αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστίνη που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων στο σύνδρομο μακρού QT

Οι γυναίκες με σύνδρομο μακρού QT που χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη χωρίς την παράλληλη λήψη β-αποκλειστών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart Rhythm.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 1.659 γυναίκες με σύνδρομο μακρού QT, συμπεριλαμβανομένων 370 γυναικών (22%) που χρησιμοποίησαν από του στόματος αντισυλληπτικά. Μεταξύ αυτών που λάμβαναν από του στόματος αντισυλληπτικά, 212 γυναίκες (57%) χρησιμοποίησαν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, ενώ 77 (21%) λάμβαναν χάπια που περιείχαν μόνο οιστρογόνα και 81 (22%) λάμβαναν χάπια που περιείχαν μόνο προγεστερόνη.

Συνολικά 2.027 καρδιακά συμβάντα συνέβησαν μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά τη διάρκεια αθροιστικής παρακολούθησης 35.797 ετών ασθενών.

Οι γυναίκες που έλαβαν από του στόματος αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη και δεν έπαιρναν β-αποκλειστές είχαν 2,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, όταν οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικό μόνο με προγεστερόνη έλαβαν β-αποκλειστές, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακό συμβάν.

Ήταν αναμενόμενο ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά θα έχουν επίδραση στον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων σε γυναίκες με σύνδρομο μακρού QT, καθώς τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη ρυθμίζουν το κανάλι καλίου που επηρεάζεται από μεταλλάξεις στο σύνδρομο μακρού QT.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το εύρημα ότι μόνο η προγεστερόνη θα είχε τόσο έντονη αρνητική επίδραση, αφού τα οιστρογόνα βρέθηκε να έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίδραση σε ζωικά μοντέλα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη δεν είναι ασφαλή σε γυναίκες με σύνδρομο μακρού QT, εκτός εάν χορηγηθούν ταυτόχρονα με θεραπεία με β-αποκλειστές.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά κάθε είδους δεν πρέπει να χορηγούνται σε γυναίκες με σύνδρομο μακρού QT τύπου 2 λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης αρρυθμιών σε αυτή την υποομάδα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έγινε γονότυπος και το 23% είχαν σύνδρομο μακρού QT τύπου 2. Μεταξύ των γυναικών με σύνδρομο μακρού QT τύπου 2 που χρησιμοποιούσαν από του στόματος αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη, ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων ήταν 8 φορές υψηλότερος χωρίς ταυτόχρονη θεραπεία με β-αποκλειστές. Για αυτές τις γυναίκες, τα από του στόματος αντισυλληπτικά μόνο με οιστρογόνα χωρίς ταυτόχρονους β-αποκλειστές είχαν 10 φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

Αντισυλληπτικά και αρρυθμίες

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι η πιθανότητα στις γυναίκες με πιο σοβαρό σύνδρομο μακρού QT να είναι πιο πιθανό να λάβουν από του στόματος αντισυλληπτικά για να αποφύγουν τους κινδύνους της εγκυμοσύνης.

Είναι επίσης πιθανό ότι οι γυναίκες που λάμβαναν β-αποκλειστές να ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση και δεν τους χορηγήθηκαν συγκεκριμένα αυτά τα φάρμακα για την προστατευτική δράση έναντι καρδιακών επεισοδίων που σχετίζονται με στοματικά αντισυλληπτικά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύουν τις κλινικές συστάσεις κατά της χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών μόνο με προγεστερόνη για γυναίκες που έχουν ή έχουν παράγοντες κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο υψηλό ποσοστό θρόμβωσης, οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Οι γυναίκες έχουν άλλες επιλογές για τον έλεγχο των γεννήσεων, όπως τα σπιράλ που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση στα από του στόματος αντισυλληπτικά.


Σχετικά θέματα: