none 2310 707 957none info@obstetric.gr
Έρπης γεννητικών οργάνων

Έρπης γεννητικών οργάνων

Τι είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται ιός του απλού έρπητα (HSV). Η μόλυνση από τον HSV μπορεί να προκαλέσει επώδυνες πληγές και φλύκταινες γύρω από τα χείλη, το αιδοίο και τον πρωκτό. Σε μερικές περιπτώσεις η λοίμωξη από HSV δεν προκαλεί εξελκώσεις. Είναι δυνατό να έχετε μολυνθεί από HSV και να μην το γνωρίζεται. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά γίνεται αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας ιοί που προκαλούν έρπη των γεννητικών οργάνων;

Υπάρχουν δυο τύποι HSV που προκαλούν έρπη των γεννητικών οργάνων: HSV1 και HSV2. Η πιο κοινή αιτία του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι ο HSV2. Ο HSV1 προκαλεί συνήθως βλάβες στα χείλη (επιχείλιος έρπης), το στόμα και τα μάτια, αλλά γίνεται πλέον όλο και πιο συχνή αιτία έρπη γεννητικών οργάνων, κυρίως σε νεαρές γυναίκες.

Πόσο συχνός είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Περισσότεροι από 1 στους 6 ενήλικες στις ΗΠΑ έχει μολυνθεί από έρπη των γεννητικών οργάνων. Η λοίμωξη είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Πώς γίνεται η λοίμωξη από του απλού έρπητα;

Ο HSV εξαπλώνεται μέσω της απευθείας επαφής με βλάβες, συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί και από το δέρμα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν πληγές. 

Μετά την αρχική μόλυνση ο HSV παραμένει στο σώμα. Μεταφέρεται σε νευρικά κύτταρα που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη και παραμένει εκεί μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά από κάποιο ερέθισμα, που σχετίζεται με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν συμβεί αυτό, ο HSV επανέρχεται στο σημείο από όπου εισήλθε πρώτη φορά στο σώμα και προκαλεί μια εστία φυσαλίδων και πληγών. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής.

Πόσο καιρό μετά από τη μόλυνση με HSV, θα εμφανιστούν συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-10 ημέρες από την είσοδο του HSV στο σώμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρώτης εκδήλωσης του έρπητα;

Στην αρχή, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι, κόπωση και ναυτία. 

Οι πληγές μπορεί να εμφανίζονται ως μικρές, γεμάτες με υγρό φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα, στους γλουτούς ή σε άλλες περιοχές. Οι πληγές συχνά ομαδοποιούνται σε συστάδες και η περιοχή όπου εμφανίζονται οι πληγές μπορεί να είναι πρησμένη και επώδυνη. Σε περίπτωση που υπάρχουν πληγές στα γεννητικά όργανα, εμφανίζεται συχνά τσίμπημα ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Η πρώτη εκδήλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να διαρκέσει 2-4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πληγές ανοίγουν και απελευθερώνουν υγρό. Σε διάστημα αρκετών ημερών, οι πληγές σχηματίζουν κρούστα και στη συνέχεια επουλώνονται χωρίς να αφήνουν ουλές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποτροπής του έρπη των γεννητικών οργάνων;

Όταν πρόκειται να εμφανιστεί μια υποτροπή, συχνά μπορεί να υπάρχει κάψιμο, φαγούρα ή μούδιασμα κοντά στο σημείο όπου έγινε η αρχική μόλυνση. Μπορεί να υπάρχει πόνος αισθητός στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γλουτούς και στα γόνατα. Αυτά ονομάζονται πρόδρομα συμπτώματα. Λίγες ώρες μετά μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες με υγρό. Στις υποτροπές συνήθως δεν υπάρχει πυρετός ή οίδημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι φυσαλίδες και οι πληγές επουλώνονται ταχύτερα, συνήθως μέσα σε 3-7 ημέρες. Οι υποτροπές είναι λιγότερο επώδυνες από την αρχική λοίμωξη. Οι υποτροπές είναι συχνότερες κατά τον πρώτο χρόνο από την αρχική λοίμωξη, ενώ η συχνότητα τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από HSV είναι ίδια σε όλους;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί εκδηλώνουν έντονο πόνο με πολλές πληγές,. Άλλοι έχουν ήπια μόνο συμπτώματα, που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ορισμένοι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα μετά από λοίμωξη από HSV. 

Πως γίνεται η διάγνωση του έρπη των γεννητικών οργάνων;

Η διάγνωση απαιτεί εργαστηριακές εξετάσεις. Αν υπάρχουν πηγές λαμβάνεται δείγμα υγρού από φυσαλίδες. Το υγρό εξετάζεται για να διαπιστωθεί η παρουσία και το είδος του ιού. Αν δεν υπάρχουν πληγές μπορούν να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιού. Επίσης μπορεί να γίνει διάγνωση με ιστολογική εξέταση των βλαβών.

Πως αντιμετωπίζεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στη διάρκεια ενός επεισοδίου, μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια και τη βαρύτητα του επεισοδίου και να μειώσουν τον αριθμό των υποτροπών. 

Δε θεραπεύουν τη λοίμωξη από τους HSV, ο οποίος δεν είναι δυνατό να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό για πάντα. 

Ο τρόπος θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τη συχνότητα των υπότροπων που παρουσιάζει κάθε ασθενής. Σε ασθενείς με συχνές υποτροπές μπορεί να χορηγηθεί μακροχρόνια θεραπεία καταστολής.

Πως μπορώ να εμποδίσω τη μετάδοση του έρπητα στο σεξουαλικό μου σύντροφο;

Αν έχετε έρπη των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης στο σεξουαλικό σας σύντροφο:

Ενημερώστε το σεξουαλικό σας σύντροφο. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζει πληγές μπορεί να επιθυμεί να εξεταστεί για λοίμωξη από HSV. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν την παρουσία λοίμωξης και σε άτομα που δεν εμφανίζουν βλάβες.

Θα πρέπει να ενημερώσετε τους μελλοντικούς σας συντρόφους για το ιστορικό λοίμωξης από έρπη των γεννητικών οργάνων. Είναι δυνατό να μεταδώσετε τον HSV, ακόμη και αν δεν έχετε βλάβες. Ο ιός μπορεί να είναι παρών σε δέρμα που φαίνεται φυσιολογικό, πριν ή και μετά από μια υποτροπή.

Η χρήση προφυλακτικού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης HSV, αλλά δεν παρέχει πλήρη προστασία. Περιοχές του δέρματος που έχουν τον ιό, αλλά δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη.

Να είστε ενήμεροι για τα πρόδρομα συμπτώματα μιας υποτροπής. Αποφύγετε την επαφή από τη στιγμή που αισθάνεστε αυτά τα συμπτώματα μέχρι λίγες ημέρες μετά την πλήρη υποχώρηση της υποτροπής.

Πλύνετε τα χέρια σας με νέο και αντισηπτικό μετά από κάθε πιθανή επαφή με ερπητικές βλάβες. Αυτό θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού σε κάποιον άλλο ή και σε άλλο σημείο του σώματος σας.

Τα άτομα με λοίμωξη από HSV2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από HIV, αν έρθουν σε επαφή με άτομο  μολυσμένο από HIV.

Πως μπορώ να προφυλαχτώ για να μη μολυνθώ από HSV;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους HSV.

Συνιστάται η χρήση προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές. Το προφυλακτικό, παρόλο που δεν παρέχει απόλυτη προστασία, καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει από περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, εντούτοις μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Προφυλακτικό

Μπορώ να απαλλαγώ από τον ιό του έρπητα;

Μετά την αρχική μόλυνση ο HSV παραμένει στο σώμα. Μεταφέρεται σε νευρικά κύτταρα που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη και παραμένει εκεί μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά από κάποιο ερέθισμα, που σχετίζεται με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν συμβεί αυτό, ο HSV επανέρχεται στο σημείο από όπου εισήλθε πρώτη φορά στο σώμα και έχουμε μια υποτροπή. 

Η λοίμωξη από HSV επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Αν μια γυναίκα μολυνθεί από HSV ενώ είναι έγκυος, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εμβρύου με HSV κατά τον τοκετό. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν η αρχική μόλυνση από HSV γίνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα σε μεγάλη ηλικία κύησης. Για την προστασία του εμβρύου θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Μόλυνση του νεογνού μπορεί να συμβεί και σε υποτροπές, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Αν υπάρχουν ερπητικές βλάβες ή πρόδρομα συμπτώματα κοντά στην περίοδο του τοκετού, γίνεται καισαρική τομή για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης του νεογνού.

Νεογνικός έρπης

Μπορώ να θηλάσω αν έχω λοίμωξη από HSV;

Ναι στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο HSV δε μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο το μωρό μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με βλάβες από HSV. Βεβαιωθείτε ότι οι πληγές με τις οποίες μπορεί να έρθει σε επαφή με το μωρό καλύπτονται όταν κρατάτε το μωρό σας ή όταν θηλάζετε. 

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και αντισηπτικό πριν και μετά τη σίτιση του μωρού σας. 

Εάν έχετε πληγές στο στήθος σας, δε θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας.

Θηλασμός και έρπης

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του HIV;

Η λοίμωξη από HSV μπορεί να προκαλέσει πληγές ή σχισίματα στο δέρμα ή στο βλεννογόνο (την επένδυση) του στόματος, του κόλπου και του ορθού. Αυτό προσφέρει μια δίοδο στον HIV, για να εισέλθει στον οργανισμό. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ορατές βλάβες, ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί αύξηση του αριθμού των CD4 κυττάρων (τα κύτταρα που ο HIV στοχεύει για την είσοδο στο σώμα) που βρίσκονται στο βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων. Όταν κάποιος έχει ταυτόχρονα HIV και έρπη των γεννητικών οργάνων, υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα μετάδοσης του HIV σε ένα HIV αρνητικό σεξουαλικό σύντροφο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 


Σχετικά θέματα:


 

logo

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Μένουμε ασφαλείς

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU