Έμμηνος ρύση (περίοδος)

Εκτύπωση

Έμμηνος ρύση

Συχνές απορίες για την έμμηνο ρύση (περίοδο), κυρίως για έφηβες.

 

Τι είναι η εφηβεία;

Εφηβεία είναι η περίοδος που το σώμα αρχίζει να αλλάζει και να μοιάζει περισσότερο με το σώμα ενός ενήλικα. Η έναρξη της έμμηνου ρύσεως (περιόδου) είναι μια από τις αλλαγές αυτές.

 

Τι είναι η έμμηνος ρύση;

Με την έναρξη της εφηβείας ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο σώμα για την έναρξη της παραγωγής ορμονών. Μερικές από αυτές τις ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα κάθε μήνα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό ονομάζεται καταμήνιος κύκλος. Οι ορμόνες επιδρούν στο ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας), το οποίο γίνεται παχύτερο και με μεγαλύτερη αιμάτωση. Μια από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Αυτό ονομάζεται ωορρηξία. 

Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο, δεν προκύπτει εγκυμοσύνη. Το ενδομήτριο που είχε αναπτυχθεί καταστρέφεται και φεύγει μέσω του κόλπου. Αυτή ή έξοδος αίματος και ιστού από το εσωτερικό της μήτρας είναι η έμμονος ρύση (περίοδος).

 Έμμηνος ρύση (περίοδος)

Πότε θα ξεκινήσει η περίοδος;

Στα περισσότερα κορίτσια θα ξεκινήσει μεταξύ 12 και 14 ετών. Σε ορισμένα θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα.

 

Πόσο διαρκεί η περίοδος;

Οι πρώτες περίοδοι μπορεί να διαρκούς λίγες μόνο ημέρες. Μπορεί να έχουν πολύ μικρή ποσότητα αίματος, ακόμη και λίγες σταγόνες. Οποιαδήποτε διάρκεια μεταξύ 2 και 7 ημερών θεωρείται φυσιολογική.

 

Πόσο συχνά θα έχω περίοδο;

Ο καταμήνιος κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα που παρουσιάζεται αίμα στον ένα κύκλο, μέχρι την πρώτη ημέρα που θα παρουσιαστεί αίμα στον επόμενο κύκλο. Η μέση διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά κύκλοι που κυμαίνονται από 21-45 ημέρες θεωρούνται φυσιολογικοί. Μπορεί να περάσουν έως και 6 χρόνια από την έναρξη της περιόδου μέχρι τη σταθεροποίηση του κύκλου.

 

Πρέπει να καταγράφω την περίοδο μου;

Αν το κάνετε κάθε μήνα θα διαπιστώσετε το μοτίβο του κύκλου σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ξέρετε πότε αναμένετε την επόμενη σας περίοδο. Επίσης μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον ιατρό σας σχετικά με τον κύκλο σας. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που σας επιτρέπουν να καταγράφετε τον κύκλο σας.

 

Πως μπορώ να καταγράφω την περίοδο μου σε ημερολόγιο;

Κυκλώστε ή σημειώστε την 1η ημέρα που θα δείτε αίμα με ένα Χ, καθώς και όλες τις ημέρες που έχετε αίμα.

Σημειώστε επίσης αν παρατηρήσατε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιόδους σας, όπως πόνο, αυξημένη ή ελαττωμένη ροή κ.α.

Ημερολόγιο περιόδου

 

Τι προϊόντα υγιεινής είναι διαθέσιμα για την έμμηνο ρύση;

Οι σερβιέτες χρησιμοποιούνται για να απορροφούν τη ροή της περιόδου. Τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου μαζεύουν τη ροή της έμμηνου ρύσεως μέσα από τον κόλπο. Οι σερβιέτες, τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ ή και ταυτόχρονα.

Σερβιέτα, ταμπόν και κύπελλο περιόδου

 

Η περίοδος προκαλεί πόνο ή δυσφορία;

Ορισμένα κορίτσια αισθάνονται επώδυνες κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη μέση ή ευαισθησία στο στήθος, αμέσως πριν ή και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Ορισμένα κορίτσια έχουν πονοκεφάλου ή αίσθημα ζάλης και κάποια άλλα έχουν ναυτία ή διάρροιες.

Για να μειωθούν οι ενοχλήσεις από τις κράμπες μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

♦ Λήψη αναλγητικού, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη (αν δεν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη ή σοβαρό άσθμα). Πάντα θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών σχετικά με τη δοσολογία και να μην υπερβαίνεται τη μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία.

♦ Άσκηση

♦ Τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων (θερμοφόρα ή άλλη πηγή θερμότητας) στην κοιλιά ή χαμηλά στη μέση.

 

Μπορώ να κάνω μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμελείτε την υγιεινή σας λόγω της περιόδου.

Τόσο το πλύσιμο του σώματος όσο και της ευαίσθητης περιοχής εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

 

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάτε για μπάνιο όταν έχετε την περίοδό σας. Με την σωστή προστασία (ταμπόν ή κύπελλο περιόδου) μπορείτε να επιδοθείτε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμείτε.

Η σερβιέτες δεν είναι κατάλληλες για μπάνιο κολύμβηση. Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κύπελλο περιόδου, θα πρέπει να περιμένετε να τελειώσει η περίοδος σας.

Aν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν για πρώτη φορά, διαβάστε πολύ προσεκτικά και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης για τη σωστή του τοποθέτηση αλλά και τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσετε (π.χ. πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζει). 

 

Θα πρέπει να ανησυχήσω αν κάνω μπάνιο και μου σταματήσει η περίοδος την επόμενη μέρα;

Δεν είναι απίθανο ούτε σπάνιο να μειωθεί ή και να διακοπεί η περίοδός σας όχι μόνο την επόμενη μέρα ενός μπάνιου στη θάλασσα ή στη μπανιέρα ή μετά από μια πολύ κουραστική μέρα. Πρόκειται για παροδική και απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η οποία δεν προειδοποιεί απαραιτήτως για πρόβλημα στην υγεία σας. 

 

Είναι φυσιολογικό να πονάω μετά από μπάνιο στη θάλασσα με περίοδο;

Kατά την περίοδο, η μήτρα συσπάτε για να αποβάλει το κατεστραμμένο ενδομήτριο H προσπάθεια αυτή δημιουργεί πόνο, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της αγγειοσύσπασης που προκαλεί το κρύο νερό. Συνεπώς, η αύξηση του πόνου είναι αναμενόμενη, αν και διαφέρει ως προς την ένταση από γυναίκα σε γυναίκα. Αν το αίσθημα του πόνου είναι ασυνήθιστα έντονο ή η διάρκεια του είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, καλό θα είναι να το συζητήσετε στο γυναικολόγο σας.

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να αποφεύγω το κρύο νερό ή τα παγωμένα ποτά, γιατί είναι πιο εύκολο να κρυώσω;

Το κρύο μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της περιόδου σε ορισμένες γυναίκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κρυολογήσετε πίνοντας παγωμένα υγρά.

 

Θα πρέπει να απέχω από το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι λιγάκι άβολο, αλλά δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία σας. Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι η περίοδος δεν εξαλείφει τον κίνδυνο μίας  ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο μέχρι 5-6 ημέρες μετά από τη σεξουαλική επαφή. Συνεπώς μια σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της περιόδου δεν αποκλείει την περίπτωση σύλληψης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με μικρό κύκλο ή σε έφηβες όπου ο κύκλος είναι πιθανό να είναι ακανόνιστος.

 

Αν δεν έρθει η περίοδο, είμαι οπωσδήποτε έγκυος;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο σας, όπως: 

♦ Άγχος

♦ Έντονη άσκηση

♦ Ασθένεια

♦ Μεγάλη αλλαγή βάρους

♦ Κακή διατροφή

Αν είχατε σεξουαλική επαφή και έχετε καθυστέρηση, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

 

Τι είναι η αμηνόρροια;

Αμηνόρροια σημαίνει ότι δεν έχετε περίοδο. Είναι φυσιολογικό για πολλά κορίτσια να μην αρχίζει η περίοδος πριν από τα 16 έτη. Βέβαια αν δεν έχει αρχίσει η περίοδος μέχρι την ηλικία των 15 ετών, θα ήταν καλό να υπάρξει εκτίμηση από γυναικολόγο. Επίσης θα ήταν καλό να επισκεφτείτε το γυναικολόγο, αν έχει ήδη αρχίσει η περίοδος σας, αλλά έχει σταματήσει για περισσότερους από 3 μήνες.

 

Τι γίνετε αν έχω μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο;

Αν έχετε τόση ποσότητα αίματος ώστε να χρειάζεται να αλλάξετε ταμπόν ή σερβιέτα κάθε 1-2 ώρες ή αν η περίοδος σας διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο.

Επισκεφτείτε άμεσα τον ιατρό αν έχετε ζαλάδες, αίσθημα λιποθυμίας ή ταχυκαρδία.

 

Τι γίνετε αν έχω ακανόνιστη εμμηνορρυσία;

Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας αν η περίοδοι σας είναι συνήθως κανονικές, αλλά γίνονται ακανόνιστες για αρκετούς μήνες. Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας αν η περίοδος είναι συχνότερη από 21 ημέρες ή έρχεται λιγότερο συχνά από 45 ημέρες.

 

Σχετικά άρθρα:

 

Tags: , ,