Εκτύπωση
Κατηγορία: Εγκυμοσύνη
Εμφανίσεις: 1077
Σταφύλια και εγκυμοσύνη

Σταφύλια και εγκυμοσύνη

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά είναι ασφαλές να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι ασφαλές να τρώτε σταφύλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι τα σταφύλια δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, τα σταφύλια και ιδίως τα κόκκινα περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Η λήψη ρεσβερατρόλης ως χαπιού ή σκόνης συμπληρώματος διατροφής μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, η ποσότητα της ρεσβερατρόλης στα σταφύλια είναι πολύ μικρή για να θέσει σε κίνδυνο εσάς ή το μωρό σας.

Στην πραγματικότητα, η ρεσβερατρόλη έχει πολλά οφέλη για το μωρό σας όταν καταναλώνετε σταφύλια.

Μπορείτε να φάτε σταφύλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα σταφύλια είναι ασφαλές να τρώγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και νερού και περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε με ασφάλεια τα σταφύλια στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, ανακατεύοντας τα σε γιαούρτια ή κουάκερ και ανακατεύοντάς τα σε ένα smoothie.

Είναι ασφαλής για το μωρό η κατανάλωση σταφυλιών στην εγκυμοσύνη;

Η κατανάλωση σταφυλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν σίδηρο, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Τα μωβ και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν επίσης ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι πραγματικά καλό για το αναπτυσσόμενο μωρό σας σε μικρές ποσότητες. Σε μεγάλες ποσότητες, όπως σε συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ήπατος του μωρού σας, επομένως θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ρεσβερατρόλη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα σταφύλια έχουν επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία για εσάς και του μωρό σας.

Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους εσείς και το μωρό σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση σταφυλιών ενώ είστε έγκυος.

Αντιοξειδωτικά
Τα σταφύλια περιέχουν πολλά είδη αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προάγουν την επούλωση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας και του περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου. Μπορεί ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής.

Πηγή φυτικών ινών
Όταν περιμένετε, οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Σας βοηθά επίσης να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, ένα κοινό πρόβλημα της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες.

Ενυδάτωση
Θα χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε αρκετό αμνιακό υγρό για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Θα χρειαστεί επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένες για να βοηθήσετε στην πέψη σας, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

Τα σταφύλια περιέχουν 80% έως 90% νερό, επομένως η κατανάλωση τους θα σας βοηθήσει να πάρετε τα υγρά που χρειάζεστε.

Σχετικά θέματα: Πόσο νερό θα πρέπει να πίνω στην εγκυμοσύνη;

Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Τα σταφύλια περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη C για τη δική σας υγεία και για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Μόλις 10 σταφύλια έχουν περίπου 1,5 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, μια κρίσιμη θρεπτική ουσία για το σχηματισμό του σώματος και την ανάπτυξη των ματιών του μωρού σας. Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με υψηλότερη πιθανότητα παιδικού θανάτου λόγω μόλυνσης. Αν και σπάνια, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί επίσης να προκαλέσει νυχτερινή τύφλωση σε εγκύους. Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής, επομένως δεν συνιστάται η λήψη βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να παίρνω όταν καταναλώνω σταφύλια στην εγκυμοσύνη;

Τα σταφύλια είναι ασφαλή και υγιεινά για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και νερού. Αλλά υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να γνωρίζετε:

Τρώτε σταφύλια στην εγκυμοσύνη αλλά αποφύγετε τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται φυσικά στα σταφύλια έχουν πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες ουσίες είναι επιβλαβείς ή τοξικές σε μεγαλύτερες ποσότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής ρεσβερατρόλης, η οποία πέρα από τα σταφύλια βρίσκεται επίσης στα βατόμουρα και τη μαύρη σοκολάτα. Ωστόσο, οι υψηλές ποσότητες ρεσβερατρόλης που βρίσκονται στα χάπια και τις σκόνες συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι επιβλαβείς για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Φάτε τα σταφύλια σας, αλλά αποφύγετε τα συμπληρώματα που διαφημίζουν παρόμοια οφέλη.

Παρακολουθήστε την κατανάλωση ζάχαρης
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα σταφύλια περιέχουν φυσική ζάχαρη. Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα με περίπου 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Λίγη φυσική ζάχαρη είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αλλά τρώτε σταφύλια και άλλα φρούτα με μέτρο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια ισορροπημένη ποσότητα.

Γενικά, η κατανάλωση μιας κανονικής ποσότητας οποιουδήποτε τύπου τροφής είναι το πιο ασφαλές στοίχημα. Εάν διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη κύησης, ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε πιο προσεκτικά την πρόσληψη ζάχαρης. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να απέχετε από την κατανάλωση σταφυλιών ή να περιορίσετε την ποσότητα σταφυλιών που τρώτε.

Πλύνετε τα σταφύλια πριν τα φάτε
Πλύνετε όλα τα φρούτα πριν τα φάτε για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα που βρέθηκαν στην επιφάνεια των φρούτων κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους από το χωράφι στο πιάτο σας. Το πλύσιμο βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Έχει βρεθεί ότι τα σταφύλια έχουν συγκριτικά υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στη φλούδα τους. Το πλύσιμο τους θα αφαιρέσει τα περισσότερα από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκου.

Εάν ανησυχείτε για τα φυτοφάρμακα, επιλέξτε σταφύλια που να είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Ωστόσο, θα πρέπει να πλένετε και τα βιολογικά σταφύλια πριν τα φάτε.


Σχετικά θέματα: