Εκτύπωση
Κατηγορία: Εμμηνόπαυση
Εμφανίσεις: 7932
Πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση

Πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση

Τι είναι η πρώιμη και η πρόωρη εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι μεταξύ 50 και 51 ετών.
Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Όταν μια γυναίκα εμφανίζει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυτό ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Η πρώιμη και η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ιατρικής παρέμβασης ή να οφείλεται σε φυσικά αίτια.
Τα ιατρογενή αίτια περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών (ωοθηκών) ή την πρόκληση βλάβης σε αυτές από ορισμένες θεραπείες, όπως είναι οι χημειοθεραπείας ή οι θεραπείες με ακτινοβολία. Οι φυσικές αιτίες της πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση και ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Πόσο συχνή είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση;
Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε περίπου 1% των γυναικών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών. 

Οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση θα παρατηρήσουν ότι οι περίοδοι τους αλλάζουν.
Οι περίοδοι μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες και η συχνότητά τους μπορεί να αλλάξει.

Επιπλέον, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

Εξάψεις

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αν μια γυναίκα παρουσιάζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της. Αν και μπορεί να αποτελούν μια εκδήλωση πρώιμης εμμηνόπαυσης, και άλλες υποκείμενες καταστάσεις ενδέχεται μερικές φορές να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ορισμένων ιατρικών παρεμβάσεων όπως για παράδειγμα η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών (όλων ή τμήματος τους) μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ή πρόωρη εμμηνόπαυση.

Σε άλλες περιπτώσεις, η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί κατά το παρελθόν η γυναίκα, όπως η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου και η χημειοθεραπεία. Τόσο η ακτινοβολία όσο και η χημειοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης, καθώς και παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα του. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πως γίνετε η διάγνωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης;
Οι γυναίκες με προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση θα πρέπει να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες με το γυναικολόγο τους, ειδικά εάν αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ή συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μια γυναίκα θεωρείται ότι βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αν έχει μεσολαβήσει διάστημα 12 μηνών χωρίς περίοδο και καμία άλλη υποκείμενη κατάσταση δεν μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ορμονικές εξετάσεις για να ελεγχθεί αν τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες υποκείμενες καταστάσεις.

Ποια είναι η θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης;

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανεπάρκειας των οιστρογόνων στο καρδιαγγειακό σύστημα και στα οστά, επιβάλλουν την εφαρμογή παρατεταμένης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, στις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χορηγείται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την εμμηνόπαυση συμπτωμάτων και παθήσεων, αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής με τη διατήρηση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας της γυναίκας.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Ωστόσο, η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών δεν είναι για όλες, καθώς έχει ορισμένους σχετικούς κινδύνους. Αυτές περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για να καθοριστεί αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την περίπτωση τους. θα πρέπει να γίνετε λεπτομερής έλεγχος για να αξιολογηθεί αν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης ή παραγόντων κινδύνου που να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών και για να γίνει η επιλογή του κατάλληλου για την κάθε περίπτωση τρόπου θεραπείας.

Μπορεί να αναστραφεί η πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση;
Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος αντιστροφής της πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων ή να καθυστερήσει την εξέλιξη.

Υπάρχει μια μικρή μελέτη του 2016, στην οποία σε 30 γυναίκες σε εμμηνόπαυση χορηγήθηκε πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στις ωοθήκες τους, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Το PRP φάνηκε να αναζωογονεί τις ωοθήκες, οδηγώντας στην αποκατάσταση της περιόδου και της ωορρηξίας. Η θεραπεία φάνηκε να λειτουργεί σε περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων. Ωστόσο, απαιτείται επιπλέον έρευνα για να αποδειχθεί ότι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική και ασφαλής.


Σχετικά θέματα: