Εκτύπωση
Κατηγορία: Γυναικολογικά θέματα
Εμφανίσεις: 48632
αποβολές

Αυτόματες αποβολές

Τι είναι η αποβολή;

Αποβολή (αυτόματη) ονομάζεται η απώλεια ενός εμβρύου, η οποία γίνεται χωρίς ιατρική παρέμβαση, πριν από τις 22 εβδομάδες της κύησης, δηλαδή πριν από το στάδιο κατά το οποίο το κύημα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.


Βιοχημική εγκυμοσύνη ή αποβολή, ονομάζεται η αποβολή που συμβαίνει αμέσως μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, πριν να είναι δυνατό να αναγνωριστεί υπερηχογραφικά. Δε γίνετε συνήθως αντιληπτή από τη γυναίκα.

Ποια είναι η συχνότητα των αποβολών;

Περίπου το 10-15% των επιβεβαιωμένων κλινικά κυήσεων θα αποβληθούν. Οι αποβολές στις περισσότερες περιπτώσεις (80%) συμβαίνουν πριν από τις 12 εβδομάδες.
Πολλές περισσότερες κυήσεις θα αποβληθούν πριν γίνουν κλινικά αντιληπτές (βιοχημικές κυήσεις). Υπολογίζεται ότι μόνο το 23% των γονιμοποιημένων ωαρίων θα εξελιχθούν σε μια φυσιολογική κύηση.

Ποια είναι τα αίτια των αποβολών;


Επηρεάζεται ο κίνδυνος αποβολής από την ηλικία της μητέρας;

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνει με την ηλικία. Κυμαίνεται στο 12% σε γυναίκες κάτω των 20 ετών. Αυξάνει προοδευτικά με την ηλικία, για να φτάσει στο 26% σε γυναίκες μεγαλύτερες 40 ετών.

Ηλικία και αποβολές


Επηρεάζεται ο κίνδυνος αποβολής από το μαιευτικό ιστορικό;

Γυναίκες που έχουν γεννήσει έχουν μικρότερη πιθανότητα αποβολής (5%) από γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει.

Σε γυναίκες χωρίς προηγούμενο τοκετό ή αποβολή, ο κίνδυνος αποβολής είναι μικτός (6%), ενώ σε γυναίκες με δυο ή τρεις αποβολές, ο κίνδυνος νέας αποβολής αυξάνει σημαντικά (24-32%).

Επίσης υψηλό ποσοστό αποβολών παρατηρείται και σε γυναίκες που συνέλαβαν το πρώτο τρίμηνο μετά από τοκετό.

 



Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αποβολής;

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην αντιληφθούν ότι αποβάλλουν, ιδιαίτερα αν η αποβολή συμβεί νωρίς στην εγκυμοσύνη και να θεωρήσουν την αιμορραγία ως καθυστερημένη περίοδο.

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα και να τεθεί η διάγνωση κατά την εξέταση ρουτίνας (απουσία καρδιακής λειτουργίας).


Ποια είδη αποβολών υπάρχουν;

Ανάλογα με την εξέλιξη και τα κλινικά ευρήματα μπορούν να αναγνωριστούν τα εξής είδη αποβολών:

 

Τύποι αποβολών


Ποια είναι αντιμετώπιση της αποβολής;

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική (θεραπευτική απόξεση) ή συντηρητική.

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται στο να αφεθεί η αποβολή να ολοκληρωθεί από μόνη της ή με τη βοήθεια φαρμάκων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, χωρίς να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη γυναίκα. Η συντηρητική αντιμετώπιση θα είναι επιτυχής στο 95% των περιστατικών. Στο υπόλοιπο 5% θα απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπισή. Η συντηρητική αντιμετώπιση πλεονεκτεί της χειρουργικής επειδή δεν απαιτείται νάρκωση, και δεν τραυματίζονται ο τράχηλος (ανεπάρκεια τραχήλου) και το ενδομήτριο (ενδομητρικές συμφύσεις).

Η χειρουργική αντιμετώπιση (θεραπευτική απόξεση) συνίσταται σε απόξεση του ενδομητρίου για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κύησης. Έχει ένδειξη σε περιπτώσεις αποβολών που συνοδεύονται από σοβαρή αιμορραγία, όταν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης των υπολειμμάτων της κύησης (σηπτική αποβολή), όταν αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση και τέλος όταν η κακή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας επιβάλλει την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Τι θα πρέπει να κάνω μετά από μια αποβολή;

Θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση ταμπόν επειδή αυξάνει ο κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης.

Οι σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να αποφεύγονται για όσο διάστημα υπάρχει αιμορραγία.

Τι έλεγχος απαιτείται μετά από μια αποβολή;

Διερεύνηση απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις με επαναλαμβανόμενες (καθ' έξιν) αποβολές (δηλαδή τρεις ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές).

Πότε μπορώ να προσπαθήσω ξανά για εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός.
Το ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει για μια νέα εγκυμοσύνη, μόλις νιώσει ψυχολογικά έτοιμο.

 


Σχετικά θέματα: