Εκτύπωση
Κατηγορία: Τοκετός
Εμφανίσεις: 7903
Καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου

Καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου

 

Τι είναι η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου;
Η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου σημαίνει αναμονή πριν την απολίνωση του μετά τον τοκετό.

Η άμεση απολίνωση γίνεται τυπικά στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα από τη γέννηση. Η καθυστερημένη απολίνωση πραγματοποιείται μεταξύ 25 δευτερολέπτων και 5 λεπτών από τον τοκετό. Η καθυστερημένη απολίνωση επιτρέπει τη συνέχιση της ροής του αίματος από τον πλακούντα προς το μωρό, αυξάνοντας το συνολικό όγκο αίματος του βρέφους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καθυστερημένης απολίνωσης στα πρόωρα νεογνά;
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα (μεταξύ 24 και 37 εβδομάδων) είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν δυσκολία διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, να χρειάζονται άμεση φροντίδα από το νεογνολόγο, να έχουν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και να έχουν ανάγκη μετάγγισης συγκριτικά με τα τελειόμηνα νεογνά. Η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να μειώσει την ανάγκη του νεογνού για μεταγγίσεις και τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο και μιας σοβαρής επιπλοκής από το γαστρεντερικό που ονομάζεται νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πίεσης του αίματος.
Ωστόσο η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να σχετίζεται με ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος που προκαλείται από αυξημένη χολερευθρίνη στο αίμα του βρέφους).
Τα άμεσα οφέλη της καθυστερημένης απολίνωσης του ομφάλιου λώρου στα πρόωρα νεογνά έχουν τεκμηριωθεί, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής δεν είναι γνωστά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καθυστερημένης απολίνωσης στα τελειόμηνα νεογνά;
Συγκριτικά με τα πρόωρα νεογνά, τα τελειόμηνα (αυτά που είναι γεννημένα μετά τις 37 εβδομάδες) έχουν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών. Στα τελειόμηνα νεογνά, η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στις 1-2 ημέρες μετά τον τοκετό και μικρότερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου στους 3-6 μήνες από τον τοκετό. Εντούτοις, η καθυστερημένη απολίνωση στα τελειόμηνα νεογνά μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ικτέρου, ο οποίος μπορεί να απαιτήσει φωτοθεραπεία. Αν μείνει χωρίς θεραπεία ο ίκτερος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Επίσης υπάρχουν λίγα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθυστερημένης απολίνωσης του ομφάλιου λώρου στα τελειόμηνα νεογνά.

Υπάρχουν κίνδυνοι για τη μητέρα από την καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου;
Οι κίνδυνοι για τη μητέρα δεν είναι καλά μελετημένοι. Θεωρητικά η καθυστερημένη απολίνωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας αίματος της μητέρας επειδή καθυστερεί η έξοδος του πλακούντα. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα μετά από καισαρική τομή.

Τι είναι η μάλαξη ή το άρμεγμα του ομφάλιου λώρου;
Οι όροι αυτοί αναφέρονται στην πρακτική της προώθησης αίματος προς το μωρό μέσω περιοδικής συμπίεσης του ομφάλιου λώρου. Συνήθως συμπιέζεται ένα τμήμα του ομφάλιου λώρου με κατεύθυνση προς το μωρό 3-4 φορές πριν την απολίνωση του. Ο στόχος της διαδικασίας είναι να μειωθεί ο χρόνος από τον τοκετό μέχρι την απολίνωση του ομφάλιου λώρου. Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν οφέλη από την εφαρμογή αυτής της τεχνικής και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Πότε θα πρέπει να αποφεύγετε η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου;
Δεν έχει μελετηθεί σε πολύδιμες κυήσεις, όπως σε δίδυμα και τρίδυμα.
Καθυστερημένη απολίνωση δε θα πρέπει να γίνετε σε βρέφη που χρειάζονται άμεση αξιολόγηση και αναζωογόνηση (όπως αυτά με αναπνευστικά προβλήματα ή βραδυκαρδία).
Δε συνίσταται σε περιπτώσεις με ανωμαλίες του πλακούντα, όπως σε προδρομικό πλακούντα (όπου τμήμα του πλακούντα βρίσκεται πάνω στον τράχηλο), προδρομικά αγγεία, υπόνοια αποκόλλησης του πλακούντα, επειδή είναι καταστάσεις που αυξάνει ο κίνδυνος σημαντικής αιμορραγίας για τη μητέρα και υπάρχει πιθανή ανάγκη για άμεση φροντίδα του νεογνού.

Πήγη: Society for Maternal Fetal Medicine


Σχετικά θέματα: