προγεστερόνη και αποβολές

Η χορήγηση προγεστερόνης μειώνει τον κίνδυνο αποβολής μόνο σε γυναίκες με προηγούμενες αποβολές

Η χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες που παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια στο πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν προλαμβάνει την αποβολή, με εξαίρεση τις γυναίκες που είχαν ιστορικό προηγούμενης αποβολής

σύμφωνα με Βρετανική πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2019 στο περιοδικό The New England.

Η αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι συχνή και εμφανίζεται περίπου στο 25% όλων των κυήσεων. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνδέεται με σοβαρά προβλήματα, αλλά σε ένα 10%-20% των περιπτώσεων αυτών η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί προάγγελο μιας αποβολής.

Για χρόνια χρησιμοποιούνται σκευάσματα προγεστερόνης για την αντιμετώπιση μιας απειλούμενης αποβολής σε γυναίκες με κολπική αιμόρροια στην αρχή της εγκυμοσύνης, στηριζόμενα στην παρατήρηση ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν πριν την αποβολή, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής δεν έχει τεκμηριωθεί από μελέτες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη που περιλήφθηκαν 4153 γυναίκες με αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης, που αντιμετωπίσθηκαν σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν ενδοκολπικά προγεστερόνη (2079) ή placebo (εικονικό φάρμακο) (2074) από τη στιγμή που εμφάνισαν κολπική αιμόρροια έως και τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Κατόπιν αξιολογήθηκε πόσες γυναίκες γέννησαν ζωντανό νεογνό μετά τις 34 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η συχνότητα γέννησης ζωντανού νεογνού μετά τις 34 εβδομάδες ήταν 75% για τις γυναίκες που έλαβαν προγεστερόνη και 72% για τις γυναίκες για τις γυναίκες που έλαβαν placebo. Η διαφορά αυτή μεταξύ των δυο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Επίσης δεν υπήρχε διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τη μελέτη φαίνεται ότι δεν υπάρχει όφελος από τη χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες χωρίς ιστορικό προηγούμενων αποβολών, που εμφανίζουν κολπική αιμόρροια στην αρχή της εγκυμοσύνης.

 Προγεστερόνη

Αντίθετα γυναίκες που είχαν ιστορικό μιας ή περισσότερων αποβολών, η χορήγηση προγεστερόνης είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα. Επιτυχής έκβαση της εγκυμοσύνης υπήρξε στο 75% των γυναικών που λάμβαναν προγεστερόνη, συγκριτικά με 70% σε γυναίκες που λάμβαναν placebo.

Η ευνοϊκή επίδραση της χορήγησης προγεστερόνης ήταν περισσότερο έκδηλη σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για αποβολή, οι οποίες είχαν ιστορικό τριών ή περισσότερων αποβολών η χορήγηση προγεστερόνης οδήγησε σε επιτυχή έκβαση σε ποσοστό 72% ενώ η χορήγηση placebo στο 57%.

 


Σχετικά άρθρα: