εμβόλιο hpv γονιμότητα

Το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου δε συνδέεται με υπογονιμότητα

Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και υπογονιμότητας σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine.

Η λοίμωξη από HPV είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που σχετίζεται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και της μύτης και του λαιμού στις γυναίκες και καρκίνους του πρωκτού, του πέους και της μύτης και του λαιμού στους άνδρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από το 2013 έως 2016 των Εθνικών Ερευνών για την Υγεία και τη Διατροφή και ανέλυσαν τα δεδομένα 1.114 γυναικών ηλικίας 20 έως 33 ετών.

Χρησιμοποιήθηκαν δυο υπολογιστικά μοντέλα αξιολόγησης με βάση το ιστορικό της γυναίκας.
Στο πρώτο μοντέλο αξιολογήθηκε η πιθανότητα υπογονιμότητας σε γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες ή ήταν έγκυες πριν από τον εμβολιασμό.
Στο δεύτερο μοντέλο συμπεριέλαβαν όλες τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 33 ετών που ανέφεραν ότι δε μπορούσαν να συλλάβουν για οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών, για να ληφθεί υπόψη η πιθανή καθυστερημένη και / ή μη υποκείμενη υπογονιμότητα μετά τον εμβολιασμό

Διαπιστώθηκε ότι 8,1% του συνόλου των γυναικών της μελέτης ανέφεραν τη στειρότητα. Η συχνότητα πρωτοπαθούς υπογονιμότητας (δηλαδή γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες) ήταν 3,7% και η συχνότητα της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας (γυναίκες που είχαν κάποια εγκυμοσύνη στο παρελθόν) ήταν 12,0%.
Οι γυναίκες με υπογονιμότητα ήταν ελαφρά μεγαλύτερες (μέση ηλικία 27,8 χρόνια έναντι 25,3 χρόνια των γυναικών χωρίς θέματα γονιμότητας) ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκές (57,4% έναντι 32,3%) και λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένες.

Οι γυναίκες στο πρώτο μοντέλο που είχαν παντρευτεί και είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV είχαν λιγότερες πιθανότητες από άλλες να αναφέρουν υπογονιμότητα.
Δεν εντοπίστηκε κάποιος άλλος συσχετισμός μεταξύ εμβολιασμού HPV και υπογονιμότητας.

τεστ εγκυμοσύνης

Δεν υπήρχε ένδειξη αυξημένης συχνότητας εμφάνισης υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο HPV. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου HPV και θα πρέπει να παρέχουν στους παρόχους εμπιστοσύνη στη σύσταση εμβολιασμού HPV.

Ενώ μόνο μία υποομάδα σε αυτές τις αναλύσεις έδειξε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό υπογονιμότητας μεταξύ εκείνων που είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV, η τρέχουσα έρευνα επιδιώκει να καταλάβει εάν τα εμβόλια HPV είναι πραγματικά προστατευτικά της γονιμότητας. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση περισσότερων από 100 άρθρων διαπίστωσε ότι οι μολύνσεις από τον HPV σχετίζονται με μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. 
Δεδομένου ότι το εμβόλιο HPV είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων από HPV και σχετικών παθήσεων, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι όσοι εμβολιάζονται θα έχουν λιγότερα προβλήματα γονιμότητας.
Επιπλέον, οι καρκίνοι και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τη μόλυνση από τον HPV περιορίζουν επίσης τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, η θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, αποβολές και πρόωρο τοκετό.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ποσοτικοποίηση των οφελών του εμβολιασμού έναντι του HPV τόσο στη γονιμότητα των γυναικών όσο και των ανδρών.


Σχετικά θέματα: