος. Θα πρέπει να είναι περιορισμένη η κατανάλωση τέτοιων ψαριών, ιδιαίτερα μέχρι να υπάρξουν έρευνες που να αξιολογούν τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο έμβρυο η υπερβολική κατανάλωση τους.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος συνέστησαν στις έγκυες γυναίκες και σε όσους προσπαθούν να συλλάβουν να μην καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες, αποσκοπούν στον περιορισμό της έκθεσης του εμβρύου σε μεθυλο-υδράργυρο.

Σχετικά άρθρα:

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU